Вход
София
Времето в София 23 o C

ЕКСКЛУЗИВНО! Писателят Христо Стоянов пред ПИК: Чудя се как Стефан Цанев е чел стиховете си за партията, ухажвайки Доротея!

ЕКСКЛУЗИВНО! Писателят Христо Стоянов пред ПИК: Чудя се как Стефан Цанев е чел стиховете си за партията, ухажвайки Доротея!

на 10.01.2017
4555
32
ЕКСКЛУЗИВНО! Писателят Христо Стоянов пред ПИК: Чудя се как Стефан Цанев е чел стиховете си за партията, ухажвайки Доротея!

Христо Стоянов е един от най-скандалните български писатели. Открит, честен и прям, той винаги е заявявал позицията си - независимо от политически "повеи" или обществен "наклон". 

Стефан Цанев: Живеем в посттоталитарна агония, 8 от 12 правителства бяха на БКП/БСП

Стефан Цанев: Живеем в посттоталитарна агония, 8 от 12 правителства бяха на БКП/БСП

Ние си мислехме, че на 10 ноември 1989 г. комунизмът е...

на 20.10.2013

През 1989 г. има заповед за интерниране от Смолян, а също и паспорт за чужбина, за екстрадиране от страната, заради стихове, посветени на Тодор Живков, както и за неговото гражданско поведение и позиция. След 1989 г. е многократно съден за журналистически публикации и заради „помашките“ си книги „Скритият живот на една помакиня“ и „Рязаният поп“. Заради романа си „Копелето - Евангелие от Юда“ беше и отлъчен от църквата. В момента Христо Стоянов живее във Варна.

- Г-н Стоянов, как бихте коментирали нашумелия тия дни "Бермудски триъгълник" Стефан Цанев - Димитър Иванов - Вежди Рашидов? Като заговорим за култура, като че ли все ни "припарва" - къса памет ли имаме, удобно забравени неща ли...

- Някои хора, разполагайки с медии - Стефан Цанев, разбира се, започнаха да създават една представа за себе си, съзнателно забравяйки нещата, които са били много отдавна. Т.е. в България литературата съществува като че ли само тогава, когато някой успее да създаде някаква митология за себе си. Стефан Цанев всъщност успява да създаде митология. Той е вечно удобен.

Аз имам едно есе, което бях писал навремето - "Удобният Стефан Цанев". Писането на стихотворения е някакъв инстинкт за себеиздаване. Винаги ми е бил интересен този казус (ако това въобще е казус) - как е ухажвал с тези стихове Доротея Тончева? Защото общо взето ние като млади поети (и не само ние, поетът по принцип) рецитира стиховете си, за да се хареса на жените. На мен ми е интересно, когато започнеш да рецитираш поемата "Аз питам" - в леглото, при своята любима, тя как го е гледала. Това са абсурдните неща! Вероятно и на вас са ви рецитирали стихове, защото не може да не са ви рецитирали стихове. Но едва ли са ви рецитирали точно такъв тип стихове. И на мен този казус ми е интересен. Това нещо ми е интересно. В случая би трябвало да попитаме Доротея Тончева как се е чувствала между тези стихове. 

- А къде в тази връзка е опозицията с Димитър Иванов? Откъде взима този кураж Цанев, пишейки такива стихове в миналото, сега да се изправи и да каже: "Аз не съм такъв, не бях такъв!"?

- Ама той е написал "Български хроники". И вероятно там някъде се крие разковничето - че българинът е с къса памет. И вероятно е разчитал точно на късата памет на българина. Но все пак българинът не е едно-единствено същество, нали? Има и такива като мен. Или като хората от Западните покрайнини примерно, които не се страхуват от нищо. Не само такива като мен, разбира се има десетки хора, които помнят нещата, помнят стиховете му.

Реално погледнато, той винаги е бил на ръба на онова изречение: "Дайте, защото ще се разприказвам". Винаги е търсил точно това щекотливо състояние на околните. Т.е. с тази мнима свободолюбивост той реално погледнато е заплашвал винаги тези, от които е зависел. Така че неговото дисидентство е на това ниво. Иначе как ще си обясним това че... Аз съм го писал в моите мемоарни книги, те направиха двадесето издание. И там съм писал много за Стефан Цанев, ама страшно много. Включително и за Стефан, и за Радичков, и за много хора. За брата на Пешо Стоянов - Емо Стоянов, който две години беше изпратен от Кабинета на младия писател в братска Германия на специализация (от Съюза на писателите в крайна сметка).

Така че много неща се знаят. В това отношение съм с чиста съвест. Преди 17 години написах тези книги - има ги, черно на бяло. За тях Владо Костов беше писал, че е доживял български писател да напише такива истини. 

- Да не би пък Стефан Цанев да показва, че е изживял вътрешен катарзис и че се е разкаял с този жест? 

