БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет

Само в ПИК
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет
Автор: ПИК
Дата
Дата
12475
Коментари
2
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет

Ръководството на Софийския университет отговори официално на Сметната палата, която направи скандални разкрития за финансовите сметки на най-старото висше учебно заведение у нас. "Годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 г.", заявиха финансовите експерти в своето становище. Те изложиха подробен отчет, в който се заявява, че от 2012 г. насам Сметната палата е установила повтарящи се съществени отклонения от приложимата обща рамка за финансово отчитане при одитите на годишните финансови отчети на Софийския университет.

ПИК потърси за коментар, както е логично и редно, ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. От канцеларията му учтиво ни обясниха, че, видите ли, професорът е в отпуск точно от днес. Затова пък на страницата на университета бе публикуван официален отговор към Сметната палата, наречен "позиция". Всъщност, това е отговор, който не съдържа нито конкретика спрямо изложените от палатата факти, нито ни навява надежда, че със забатаченото финансово дередже на университета нещо "може би" ще се промени. 

Ето и позиция на Софийския университет: 

През последните пет години одитите на Сметната палата показаха редица слабости на счетоводната политика и счетоводната отчетност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По тази причина одиторите на Сметната палата не са заверявали финансовите отчети на Софийския университет или са го заверявали с резерви.

От началото на 2016 г. насам ръководството на Софийския университет активно и последователно извършва преглед на дейности и системи, в които има изоставане и недостатъци. В Софийския университет има близо петдесет вътрешни разпоредители с бюджет в общо 16 факултета и три департамента. Установихме пропуски в работата на множество звена, които събират и предоставят счетоводни данни.

Бяха предприети редица мерки за подобряване на работата на счетоводния отдел, за въвеждане на адекватни контролни процедури за предотвратяване и разкриване на извършването на финансови нарушения, както и за преодоляване на констатацията на Сметната палата от последните години за разминаване между счетоводния отчет на Софийския университет, оборотните ведомости на отделните звена и резултатите от инвентаризацията.

Положихме големи усилия за изграждането на електронна система, свързваща звената на Университета с централното счетоводство така, че да се получава незабавна и достоверна информация. От месец юни 2017 година системата вече функционира.

Ръководството на Софийския университет ще продължи с решителните мерки за подобряване на финансовата дисциплина и изразява своето убеждение, че предприетите през последните 18 месеца действия ще доведат до видим напредък, който ще бъде установен още през октомври 2017 година при текущия контрол от страна на Сметната палата, а впоследствие и при проверката на изпълнението на дадените предпоръки в началото на 2018 г.

Напиши коментар »
(2)
1
Не се наядоха тея ей! Ако имате грам акъл - терминал 2, нито лев в БГ подобие на университет!
2
Мазните, затлъстели и оядени учени от СУ, БАН, МУ, ТУ и т.н. трянва най-накрая да бъдат поставени на мястпто им и да се спре с поатпянните далавери и хленчвния за пари. Явно са били прави през комунизма: "Ентелигенцията ли? Па она е мноо проста".
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кого подкрепяте в конфликта между Валери Симеонов и Кирил Домусчиев, избухнал заради приватизацията на морския ни флот?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Търпението ви е поставено на изпитания. Искате бързи резултати, а действията на хората ви изнервят, защото са бавни и непродуктивни. В същото време се опитайте да осъзнаете, че не можете да влияете на всичко в този живот. Оставете децата си да следват собствения си път на развитие в първите дни на периода. Не трябва да се страхувате за репутацията си, тя няма да пострада, ако се отклоните малко от пътя и покажете желание за компромиси и отстъпки в понеделник. Не може винаги да става това, което вие сте решили.
ВИП рожденици
Данчо Лазаров
Данчо Лазаров
президент на Българската федерация по волейбол
Става на: 74 години
Илиян Пищиков
Илиян Пищиков
треньор по лека атлетика
Става на: 63 години
проф. Людмил Георгиев
проф. Людмил Георгиев
психолог и политик
Става на: 57 години

Катаджия на шосето се чуди кого да спре и да се заяде за нещо. Обаче наоколо фучат със 160 км/ч само баровци.

По едно време с 60 се приближава лада, катаджията я спира и пита:

- И накъде се промъквате така?