БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ЕКСКЛУЗИВНО! Меглена Кунева пред ПИК за матурите, Плевнелиев, сватбата на Лукарски и Нешка Робева. "Време е Радан да заяви къде е!"

Само в ПИК
НАВРЪХ 24 МАЙ
ЕКСКЛУЗИВНО! Меглена Кунева пред ПИК за матурите, Плевнелиев, сватбата на Лукарски и Нешка Робева. "Време е Радан да заяви къде е!"
Дата
Дата
29857
Коментари
15
ЕКСКЛУЗИВНО! Меглена Кунева пред ПИК за матурите, Плевнелиев, сватбата на Лукарски и Нешка Робева. "Време е Радан да заяви къде е!"

Меглена Кунева за първи път посреща празника на българската писменост като образователен министър и навръх 24 май коментира в специално интервю за ПИК проблемите на родното образование, скандала с матурите от последните дни, както и партийните и политически размествания във властта.

Ето какво каза образователният министър за бъдещето на учителите, университетите, Реформаторския блок, президентските избори и сватбата на колегата й министър Божидар Лукарски. 

 

ИНТЕРВЮ НА ЗВЕЗДОМИРА МАСТАГАРКОВА

 

- Г-жо Кунева, как ще отпразнувате 24 май вече в ролята ви на образователен министър?

- Още сутринта ще отида в Министерство на образованието и науката, откъдето се събираме за нашето шествие, което ще завърши пред Народната библиотека. Цял ден ще бъда с колегите си и много учители, както и всеки, който иска с нас да изпита атмосферата на празника с шествието.

Всеки може да празнува различно – например с хубава книга или някаква благотворителност и проява с децата в училище или някое читалище. Важното е да си спомним и отново да прочетем, а не просто да изпеем, химна на Кирил и Методий и да видим какво се крие зад тези думи днес.

Да си повторим този прекрасен призив: Напред, народността не пада, там дето знанието живей! Текстът на Михайловски крие още много съкровища и трябва за пореден път да помислим над него.

- Успяхте ли вече да направите оценка за състоянието на образованието у нас, тъй като от сравнително скоро сте на този пост?

 - В рамките на шегата ще кажа, че в разговорите си с мои колеги от Европа съм разбрала, че няма нация, която да е спокойна, че образованието й е в перфектна форма. Всеки се състезава, но вече не е в рамките на страната между училищата и университетите, а с всички останали в Европа. Софийският университет с висшите учебни заведения във Франция или Германия, например. Това, че сравняваме постиженията си води до изводи, които ще дръпнат нашето образование напред.

Затова направихме и нов закон за предучилищното образование, за първи път осъзнавайки и изтъквайки публично, колко е важно то за оформянето на детето. Ако се изпусне този период, последиците са тежки, а често и непоправими. Имаме и специална посока за осъвременяване на стратегията за научни изследвания. Ще я представя веднага след празниците заедно с проф. Иван Димов, който отговаря за висшето образование и науката от моите заместници. Тя е също много важно свързващо звено, така че българската наука да може да заеме своето видимо място в сравнение с останалите европейски страни.

- А по отношение на учителите?

- Няма как в този период да не говорим и за това какво прави българският учител и какво правим ние като държава за учителите, а и за учените. Именно това аз бих откроила като спешна задача. Трябва да се концентрираме върху хората, които са будители и водачи на нацията, защото подкрепяйки тях, подкрепяме цялата нация.

- А как ще решите проблема с образованието сред малцинствата?

- Много се отвори ножицата между децата с върхови постижения, които печелят олимпиади и успяват, и тези, които изпадат много рано от училище. Голяма част от тях са от ромски произход и това е сериозен проблем не само за образованието, а се пренася и по-нататък във всички следващи етапи от живота. Част от тези проблеми се решават именно с акцента в предучилищното образование, защото ако едно дете в първи клас не говори български, тъй като не му е майчин, това означава, че сме напът да го загубим. Когато такова дете не разбира и стои встрани от класа е по-вероятно то да не развие потенциала, който има, и да си остане вкъщи.

Това е загуба на млади хора и нищо не може да оправдае нашето бездействие. С настойчивост и упоритост трябва да се справим. Но всичко това ще се изплати с по-добре образовани хора, които могат да градят държавата си. По-бързо трябва да дадем занаят на децата.

Т.нар. дуално образование, когато учиш и усвояваш професия в професионалните училища, е много добър път в тази посока. Това няма да затвори по-нататък възможността децата да отиват към следващи степени, но трябва да усетят и възможността да са стабилни в живота и да са спокойни, че имат професия в ръцете си.