- Не, не. Тук идва точно този момент: "Дайте ми нещо, защото ще се разприказвам". При него не може да има катарзис. Човек, който рецитира на любимата си партийни стихове, извинявайте, не може да приказва така!

Днес гледах сутрешния блок по Нова телевизия - Методи Андреев спомена Коста Павлов, който наистина се държа достойно. Но малцина знаят, че Константин Павлов е носител на награда за стихотворение, посветено на Сталин. Така че всички те минават по някакъв начин през тази стърга. Друг е въпросът кога ще се спрат, кога ще се озаптят. Стефан Цанев така силно се беше засилил в цялата тази история, че той се спря едва 2015 година, реално погледнато. 

- Голяма засилка...

- Да, голяма засилка е било. Наистина голяма засилка. Иван Радоев, лека му пръст, аз съм влюбен в него - един безкрайно достоен човек! Той имаше първата му стихосбирка "Бригадирски шинел", за което го плюеха по-късно. Защото описва любов между бригадирка и бригадир. Да, да, има го. Но това, че Иван 17 години не публикува нито един ред! Никъде! Той просто се държеше достойно и трупаше нещата си в един скрин. Този скрин какво знае! 

Освен това Стефан беше главен драматург на театър "София". А драматург на театър "София" значи цензор, абсолютно сигурен човек! Да бъдеш главен редактор на нещо. Коцето Павлов беше главен редактор на Киноцентъра. Аз знам, че ако това излезе, ще скочат абсолютно всички срещу мен, но в крайна сметка нека да скачат! Тези неща трябва да се знаят. Главен редактор на Киноцентъра - това наистина значеше главен цензор. Защото си спомняме думите на Ленин: "Киното е най-мощното идеологическо оръжие в ръцете на работническата класа". Да имаш доверие на такъв човек, значи по някакъв начин този човек е спечелил доверието ти... В крайна сметка нека да имаме една ценностна система и да разберем, че историята не е литература. Историята е наука. А науката борави с факти, а не с митове.

