Вход
София
Времето в София 17 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК ТВ! Бойко Борисов пред медията ни за олигархията, Пеевски, Доган, контрабандата, внучето и дъщеря си! 2 ЧАСТ (видео)

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК ТВ! Бойко Борисов пред медията ни за олигархията, Пеевски, Доган, контрабандата, внучето и дъщеря си! 2 ЧАСТ (видео)

на 08.05.2016
12301
22
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК ТВ! Бойко Борисов пред медията ни за олигархията, Пеевски, Доган, контрабандата, внучето и дъщеря си! 2 ЧАСТ (видео)

Новината, че турският премиер Давутоглу е подал оставка свари премиера Бойко Борисов насред ексклузивно интервю за агенция ПИК, нейния собственик Недялко Недялков и главната редакторка Звездомира Мастагаркова.  

"Виждате ли защо искат да ни скарат с Цветанов - за да стане като с Давутоглу и Ердоган", реагира министър-председателят. 

С премиера Борисов си говорим за всичко - за изборите, олигархията, изборните секции, Слави Трифонов, ДПС, внучето и зет му. Публикуваме едночасовото интервю в две поредни части. Вижте част 2 - за Пеевски, Доган, Плевнелиев, Домусчиев и внучето на Борисов.

 

 

- Да се върна на въпроса за икономическите кръгове. Нормално е в България популизмът да е силен, нормално е в България, за да те харесат, да говориш за неща, които не можеш да изпълниш. Например, за партийната субсидия, която се дава на всички партии и така и се радват, че само на някоя да се пипне субсидията, се надигат. Един депутат да излезе независим, първо започват да звънят, да видят кой ще му взима субсидията.

А народът като кажеш, че партиите получават държавни пари, иска да им се вземат. Само че като им се вземат и идват, например, президентски избори, трябва да отидат да речем при Недялко и да му искат 1 млн. лв. за президентска кампания.

Ако каже нямам, хубаво. Но ако каже, имам и ще ти дам, после може да иска: телевизия, радио, вестник, сайт и веднага ме прави зависим. Давам пример с теб, защото си до мен. Друг пък има рафинерия или фабрика за цигари, или консервна фабрика… И изведнъж цялата политическа класа ще стане зависима от бизнеса и ще настъпи зверски лобизъм.

В САЩ понеже даде пример с тях, това е организирано със закона за лобизма и там излизат и казват: Давам един милиард, давам два милиарда. Там се работи в милиарди за изборите. В Европа всички политически партии в държавите, към които се стремим, имат държавни субсидии. Вярно, някъде са малко. Мисля, че в Германия беше 5 евро, но там имат и политически фондации, които се финансират от държава. Например, фондациите „Ханс Зайдел”, „Конрад Аденауер” и други.

- Той и Костов имаше такава фондация…

- Да. Но в Европа така е направено, че партиите да са независими при взимането на решение. И затова от ГЕРБ винаги се благодарили и на френската „Роберт Шуман”, и на „Конрад Аденауер”, и на „Ханс Зауер”. Всички наши мероприятия и семинари се финансират от тях, за да има независима и стабилна политическа партия.

- Вие показахте независимост като спряхте обществените поръчки на няколко сочени за олигарси хора, близки до ГЕРБ. Говорим за Златев и Пеевски, да конкретизираме…

- При конфликта, който имате в момента, дори фактът, че съм ви поканил и давам това интервю, показва дали имам зависимост и колко сме зависими.

Много е лесно в България на някого да пришиеш нещо. Пришиваш му го и след това, той да се оправдава. Винаги съм говорил, че в България трябва да има стабилност, етническа търпимост и колкото и да се мразим политическите партии, да се опитаме да работим според максимата, която я пише на сградата на парламента: „Съединението прави силата”.

Да се търси консенсус е важно. Но това много пъти се разбира грешно, когато дойде време разделно. Неслучайно се връщам на този въпрос, понеже попита за ДПС. ДПС мисля, че вече достатъчно ясно разбраха, че ние няма как с тях нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план, да направим коалиция.

