БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Рекорд: Оправдан за жестоко убийство съди прокуратурата за 500 000 лева!

Само в ПИК
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Рекорд: Оправдан за жестоко убийство съди прокуратурата за 500 000 лева!
Автор: ПИК
Дата
Дата
10312
Коментари
0
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Рекорд: Оправдан за жестоко убийство съди прокуратурата за 500 000 лева!

Пламен Калайджиев, който 15 г. след убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, беше окончателно оправдан, съди прокуратурата за рекордно обезщетение. Той настоява да получи от държавното обвинение 500 000 лева заради обвинението, че е извършил престъплението. 

Исканото обезщетение за неимуществени вреди е справедливо, тъй като в последните 15 години името на Калайджиев беше опетнено, стоя дълго в ареста, а накрая бе оправдан на три инстанции, коментира пред "Правен свят" адвокатът му Виктор Бънев. 

Калайджиев е завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) в Софийския градски съд (СГС) още миналата година. Делото обаче е насрочено за месец март, тъй като наказателното дело за убийството на адвокатката е изискано от Инспектората на Висшия съдебен съвет и не е налично. 

Процесът е един от най-дълго проточилите се в България и бе наблюдаван от Европейската комисия. 

Жестокото убийство на Надежда Георгиева беше извършено на 28 февруари 2000 г., а съдебният процес започна едва през 2005 г. Чак на 9 октомври 2012 г. пък той приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев от СГС оправда и тримата подсъдими - Пламен Калайджиев, Орлин Аврамов и Димитринка Атанасова. 

В мотивите си съдът записа, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението". 

Присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд (САС), който направи подобни изводи. По повод едно от основните доказателства на прокуратурата - потник с кръв, намерен в дома на Георгиева, за който се твърдеше, че е на Аврамов, магистратите посочиха в мотивите си, че става дума за серия от абсурди.

Оказа се, че потникът е намерен от анонимен по делото полицай, в отсъствие на свидетели, а експертиза по него е правена година по-късно. Затова съдът заяви, че при събирането на това веществено доказателство са допуснати почти всички възможни значими процесуални нарушения. 

"Налице е едно правно "нищо"се казваше още в мотивите на САС.

През март миналата година Върховният касационен съд окончателно остави в сила оправдателните присъди, като прие, че по делото няма не само преки, а дори и косвени доказателства срещу подсъдимите. 

По време на убийството главен прокурор беше Никола Филчев, който дори беше обвинен от близките на Георгиева, че лично я е убил. Такива доказателства обаче не бяха открити.

Още по темата
Изправят пред Темида шестима за кражба на 6,5 км кабел
Часовник
12:40
Районна прокуратура-Русе внесе в съда обвинителен акт срещу шестима, за извършена от тях кражба на голямо количество нови кабели, които продали на вторични суровини, стана ясно днес. Обвинението е...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Мъж, сърдито, към жена си: - Глупачка!!! Тя: - Ми какво да правя... на комшийката мъжа ѝ професор, тя - професорша...