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(32)
1
изтрещяване,
2
Не ме е страх от Министъра на културата , а от " КУЛТУРАТА " на Министъра на културата.
3
Стефан Цанев - талантлив, но винаги удобен за конюнктурата
4
ПО-СКОРО ДА КАЖЕ КАК ИЗТОЧВАХА ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ ЗАЕДНО С ДОРОТЕЯ ТОНЧЕВА В ТЕАТЪР СОФИЯ. ТОВА Е ПО-ИНТЕРЕСНО ЗА ДАНЪКОПЛАТЕЦА
5
Христо Стоянов? Е кой беше тоя, че се не сещам....
6
бяха с всяка власт
7
Горкия Ст.Цанев - да знаеше какво ще си причини с тоя позьорски жест да връща ордена?!
8
Цанев и Гестапото - фани единия, удария другия вееееее
9
ей ще се избиете, една шепа писатели. е няма вазов между вас, това е положението.
10
Точно този ли скандален поет намерихте за мнение???????
11
Браво !!!
12
Айде стига с този Вазов бе. Който проми мозъците и на без това примитивния българин с тези извращения: "Кат Русия втора няма". Ами няма, разбира се, по жалка нация.
13
Скандален в какво ? Истината е винаги СКАНДАЛНА, за тези които не я знаят!!!
14
Явно, че Митьо Гестапото все още е шеф на 6-то управление на ДС, а др. Тодор Живков - пръв партиен и държавен ръководител. Който посмее нещо малко да се изкаже против тях - жална му майка.
15
защо ни занимавате с простотии кои го интересува това
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Кой си ти,бе,господин Христо?Ааа,сбърках,ти не си господин,ти си другар,но не точно,де,нещо като господругарче.Завистливо човече,изпълзяло на светло и се взело за велико писателче.Важното е,че улучи момента да оплюе бай Стефан.Затова в Ада за българите няма пазач край казана-те сами си натискат главите във врящата вода...Чисто по български!
18
А аз са чудя,как вашата медия се доверява на мнението на ХРИСТО СТОЯНОВ--ЕДИН ЗАКЛЕТ туркофил и обожател на ДПС и Доган
19
На чекистите” от Стефан Цанев Дзержински - познат и внезапен, с остър профил и остро име, се изправя като меч и заповед - чекистът е длъжен да има: хладен ум, защото куршумът поставя своята кървава точка веднъж и завинаги. Думите стрелят многократно и точно: горещо сърце - да бди непрестанно над свободата на света, както левкоцитите денонощно бранят червения цвят на кръвта. Чисти ръце - непревземаеми коти, върху които не тежи нито мечтата за бъдни изгоди, нито вина от предишни лъжи… И вървят чекисти - с остри профили и внимателен анфас, в Москва и София - невидими фронтове по улиците, навсякъде, в самите нас… Из поемата “Аз питам!” от Стефан Цанев, 1972: Нашата вяра не може да бъде обесена, нито разстреляна. Не може да бъде заключена зад никакви брави. Нашата вяра - заклевам ви: бдете! - може в думи да се удави. Да говориш скучно за комунизма - значи да говориш против комунизма. Да пишеш скучно за партията - значи да пишеш против партията. Скучната агитация е контраагитация!* Мятам се в този бетонен ковчег и в гроба си ще се мятам - заклевам ви до последния човек, до последния комунист на земята: Не говорете скучно! NBOX.BG остава без коментар.
20
Откога порнографът-пишурка Христо Стоянов е обявен за писател?
21
Мъжкар е Стефан Цанев! Щом цялото ДС-мафия се втурна да рие на умряло, значи е постъпил правилно. Сега се чудят как да ни занимават с личността на Цанев вместо с достойната му постъпка да зашлеви самозабравилите се Иванов&Co. "Професор" до професора, майно льо...
22
И вървят чекисти - с остри профили и внимателен анфас, в Москва и София - невидими фронтове по улиците, навсякъде, в самите нас…
23
Тъпаците по-горе които врещят като изнасилени манафи в защита на влечугото Цанев да обяснят как тогава е преживявал добре от комунистическо близане,а днес е пръв демократ.Доротея Тончева-първа на амбразурата във филма Черните ангели плюс яко е.бане в ЦК.Баси мекотелите.Ма бил талантлив.Лицемер и 3/4ти.Ууууууууууууу........
24
Писна ми от страдалческият глас на Стефан Цанев.Голям стенялник ,голямо мрйнкяло.Прави се на по-велик отколкото е.
25
Е всички да бяха като Стефан Цанев в БГ , може би нямаше да е това блато.......
26
Тооя Боклук- Х.Ст. - измислен писател във Варна ли избяга?Ако знае колко рязани (не попове) го чакат в Смолян и една тайна помакиня с един дебел шпек-Да му е як задния двор.
27
Та кой е този космат шизоид-той твърди,че е писател.Цитират се някакви заглавия с кенефна миризма и толкова.Страшно много обичаме да се плюем и колкото един е по-некадърен,толкова по-мазна и лепкава му е храчката.
28
Простете му тези безмислени партийни залитания. Това, което след това е написал е базценно. Ако сме толкова жестоки, ще унишожим и себе си. Все пак той не е бил партиец, не е бил доносник и не е мълчал, като мижетурка преди 10 ноември 1989 г., както много "активни борци" след партийния преврат (89 г.) .
29
Всички известни са комунистическа номенклатура на терористичната организация и близо век тровят разумните люде с графоманските си набези.Всичко,създадено от "избрани" е ерзацпродукт,понякога издавано и в заблудения Запад,който още не може да се опомни с фалшивите си сетива и продължава да не различава цветовете,като винаги нарича черното бяло и обратно.Глобални грешки през Втората световна война,същите и след нея.Даже си прибраха в Европейския парламент отрочета на отявлени криминални престъпници при съветската окупация на Европа.
30
СРАМНА Е ЦЯЛАТА ТАЗИ ИСТОРИЯ. ДА БЕШЕ ИЗЧАКАЛ СТЕФАН ЦАНЕВ И ДА РАЗБЕРЕ ДАЛИ ЩЕ МУ ВРЪЧВАТ НАГРАДА ИЛИ НЕ И ТОГАВА ДА ОТКАЗВА. И СЕ ЗАПОЧНАХА ЕДНИ ПРИКАЗКИ , ЕДНО ЧУДО. КРАЙНО ВРЕМЕ Е В САМИТЕ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ, ЧЕ ВЪВ ВСЯКО НЕЩО ТРЯБВА ДА ИМА МЯРА. ЕДНА ГОВОРИЛНЯ ,ЕДНО ПРАЗНОСЛОВИЕ. АКО ТАЗИ СЛОВЕСНА ЕНЕРГИЯ ,КОЯТО ЗАЛИВА ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПО- ПОЛЕЗНА ЕНЕРГИЯ ,КОЛКО ХУБАВИ НЕЩА МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ, ЗНАЕТЕ ЛИ?
31
....много жлъч Стоянов, какво я правиш толкова в себе си?
32
От хрантутената от бай Тошо ЕнтелЕгенция изпитвам само погнуса и отвращение,в т.ч. Цанев,Ралин,че и от члена на ловната дружинка на бай Тошо Георги Марков.Тия така се се самоизядоха,че сега се чудя къде са комунистите управлявали България 45 години.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Какво е 90-60-90?
- Каране в града покрай полицаи.

няма нови новини
Днес: 329
hot
най-четени новини в момента
сега
2322
четат ПИК
сега
четат тази новина
ВНИМАВАЙТЕ! Тези навици удрят директно в бъбреците
x