ЕКСКЛУЗИВНО! Главният редактор на ПИК Мастагаркова пред Сашо Диков: Всички световни лидери търсят мнението на Борисов - той е ключов играч в геополитиката на Балканите и в ЕС (ВИДЕО)

Само в ПИК
ЕКСКЛУЗИВНО! Главният редактор на ПИК Мастагаркова пред Сашо Диков: Всички световни лидери търсят мнението на Борисов - той е ключов играч в геополитиката на Балканите и в ЕС (ВИДЕО)
Автор: ПИК
Дата
Дата
63738
Коментари
37
ЕКСКЛУЗИВНО! Главният редактор на ПИК Мастагаркова пред Сашо Диков: Всички световни лидери търсят мнението на Борисов - той е ключов играч в геополитиката на Балканите и в ЕС (ВИДЕО)

Две седмици водещият и изпълнителен директор на BIT телевизия - Сашо Диков се чудеше дали да излъчи разговора си с главният редактор на агенция ПИК Звездомира Мастагаркова. Повод за поканата от страна на Диков бе неин коментар за премиера Бориов и неоспоримите му постижения за външната ни политика. Коментарът бе написан при посещението му в Талин, където той се видя всички лидери, а интервюто с Мастагаргова бе записано малко след това. След като не видя бял свят в същата седмица, когато трябваше, агенция ПИК написа и за цензурата от страна на водещия. Самият той светкавично се извини (ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА), като бе обещал в сряда интервюто да бъде излъчено. И тогава не се случи. За голяма изненада, след като поискахме сами да излъчим итервюто, ако Диков се притеснява, водещият реши да го пусне и да даде възможност и за друга гледна точка в предаването си, което предимно критикува властта.

"От времето на Първанов се наложи една практика президентите да ходят на срещите на НАТО, а това е място, където се срещат хората от зипълнителната власт и е редно да присъства Борисов. Там се взимат решения, които касаят изпълнителната власт, нещо което Румен Радев няма в правомощията си. Това заяви главният редактор на агенция ПИК Звездомира Мастагаркова в студиото на Сашо Диков по повод коментара си, че е време Борисов да изземе несвойствените функции на Радев, който освен това често злепоставя страната ни с непремерени изказвания, както стана при визитата му в Полша.

По думите й на такива срещи трябва да ходят премиери или президенти с повече правомощия като Емануел Макрон. Мастагаркова попита водещия дали се сеща и може да цитира един голям политик и лидер, с който Радев да е имал среща. Диков пък даде за пример Доналд Тръмп, с когото всъщност нашия президент и съпругата му Деси Радева имаха единствено снимка, за която са се редили на опашка повече от 40 минути, заедно с всички други държавни глави. „Среща с него е провел Вучич и Тръмп му е отговорил, че до година ще е в Сърбия. Докато Радев го е зърнал за секунда за позиране на снимката. Видял се е само с Клинтън, който в момента не е президент”, заяви още главният редактор на ПИК, като подчерта, че именно Бил Клинтън е в опозиция на Доналд Тръмп, което е лоша дипломация за България от страна на Радев.

"До сега не сме имали премиер с толкова силна международна роля, дори и в първия си мандат Борисов не беше толкова силен. В момента го търсят за мнение всички европейски лидери, както и Ердоган и на Балканите, канят по всички важни срещи и не се случва нищо без участието на Борисов ЕС.

България в края на предишния мандат на Борисов и в сегашния, вече излиза от прехода по отношение на външната ни политика. По показател геополитика, Борисов ни извади от прехода", категорична бе тя и посочи конкретни примери, за това че в ЕС вече не гледат на нас като на държава от бивишя комунистически блок, а като самостоятелен и равноправен партньор във взимането на решения в ЕС именно благодарение на дипломацията на Борисов.

На въпрос на Диков как ще се оправим и по другите показатели, Мастагаркова заяви, че пътят на Борисов и в това отношение е правилен. „За да има икономика, трябва да има добра инфраструктура. За да имаш силна икономика трябва да имаш инвеститори, които се печелят с добра външна политика”, заяви Мастагаркова. По думите на Диков обаче, за това трябва да има работеща съдебна система.

„Видяхме колко и какви хора искат промяна на съдебната система. Там бяха трима души и техните близки роднини, Христо Иванов, Тома Белев и Радан Кънев, който пред камерата ни призна, че вече е извън политиката. Ако наистина това беше огромният проблем на България, там щеше да е народът. Но хората не протестират.

Освен това не можем да обвиняваме изпълнителната власт за проблемите на съдебната. Тя е независима, сама се ръководи и трябва сама да дава обяснения пред обществото за неспособността си да се справи с проблемите вътре в нея. Нали искате независима съдебна система, ето сега тя е независима. Ако Борисов имаше възможност да се намеси в нея, нямаше да е в това състояние. Където се намесва той, има справедливост - и при най-малки съмнения разчиства и ГЕРБ, разчиства и кабинета си, но в събедната система не се меси и затова е нахално да му се пришиват нейните проблеми. Да обясняват за бакиите там Лозан Панов и другите шефове на съдилища, защото това е тяхна работа и те не са си я свършили. Борисов неговата работа си я върши”, допълни още главният редактор на ПИК.

Според нея недостатъкът на Борисов в момента е, че няма време да обръща достатъчно внимание да наблюдава и контролира делата на хората, които е овластил. В отговор на въпрос на Диков дали все пак всичко в политиката на кабинета й харесва и как така е напълно безкритична, тя припомни, че е написала едни от най-критичните коментари за вътрешния министър Валентин Радев и критикува принципно, когато има проблем, а не като повечето журналисти просто да трупат рейтинг с опозиционни настроения. Звездомира Мастагаркова припомни, че единствените, които нападат това правителство, са клиенти на прокуратурата от олигархията, които наливат пари в атаки и кампании на психодясното и психолявото срещу властта, именно защото имат проблеми със закона и искат да отслабят държавата.

Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години

Описание на съвременната еманципирана жена:
– Влиза тя с гръм и трясък в къщи. Отваря вратата и пред очите й се разкрива следната картинка. Изпрано и изгладено пране и бельо. Мъжът й мие чиниите на ръка, апартаментът/къщата лъснати до блясък. Приближава се тя до него, плясва го по задника, отива до хладилника и си взима бутилка бира от един литър, сяда във всекидневната, качва краката на масата, отваря бутилката и отпива шумно. Пуска телевизора и започва да превърта каналите, в един момент се уригва шумно, след като е преполовинила бирата и се провиква:
– Мъжооо, ела да ти нахлузя една п*тка, че след малко отивам на мач!