ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Скандално назначение във властта: Изхвърлената за нарушения ексшефка на Агенцията по вписвания Елена Маркова кацна на висш пост в Министерството на здравето

Само в ПИК
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Скандално назначение във властта: Изхвърлената за нарушения ексшефка на Агенцията по вписвания Елена Маркова кацна на висш пост в Министерството на здравето

Госпожата спечелила конкурс за поста, но на сайта на ведомството няма и следа от обявяването му

Автор: ПИК
Дата
Дата
32052
Коментари
13
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Скандално назначение във властта: Изхвърлената за нарушения ексшефка на Агенцията по вписвания Елена Маркова кацна на висш пост в Министерството на здравето

Махнатата за установени нарушения ексшефка на Агенцията по вписвания Елена Маркова не стоя дълго без работа и отново кацна в държавната администрация. Тя е назначена на висок пост в Министерството на здравеопазването, научи ПИК. 

Преди около месец Маркова е поела отговорната позиция на главен секретар на ведомството, което автоматично я прави част от кабинета на министъра. 

От ведомството потвърдиха тази сутрин пред репортер на ПИК за назначението и заявиха, че Елена Маркова се се е явила на конкурс и го е спечелила. Странно защо обаче обявлението за конкурса липсва на сайта на МЗ в раздел Кариери. Поне от март 2017 г. насам подобен конкурс няма или е имало, но е изчезнал от сайта: 

Това са конкурсите, обявени от март насам от МЗ

Към момента обаче снимката на госпожата още не е поставена на сайта на министерството, тъй като, по обясненията на пресцентъра на МЗ, още нямало подготвено CV. 

Малко преди Маркова да кацне на поста в МЗ, трусове разлюляха подопечната й Агенция по вписвания, в сградата нахлуха спецченгета, бе разбита корупционна схема, свързана със съдия и чиновници във ведомство. Уволнението на Маркова е станало заради извършена цялостна ревизия, която е констатирала редица нарушения в Агенцията по вписвания през последните две години. Проверката е стартирала при управлението на служебния кабинет. Освобождаването й бе по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева, което е било съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов, стана ясно тогава. 

Маркова бе назначена за ръководител на Агенцията по вписвания през март 2015 г. от тогавашния правосъден министър Христо Иванов от квотата на Реформаторския блок.

Според медийни публикации, русенската юристка дължи поста си на близостта си до депутата от ДСБ Атанас Атанасов и лидера на партията Радан Кънев. Маркова е бивш член на Централната избирателна комисия от квотата на Синята коалиция. "Въпреки многобройните разправии, които съпътстват мандата на Елена Маркова като изпълнителен директор на Агенцията по вписвания, свързани със скандално нагласен конкурс за главен секретар и публикуването на данни от Търговския регистър с риск това да доведе до бум на кражбите на фирми и да подпомогне нечии престъпни намерения, тя продължи да заема поста и при наследника на Христо Иванов Екатерина Захариева, както и при служебния кабинет", пише преди време в.Труд. Причината за това се крие във факта, че в периода 2013-2014 г. Маркова е служител на администрацията на президента, а по това време Екатерина Захариева е началник на кабинета на Росен Плевнелиев, коментира изданието. 

Не е ясно обаче как изхвърлен за нарушения висш чиновник, в чието ведомство влязоха ДАНС и ГДБОП, кацва на не по-малко отговорен пост и то в министерство, на което тепърва предстоят изключително трудни задачи и реформи. Кой допусна г-жа Маркова, която е била разпитвана от икономическата полиция покрай аферите във Вписванията и бе изритана най-позорно от ръководеното от нея ведомство, да се намърда на топло местенце в сфера, от която едва ли нещо разбира. Нерде ЦИК, нерде вписвания, нерде здравеопазване.....Смята ли се, че Маркова ще се справи по-добре в здравеопазването след провала във Вписванията и на какво основание? Или просто се търси топло местенце за конкретен човек? Което пак буди съмнения, тъй като, както е известно, никой не пожела в парламента "умните и красиви" Реформатори и респективно не е нужно да се пазят на постове техните верни пионки във властта. 