- Вдигна се за поредна година голям шум около матурите? Защо винаги има такава медийна истерия около изпитите?

- Смятам, че всички опити от това да излезе скандал, се провалиха. Да, знам, че имаме да извървяваме още път и го правим, но избраният подход в управлението на този процес, което беше и моя отговорност, беше правилен. А той е в гарантирането на сигурност в класните стаи, където се провеждат матурите, за да не може да проникне информация отвън. Това беше изборът ни – с разместване на местата, където се държат изпитите, с камери, с утрояване на квестори и задължението им да не сядат нито за момент.

- Но в обществото остана друго усещане…

- Въпросът с преекспонирането на темата в медиите е според мен е съвсем нормалното желание на колегите ви да направят някакво журналистическо разследване и опит за провокация на системата. Това всъщност доказа, че системата за защита на класните стаи и на изпитните въпроси до момента, до който те са обявени, проработи идеално. Нямаше никакво изтичане на информация, както е било други години, за вариантите, които ще се паднат, за авторите. Въпреки че както винаги бяха направени опити, но само толкова.

Далеч съм от мисълта, че всичко е идеално и не подхождам самодоволно. Напротив – ще разгледаме всеки сигнал и ще направим така, че да затворим всички пробойни, за да сме сигурни, че изпитът е честен. Това е важно, за да се окуражат децата да учат и да им е ясно от самото начало, че нито тестът е труден и темата е неочаквана, и е възможно да изкарат изпита си както трябва, ако учат и без да разчитат на нечестна игра. Това е важен и зрелостен урок в живота.

Следващата година може дори да публикуваме отговорите, веднага щом стане ясен тестът, защото можем да сме сигурни, че те няма как да проникнат в класните стаи. В 8.01 ч. около 10 хил. души вече знаеха въпросите и това е нормално. Важното е да няма възможност да достигнат те до зрелостниците, както и да не може да се пробива страницата на министерството, тъй като това е опасно във връзка с лични данни. Върху това ще работим и благодарим за сигналите. За мен е важно да няма отвътре, от системата на образование, опит да се продадат темите и отговорите, защото това е корумпирано мислене и разяжда на млада възраст морала, а това не бива да се допуска.

Благодаря на учителите и на моите колеги от министерството, които впрегнаха всички сили, така че тази година да няма такива пробойни.

- А като стана дума за корупция, какво се случва с вашия антикорупционен закон?

- Очаквам неговото разглеждане в правна комисия и вече чух от комисиите по регионална политика и по антикорупция в каква посока една част от депутатите биха искали да получат гаранции, че ще развива законът. Как ще решат депутатите един или друг казус, зависи от тях. Въпросът е да се намери консенсус и този много необходим закон за България да стане най-сетне факт.

- А какви са позитивите и защо толкова се бави този закон? Отстрани изглежда, че забавянето е заради някакъв страх от него…

-  Така изглежда и това дава много лоша оптика към страната ни отвън и спрямо гражданите. Хората трябва да бъдат овластени да се грижат за държавата си. Не бива да има наблюдатели на това, какво се случва у нас. Темата с матурите е добър пример. Нима ако видиш, че някой се опитва да търгува, не бива да подадеш сигнал или да очакваш само прокуратурата да разреши случая. Смятам, че тази ангажираност с всичко, което не ни харесва, е наша задача. Затова овластяването на гражданите означава България да е на гражданите. Другото няма как да бъде достатъчно, за да вървим напред.

- А как ще коментирате в тази връзка монополът в медиите, който сега става причина и за опитите за спиране на вестник „Ретро” заради това, че един човек – депутатът Делян Пеевски държи разпространението и пазара на печата у нас?

- Монополът никога не е добър и затова във всяко общество, достъпът до пазара в която и да е сфера, дори в партийна и политическа, е гаранция, че демокрацията ще се развива. Ако има мопонол, това означава, че някой иска да бъде над всички и това да му е подарено. Няма как да стане.

В такива случаи трябва да се намеси държавата с цялата си строгост. Имаме комисия за защита на конкуренцията, както и съд. Затова е важно тези институции да са силни и да им се вярва, за да може, когато си пострадал от такава монополна постъпка, да има към кого да се обърнеш. Няма друг път за разрешаване на подобен конфликт в една цивилизована държава. Виждам, че тези обсъждания набират скорост и това е добре, защото когато има силно обществено мнение, всяка една политика се вслушва в него и намира решение.

Смятам, че е задължително да се продължи смяната на ръководството на Комисия за защита на конкуренцията, която беше започнала, защото не бива да остава вакуум в една толкова важна дейност, с която държавата е ангажирана по закон. Разочарована бях, че не се стигна до избор и сега сме в напълно неясна ситуация и това не бива да продължава по този начин.

