БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет

Само в ПИК
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет
Автор: ПИК
Дата
Дата
13655
Коментари
2
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Софийският университет отговори на Сметната палата за скандала с финансовия отчет

Ръководството на Софийския университет отговори официално на Сметната палата, която направи скандални разкрития за финансовите сметки на най-старото висше учебно заведение у нас. "Годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 г.", заявиха финансовите експерти в своето становище. Те изложиха подробен отчет, в който се заявява, че от 2012 г. насам Сметната палата е установила повтарящи се съществени отклонения от приложимата обща рамка за финансово отчитане при одитите на годишните финансови отчети на Софийския университет.

ПИК потърси за коментар, както е логично и редно, ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. От канцеларията му учтиво ни обясниха, че, видите ли, професорът е в отпуск точно от днес. Затова пък на страницата на университета бе публикуван официален отговор към Сметната палата, наречен "позиция". Всъщност, това е отговор, който не съдържа нито конкретика спрямо изложените от палатата факти, нито ни навява надежда, че със забатаченото финансово дередже на университета нещо "може би" ще се промени. 

Ето и позиция на Софийския университет: 

През последните пет години одитите на Сметната палата показаха редица слабости на счетоводната политика и счетоводната отчетност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По тази причина одиторите на Сметната палата не са заверявали финансовите отчети на Софийския университет или са го заверявали с резерви.

От началото на 2016 г. насам ръководството на Софийския университет активно и последователно извършва преглед на дейности и системи, в които има изоставане и недостатъци. В Софийския университет има близо петдесет вътрешни разпоредители с бюджет в общо 16 факултета и три департамента. Установихме пропуски в работата на множество звена, които събират и предоставят счетоводни данни.

Бяха предприети редица мерки за подобряване на работата на счетоводния отдел, за въвеждане на адекватни контролни процедури за предотвратяване и разкриване на извършването на финансови нарушения, както и за преодоляване на констатацията на Сметната палата от последните години за разминаване между счетоводния отчет на Софийския университет, оборотните ведомости на отделните звена и резултатите от инвентаризацията.

Положихме големи усилия за изграждането на електронна система, свързваща звената на Университета с централното счетоводство така, че да се получава незабавна и достоверна информация. От месец юни 2017 година системата вече функционира.

Ръководството на Софийския университет ще продължи с решителните мерки за подобряване на финансовата дисциплина и изразява своето убеждение, че предприетите през последните 18 месеца действия ще доведат до видим напредък, който ще бъде установен още през октомври 2017 година при текущия контрол от страна на Сметната палата, а впоследствие и при проверката на изпълнението на дадените предпоръки в началото на 2018 г.

Напиши коментар »
(2)
1
Не се наядоха тея ей! Ако имате грам акъл - терминал 2, нито лев в БГ подобие на университет!
2
Мазните, затлъстели и оядени учени от СУ, БАН, МУ, ТУ и т.н. трянва най-накрая да бъдат поставени на мястпто им и да се спре с поатпянните далавери и хленчвния за пари. Явно са били прави през комунизма: "Ентелигенцията ли? Па она е мноо проста".
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Част от делата, които сте започнали, са подложени на сериозни изпитания през следващите седем дни. Обстоятелствата в петък ви принуждават да се оттеглите или временно да спрете развитието на някои детайли. Не го приемайте трагично, нищо лошо няма да ви се случи. Може да ви върви в хазартните игри в неделя. Затова пък в личния живот има проблем, който упорито не можете да решите. Може би трябва да приложите съвсем различен подход и тогава да погледнете на ситуацията от друг ъгъл. Неразбирателствата с половинката ви се проточват твърде дълго. Възможни са раздели.
ВИП рожденици
Нено Димов
Нено Димов
министър на околната среда
Става на: 53 години
Пламен Димитров
Пламен Димитров
президент на КНСБ
Става на: 54 години
Снежана Ботушарова
Снежана Ботушарова
юрист, депутат от ВНС, бивш посланик в САЩ

В разговор между терористи напоследък най-често се чувал въпросът: "Брат, ти къде ще избухваш за Нова година?".