Не е честно и към самото ДПС, когато ни трябва да защити плоския данък или предварителното отчуждение, за да можем да строим, а много от нашите партньори ги няма в залата, да се възползваме от техните услуги. Дори към тях не е честно. Затова е много важна и вече ще повтарям тази теза, която сега казвам за първи път. Много ясно това трябва да се чуе и мисля, че и животът и практиката едно по едно потвърждават това. Не е нужно само да го говориш. Делата едно по едно потвърждават нещата. Някой път по-бавно, но винаги идват.

Самият Местан беше човек, който искаше много да види ДПС в център-дясно. Защото погледнато реално те с БСП какво общо имат?

- В коалиция с ГЕРБ имате предвид?

- Това беше изходът. Само, че не се случи вече втора година и те трябва да намерят своето място, което би трябвало да е излаз към властта. Така би трябвало в политиката. Само ДСБ искат да са опозиция, но всички други партии би трябвало да се борят да управляват, за да могат техните избиратели сами или в управленска коалиция, да изпълняват програмите си, които са обещали на хората.

ДПС няма излаз към управление към ГЕРБ. Те трябва да завият наляво и мисля, че след конгреса на БСП в неделя ще започнат сближаване. Последните 25 години имат няколко коалиции, опит и им се получава.

- Общувате ли с Ахмед Доган?

- Не общувам. В същото време съм бил много пъти упрекван, че съм изказвал уважение към него, заради постигнати резултати в политиката. За последните 26 години той винаги е бил на най-високото ниво като управление, а цели партии и поколения политици, вече отдавна са в историята и са забравени. Като спортист винаги съм уважавал резултатите на противника.

Той е бил в няколко управления и коалиции, мандатоносител е бил, докато ние до този момент сме два пъти мандатоносител.

С него съм си разменял, помните, реплики, за които съжалявам и не ми е такова възпитанието – за едната ръка разстояние и т.н. Това не е учтиво в политиката. Прекрачвал съм го и съм се извинил на публиката за това.

Уважавам противниците, а те са много силен противник. И заедно с БСП са алтернатива на ГЕРБ.

- Сега сякаш отпадна пречката за коалиция с ДПС, защото вие сте казвал, че докато Пеевски е в ДПС, не може да се мисли за такова нещо…

- Не съм човек, който определя кой в коя партия да е. Така или иначе Пеевски беше превърнат или самият той се превърна, доколкото е и само негова вината, в нарицателно име. В същото време ДПС по никакъв начин все още не се е променила във вид, в който можем да работим заедно.

- В какъв вид трябва да се промени, за да работите с тях?

- Има и много хора в ДПС, както и в ГЕРБ навремето, когато направих голямата чистка и сигурно 50% от областните ръководители и от изпълнителната комисия ги смених. Сложих нови хора и мисля, че по-добре се получи. В живота никога не знае човек, утре какво ще му се сервира. Но моята убеденост, а и на партията е, че няма как да направим коалиция с ДПС. Но това не значи, че трябва да минаваме границите на етническа омраза, обиди или квалификации.

- Всъщност ГЕРБ, чисто електорално, биха могли да управляват сами и в момента.

- Сам човек, сама партия в тази тежка световна ситуация е по-хубаво да има подкрепа и да си помага с политическите си съмишленици. Ние сме различни като партии и както виждате в момента по една тема работим с реформаторите, по друга с патриотите, по трета – с АБВ. Само и само да намерим работещ вариант.

Трудно е и за едни нови предсрочни избори, ако тръгнем сега през май, ще трябва да бъдат през август. После през септември има кампания за президентски избори и поне две години ще има трайно нестабилна ситуация в България. Защото и аз няма да пусна повече ГЕРБ, ако тръгнем по този начин на избори, да участва в следващо управление. Ще ги оставя Радан и ДПС да се разбират и да си управляват. Да видят лесно ли е.

- Лидерът на БСП Михаил Миков, който вероятно ще е и новият й шеф след конгреса в неделя, направи знаково изказване по темата за Делян Пеевски и неговото оттегляне, сравнявайки го с Кирил Домусчиев и изказвайки съмнение, че Пеевски ще бъде заменен с Домусчиев.

- Пожелавам му успех на Мишо Миков и на който и да е от БСП. Уважавам тази партия, защото е столетница.  Има много подготвени хора там. В същото време Домусчиев е председател на КРИБ. Избрали са го бизнесмените.