- ДСБ отново се опита някак да ви вкара в медийни скандали с различни изказвания в посока отцепване от властта. Какво се случва в Реформаторския блок и ще останете ли заедно с ДСБ или те ще излязат най-сетне в истинска опозиция?

- Не мога и не искам да говоря от тяхно име, но най-лошо в случая е липсата на яснота и на изявена и докрай проведена политическа позиция. Виждам, че заради начина, по който постъпиха с президента, много хора започнаха да говорят за някакъв тип конспирация и действително този ход е толкова неумен и лишен от каквото и да било приличие, че ако не се обяснява с глупост, не виждам с какво друго освен с някаква злонамереност.

Не може да си служат с името на човек като президента Плевнелиев. Желанието да употребиш едно име за собствени цели е много грозна картина. Болезнено ми е и тъжно да коментирам това, защото е лоша човешка проява, да не говорим за политическа.

- ДСБ обаче са част от РБ, това не се ли отразява негативно и на вас?

- Без съмнение и това не се случва за първи път.

- В тази връзка, с тях ли ще играете на президентските избори или ще подкрепите президентската двойка на ГЕРБ, които подкрепяте в управлението?

- За този отговор е рано, защото нямаме кандидатура. Трябва да бъдат обсъдени кандидатурите и тогава да се вземе най-доброто решение. Този разговор ще започне да се води след като са ясни различните варианти и трябва да се мисли кой е най-добрият вариант за страната. Но няма и съмнение, че ние също трябва да мислим за кандидатура, която да бъде излъчена от Реформаторския блок.

- Възможно е да подкрепите и ГЕРБ, така ли?

- Такова решение все още няма и първо трябва да обмислим обща позиция за блока и нашите кандидатури и тогава да мислим за нещо извън блока.

- Радан Кънев заяви, че в РБ са водени разговори с Патриотичния фронт за единна президентска двойка. Вие запозната ли сте с тази идея?

- Не бих коментирала тезите му. Ако той иска да говори от името на Реформаторския блок, трябва да заяви къде е. Засега не виждам смисъл от коментар по този въпрос.

- Новият лидер на БСП Корнелия Нинова от няколко седмици повтаря, че е време за предсрочни избори и управлението е разцепено от липса на консенсус. Има ли според вас вариант за предсрочни избори?

- В политиката всичко трябва да се предвижда. Смятам, че няма ситуацията, която да показва, че има драми в подкрепящите партии за мнозинството. Излизането на АБВ и Ивайло Калфин наистина промени конфигурацията, но това може би ще допринесе за засилване на други елементи в представянето на правителството и на мнозинството и ще изясни ситуацията в положителна насока. За България е добре да се съсредоточи върху най-важните си задачи, а това става през работещи институции, Народно събрание, което да може да гласува закони, Министерски съвет, който да ги изпълнява. А по време на служебно правителство не е така.

Трябва да направим всичко възможно да укрепим представянето на резултати от това управление. Разбирам желанието на опозицията, но управляващото мнозинство може да докаже и покаже резултати и в това са насочени усилията ни.

- Много шум се вдигна около сватбата на г-н Лукарски. Вие бяхте ли там и как ще коментирате въпросите относно съотношението между министерската му заплата и лукса, който е предложил на гостите си?

- Бях поканена и благодаря на Ива и Божидар за поканата. Беше тържество на хора, които взимат важно решение в живота си и искрено им желая много щастие.

Въпрос на преценка са коментарите за тържеството. Аз видях единствено тяхното истинско и голямо щастие. Когато съм поканена на такова тържество, ме интересува това. Друг може да е видял друго. Другите квалификации не са честни, когато става въпрос за този толкова важен момент в живота на двама души. Не бих си позволила да коментирам обстановката или нещо друго. Важното за една сватба е щастието на младоженците.

- Как гласувахте за ордена на Нешка Робева в Министерски съвет?

- Г-жа Нешка Робева е много уважаван спортист и човек, допринесъл много за спорта ни и аз съм сигурна, че в тази ниша се крие решаването на казуса и трябва да се използва, за да се направи предложение за нейно удостояване с държавно отличие през спорта. Реформаторският блок гласува с обща позиция по темата. Не разбирам защо това не се случи през спорта. Другото вече е известно от стенограмата на Министерски съвет. 

Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Можете да съблазните мъж, който има вярна жена. Можете да съблазните мъж, който има сексапилна любовница, но не можете да съблазните мъж, който има шише ракия и точно си е нарязал салатката.