 

Напиши коментар »
(13)
1
Наш човек на улицата няма да остане. От една,та на друга държавна копанка. Кражбата продължава под друга шапка...
2
БАЦО ДАРЛИ ИЕЛА ТАИЕБНА ФТИКВАТА ШЕИ ВИДИШ КОЗМОСА НА ЖЕНЕРАЛО ПЕТРОФ !.... ексшефка на Агенцията по вписвания Елена Маркова кацна на висш пост в Министерството на здравето
3
Тези са тотални мошеници в него министерство. Опитайте се да потърсите имената на директорите на дирекции и ще ударите на камък. Назначават си с измислени конкурси техни хора, главно от Реформаторският Блок. Проверете, преди няколко месеца имаше един конкурс за "Директор дирекция международни дейности, проекти и програми." Яви се една калинка от РБ и дори не обявиха публично кой е спечелил конкурс. Явно хората на Прокопиев са окупирали това министерство жестоко, а Бойко им е го дал, за да мирясат и го оставят намира.
4
Това може да се случи само там където мафията господства ,където съдебната система е рамо до рамо с мафията.Бтакъв парламент могат да вляазът хора които са избирани от болно общество.Боже опази България
5
Поредният скандал в правителството. Няма ли да има край...?
6
,А,това е Само Нсчалото,за Краяъ не ми се Мисли
7
Н. Петров защо всяка сутрин е във ВМА, вместо да си гледа МЗ? Нещо с Магарешки мъдрят за поръчките на медикаменти за ВМА през магарешката фирма. Бая комисиони ще има!
8
министерство е и бившата шефка на отдел "Акцизи" на Столична митница, П. Белева, също уволнена заради злоупотреби?! Дори е шеф на Инспектората?!
9
На 6 януари 2010 г. Цанкова е назначена със заповед на министър Божидар Нанев като началник отдел „Управление на дружества и обществени поръчки” в Дирекция „Инвестиционна политика” на здравното министерство. Само за един ден тя прави шеметна кариера и не кога да е, а на 7 януари същата година протежето на Нешева е преназначена от длъжност началник отдел (където е с ранг I младши) на длъжност директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси” (с ранг V старши). Всичко това е неправомерно и незаконосъобразно и е отразено в постановление на Софийската градска прокуратура от 19 април тази година. Според прокурор Събина Христова това е станало в нарушение на Закона за държавния служител и на Наредбата за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация. Според тази наредба повишаването от ранг I младши в ранг V старши се извършва на периоди – първо са необходими три години, в които служителят да има три общи оценки не по-ниски от оценка 2, след това още четири години с четири общи оценки не по-ниски от оценка 3 и накрая още пет години. Тоест от единия в другия ранг се минава след общо 12 години стаж и съответните оценки. Стефка Цанкова обаче прави невероятно салто мортале и се изкачва от ранг I младши до ранг V старши само за... 1 ден! Но това не е достатъчно, целта на Нели Нешева всъщност не е протежето й да остане просто началник отдел или директор на дирекция, а да стане главен секретар на министерството, което също е недопустимо, защото Цанкова няма необходимия по закон професионален стаж от 9 години. Нещо повече въпросната служителка сама – в качеството си на директор на Дирекция „Човешки ресурси” – подписва документацията, свързана с участието в конкурса за главен секретар и с т.нар. конкурентен подбор, като адресира лично въпросните документи до себе си, което означава, че тя се самопоканва за участие в конкурентния подбор за заемане на длъжността „главен секретар” на МЗ. Тоест Стефка Цанкова организира конкурса, на който се явава самата тя и освен това го печели. Тя налага и нови изисквания за участие в този конкурс – да си директор на дирекция и да имаш юридическо образование – което също е грубо нарушение на нормативната уредба и снижава и ограничава до минимум кандидатите за участие в подбора при положение, че нормативно установеното изискване за длъжността „главен секретар” е степен „магистър”, а не юридическо образование и минимален професионален опит от 9 години, какъвто самата Цанкова обаче няма. Всичко това се случва вече по времето, когато министър на здравеопазването е намерената от Бойко Борисов на разклона за Велико Търново Анна Мария Борисова. Със заповед на Борисова Стефка Цанкова е назначена за главен секретар на МЗ на 11 юни 2010 г.
10
ОТ СЕЛО НЕЗНАЙНО....ВЕДНАГА ДА СЕ РАЗКАРА ОТ ЗАЕМАНИЯ ПОСТ...ЕЙ, БОРИСОВ, АМАН ОТ КРАДЛИВИТЕ ТИ СЛУЖИТЕЛКИ
11
С ЧЕТИРИ БРАКА, ЕДИН ОТ КОИТО ХАЧО БОЯДЖИЕВ.....С КАКВО ЛИ ГИ Е ПЛЕНЯВАЛА ТАЯ ГРОЗОТИЯ???
12
Вместо в затвора,тия лапнаха всички управленски постове. Майко милааааа,що за майму....нарник сме.Тежко на всички ни останали тук нещастници.Ще оцелеят само бойковистките интересчии. Всичко останало- леш.
13
Тоя министър го смятах за свестен и го уважавах, ама явно и той подлога. Язък!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години
Киркор и Гарабед попаднали на самотен остров. Киркор си води дневник:Ден 1: скукаДен 2: голяма скукаДен 3: ужасна скукаДен 4: космическа скукаДен 5: Гарабед взе да ми харесваДен 6: Гарабед все повече ми харесваДен 7: Гарабед ме изпревари