Като му свърши мандатът, ще дойде друг. Ние работим с всеки. Преди беше Прокопиев, Огнян Донев. Това е едрият капитал. Като собственик на „Лудогорец” пък ни беше радостно, когато постигаха резултати.

Щом Миков счита така. Важното е, че е заменен.

- Накрая да ви попитаме нещо за семейството ви и за внучето. Как е то, видяхте ли го вече?

- Видях го. Мърда такова едно.

- Какво е чувството да си дядо?

- Съзнаваш, че вече си остарял и, че не ти е времето да ходиш да риташ топка. Или най-малкото ще ходиш с внучето да риташ. Щастлив съм най-вече, че майка му е добре и е весела. Много му се радва и всичко е наред. Знаете, че ми беше притеснено.

Снощи минаха и даже мач гледахме заедно.

- Гледате мач със зетя ли?

- Не ми е зет още. Няма сватба, живеят си заедно и не им се меся. Затова не го наричам зет.

- Има ли право да е от друг отбор или винаги се съгласява с вас?

- Няма права. Да дойде и да вика за друг отбор като е вкъщи, това няма как да го допусна, какъвто и да е.

Добре са и се уважават. Прави ми впечатление, че много добре се грижи за Венета. Малко съм особен в тази сфера и не съм еталон за подражание.

- Какво ще пожелаете на това дете? В каква България да живее?

- Ще се вози на метро, ще види какво е построил дядо му – църкви, манастири, магистрали, жп линии, пречиствателни станции, музеи… Ще вика: Ей, не може да боядисате това, което дядо ми е построил. Другото си заминава, а построеното остава.

Сега гледам Северната тангента, че работи много добре. Вчера това, което за Северозападна България пуснахме – над 100 млн. лв. ще отидат там, и след 2-3 месеца ще видите разликата.

Това, което беше важно е, да се каже е за битката с контрабандата. Затова няма как да се заменят, както е казал Мишо Миков.

Това са милиарди на година повече приходи в бюджета. Благодарение на тях даваме толкова много пари за здравеопазване, за образование, рехабилитации на пътища и мостове. Виждате ги, като ги дадат по телевизията и вие ги давате, че са разкапани мостовете и по 40 години не са пипани. Колко правителства са минали на БСП и ДПС през тези години. По една боя да са слагали на тези мостове, няма да са в това състояние. И ние милиарди набиваме в момента.

Другото важно, което убягва в битката да показвате медиите най-негативното, е нашата програма за енергийна ефективност. Милиардни програми на година. 900 блока ще станат готови през 2016 г. Това е подарък между 8-10 000 лв. на семейство. Да смениш мазилката, изолацията, дограма и ВиК. Подарък за хиляди български семейства, които живеят в панелните блокове. Нула стотинки им струва.

В същото време има около 100 репортажа, че с 2 стотинки на ден се вдига винетката. Или с 6 стотинки водата. Или пък билетчето, че е станало 1,60 лв. в София...

Но никой не казва, че искаме да избегнем гратисчиите и всъщност картата си остава на старата цена. Така се стимулират редовните пътници, а се избягват гратисчиите.

По погледа ти разбрах, че дори ти не знаеш за тази енергийна ефективност.

- Признавам си, не знам.

- А на година струва по милиард и е сто процента безвъзмездно. И аз си слагам във фейсбук всеки блок – готови и санирани. Целия облик на квартала става различен.

Тарикатите от Благоевград понеже първи се усетиха, 98% от блоковете им ще бъдат санирани. Кметът е хитър и побърза и си вкара всичко в програмата. Сега започват да звънят и всички други. Хубавото качество на българина е, че всеки завижда на комшията. Изведнъж комшията вижда как блокът на съседа му става хубав. Пита колко струва и като разбере, че е без пари, иска и той. И сега само звънят да питат дали ще има и за тях.

- В градовете се получи добре, но в София заради „Топлофикация” върви трудно санирането. А и заради „Софийска вода”. А и вие оправяте една улица, те минават и я разкопават…

- Сега сме направили цяла система и когато предстои проект, дори ако трябва го забавяме, за да не се получава след това разкопаване.

Сега 7,5 милиона получи София за бул. „Черни връх” и за 15 септември ще е готов – от новата отсечка на метрото до Южната дъга защото там се получава ужасна тапа. Много добри неща се правят, но критичността е в големи размери. От друга страна е генератор за работата на правителството и затова не ме дразнят много. Показват ми проблеми, които да решават.

