БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет

Само в ПИК
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет
Автор: ПИК
Дата
Дата
14297
Коментари
2
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет

Ръководството на Софийския университет отговори официално на Сметната палата, която направи скандални разкрития за финансовите сметки на най-старото висше учебно заведение у нас. "Годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 г.", заявиха финансовите експерти в своето становище. Те изложиха подробен отчет, в който се заявява, че от 2012 г. насам Сметната палата е установила повтарящи се съществени отклонения от приложимата обща рамка за финансово отчитане при одитите на годишните финансови отчети на Софийския университет.

ПИК потърси за коментар, както е логично и редно, ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. От канцеларията му учтиво ни обясниха, че, видите ли, професорът е в отпуск точно от днес. Затова пък на страницата на университета бе публикуван официален отговор към Сметната палата, наречен "позиция". Всъщност, това е отговор, който не съдържа нито конкретика спрямо изложените от палатата факти, нито ни навява надежда, че със забатаченото финансово дередже на университета нещо "може би" ще се промени. 

Ето и позиция на Софийския университет: 

През последните пет години одитите на Сметната палата показаха редица слабости на счетоводната политика и счетоводната отчетност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По тази причина одиторите на Сметната палата не са заверявали финансовите отчети на Софийския университет или са го заверявали с резерви.

От началото на 2016 г. насам ръководството на Софийския университет активно и последователно извършва преглед на дейности и системи, в които има изоставане и недостатъци. В Софийския университет има близо петдесет вътрешни разпоредители с бюджет в общо 16 факултета и три департамента. Установихме пропуски в работата на множество звена, които събират и предоставят счетоводни данни.

Бяха предприети редица мерки за подобряване на работата на счетоводния отдел, за въвеждане на адекватни контролни процедури за предотвратяване и разкриване на извършването на финансови нарушения, както и за преодоляване на констатацията на Сметната палата от последните години за разминаване между счетоводния отчет на Софийския университет, оборотните ведомости на отделните звена и резултатите от инвентаризацията.

Положихме големи усилия за изграждането на електронна система, свързваща звената на Университета с централното счетоводство така, че да се получава незабавна и достоверна информация. От месец юни 2017 година системата вече функционира.

Ръководството на Софийския университет ще продължи с решителните мерки за подобряване на финансовата дисциплина и изразява своето убеждение, че предприетите през последните 18 месеца действия ще доведат до видим напредък, който ще бъде установен още през октомври 2017 година при текущия контрол от страна на Сметната палата, а впоследствие и при проверката на изпълнението на дадените предпоръки в началото на 2018 г.

Напиши коментар »
(2)
1
Не се наядоха тея ей! Ако имате грам акъл - терминал 2, нито лев в БГ подобие на университет!
2
Мазните, затлъстели и оядени учени от СУ, БАН, МУ, ТУ и т.н. трянва най-накрая да бъдат поставени на мястпто им и да се спре с поатпянните далавери и хленчвния за пари. Явно са били прави през комунизма: "Ентелигенцията ли? Па она е мноо проста".
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Антоан Николов
Антоан Николов
политик и бизнесмен
Става на: 50 години
д-р Мими Виткова
д-р Мими Виткова
лекар, бивш министър на здравеопазването
Райна Константинова
Райна Константинова
журналист, директор на департамента за радио в ЕС

“Повтарям един милион се пише с шест нули, а половин, с три нули!”
(Военен)