Хубаво е обаче да е едно към десет поне. Онзи ден направихме Северната тангента и я пуснаха на бланк.

- Сега обаче си говорихме, че от нея не може да се излезе…

- Тя е за транзита. Ще обясня. Кръговите с локалите са направени в двете посоки. Чакаме да мине плана на София в Държавен вестник, за да може отсечката от квартал „Вазов” да се пусне – 800 метра само ми остават да направя и да вържа квартала, за да може да се слиза. От другата страна е на кв. „Илиянци”. През това време правим частта от Околовръстното шосе, която да се връзва със Северната тангента и се връзваш транзитно с магистралите. 

Края на август спираме тежките камиони от Южната дъга, оставяме само колите. Пускаме бул. „Черни връх” и пееш песен.

Но не може с боичката. Има закони – да проектираме, отчуждим, платим и минава година. Това беше 100% приключен проект и трябваше да върнем 206 милиона на ЕК. А сега е хубаво! И целият този транзит минава за 3 минути от единия край до други.

- Ако може и след Благоевград да стане по-бързо.

- Действаме. Сега започваме Сандански-Кресна и тунела през Железница-Благоевград-Кресна. Накрая на този мандат ще останат само 14 км. в средата. Вътре в Кресна е трудно. Мислим три тунела, едно върху друго да се случат нещата, защото с еколозите имаме огромни проблеми. Надявам се накрая, като навсякъде, и с тях, и с археолозите, да се разберем, но засега всичките ми усилия са да вържа Кресна от двете страни с магистралата и да остане само отсечката в средата от 14 км.

- И друг проблем ви предстои да решите. Оправихте чистачките на летището, но какво ще се случи с работниците от „Булгартабак”?

- Всичко ще си дойде по местата. Следприватизационният контрол ще си свърши работата. По тази тема съм говорил многократно. Над 200 млн. лв. сме получили от продажбата на „Булгартабак”. А една фабрика за цигари е между 30-35 млн. долара. С тези милиони, влезли в бюджета, ако искаме може да направим 3 фабрики. Ако народът каже, че иска, връщаме ги и правим 3 фабрики.

- Народът иска да знае кой е собственик на „Булгартабак”. Това ясно ли е?

- Трайков беше министър тогава, когато се правеха тези големи приватизационни сделки, които бяха тежки и не исках да хвърлят сянка върху моето управление. Затова наехме една от най-големите консултантски банки – „Ситибанк”, която да извърши тази процедура и сме платили не малко пари, така че да бъде прозрачно и когато Агенцията за приватизация обяви, ако има въпроси от вас – ето ви „Ситибанк” да обясни.

Ще се виждаме пак и ще отговарям и на други въпроси. Желая ви успех във войната.

- Ние не водим войни. С нас ги водят.

- Така или иначе от днес ще бъда причислен вече към вас.

- По-скоро ние сме дълго време причислявани към вас.

- Последно – кой кой е? Да зададем и ние този въпрос (смее се). И като чуете, че вече съм към вас, поне не се сърдете. Но дядо ми казваше: Когато един порок стане добродетел, значи е дошла старостта.

Сподели:
Напиши коментар »
(24)
1
да не девалвираха рублата?
2
и той олекна напоследък много,кой му се връзва още незнам
3
ИЗВЪНРЕДНО! След грабежа КТБ, следва нов удар за данъкоплатеца. България губи делото за АЕЦ Белене, заведено от руснаците. Данъкоплатецът ще трябва да се бръкне с около 2 милиарда лева.
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Бойко каква солидарност, какви пет лева? Топ крадеца Цв. Василев и кликата му се подиграха с нас, с нашите бащи и майки! Р. Овч. ни набута за газа, за АЕЦ и так дальше и к'во? Пак народа ще плати сметката. Агата, Местан и Свиня Пеевска си играха игричките и к'во - колко хора останаха без работа след съкращенията в Булгартабак!
6
ехе ПИК,въртите ,сучете и винаги към Радан Кънев,винаги няккави конспирации търсите с една дума :приказки по време на люпене на семки е интервюто
7
Много злобни хора в тази държава просто лоши като чета грубите коментари.Бойко бъди жив и здрав и не им обръщай внимание . Те от безсилие го правят.
8
Страхотно интервю, говедата в България веднага го лапнаха...Истината е една, главата на Бойко трябва да пада... колкото по-бързо, по-добре
9
След Пеевски идва и неговия ред.
10
Колкото "развали" заменките на земеделски земи и раздроби земята на едрите латифундисти .
11
БЛА БЛА БЛА. Като Мирча Кришан с краставицата...Все едно и също...
12
Олигархията ли . Еми Олигарх Номер 1 си ти и твойта групи4ка ПАШАТА,Каратиста , Маджо , Цветелина Бориславова. Вие господин Тикво с Тях ли се бориш.Тогава това е кръгът от Олигарси т.н.ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ идиот.
13
Борисов,никога не слагай в устата си думата ОЛИГАРХ.Ти знаеш защо.
14
Защо толкова време Бойко не искаше са види внучето си. Защото няма очи ,с които да го погледне и да каже колко дългове му е оставил като премиер.
15
ДЯДО МУ ГИ ПОСТРОЙЛ???ХА ХА ХА ХА ХА....ЕВРОПЕЙСКИ И ДЪРЖАВНИ ПАРИ А ДЯДО МУ ГИ КРАДНЕ ТЕЯ ПАРИ ОТ НАРОДА....
16
Човекът, който спомогна за доунищожаването на България, за обезверяването на народа към българската политика. Мафиотът номер 1 на страната - Бойко Борисов!
17
малко са хората които няма да оставят дългове подкрепяйте ги
18
Интервю на гъзолизец със задник.
19
ТАМ,КЪДЕТО СЕ ВЪРТЯТ ПАРИ,НА ДПС ИНТЕРЕСНО ВСЕ "ИПОН"ОХРАНЯВА!???!ТА МИЕ МНОГО,ИНТЕРЕСНО ТАЗИ БОРБА КАК ЩЕ СТАНЕ??????ТОЧНИТЕ ПАРИ ПРИ ТОЧНИТЕ ХОРА.....ТА КАК ЩЕ СТАНЕ ТОЯ НОМЕР СЕ ПИТА,В ЗАДАЧАТА????НЯКОЙ ХОРА ГОВАРЯТ ПРЕДИ ДА СИ ПИЯТ,ХАПЧЕТАТА!!!НЯКОЕ БОШОНЧЕ,ДА ИЗГОРИ И ДО ТАМ,НЕ ВЯРВАМ ДРУГО ДА СТАНЕ!?!?НО ОЛЕЛИЯТА ЩЕ Е ГОЛЯМА В ПРЕСАТА,И НИЕ ПО СЦЕНАРИЯ НА БОРИСОВ ЩЕ УМИРАМЕ ОТ ВЪСТОРГ ЧЕ ВИДЕТЕ ЛИ КВО СТАВА.....ЗНАЕМ КАКВО ПОРЕДНОТО НИЦО,КАКВО ДРУГО Е СТАВАЛО НЯКОГА????
20
Барвало,Барвало дилинее дасненца хохела.
21
Б.Б отдавна е вече въздух под налягане за тези които го разбират
22
АБЕ БОРИСОВ , ТОВА ДА НЕ СА НА БАЩА ТИ ПАРИТЕ , ЗА ДА СТРОИШ ТИ!!!!? МОЙТА ПРОГНОЗА Е ,ЧЕ ДОКЬТО ПОРАСНЕ , ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАМУВА ОТ ДЯДО МУ!!!ИНАЧЕ ЧУДЕСНО ДЕТЕ , ДА Е ЖИВО И ЗДРАВО!!!!!!
23
Мутра лъжеш и крадеш.
24
Психопатичен нарцис , самовлюбен в себе се, светещ като 2-ро слънце. Ама вярно ли е , че е бил член на БКП ? Доста трансформации е претърпял човечеца - от комунист , през мутро-охранител , към полицай , та чак до отявлен демократ. И всичко това в един човек !!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

На гроба на застреляна мутра издигнали паметник във формата на мобилен телефон. След ден на екрана било написано: “Абонатът е извън обхват”...

няма нови новини
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
сега
1371
четат ПИК
сега
четат тази новина
УМНАТА! Не правете тези 5 неща рано сутринта
x