ЕКСКЛУЗИВНО! Проф. Михаил Мирчев пред ПИК преди пленума: Кандидатурата на ген. Радев може да разцепи БСП! Проблематичен е и съмненията към него растат

Интервю

ЕКСКЛУЗИВНО! Проф. Михаил Мирчев пред ПИК преди пленума: Кандидатурата на ген. Радев може да разцепи БСП! Проблематичен е и съмненията към него растат

61903
на 17.08.2016
ЕКСКЛУЗИВНО! Проф. Михаил Мирчев пред ПИК преди пленума: Кандидатурата на ген. Радев може да разцепи БСП! Проблематичен е и съмненията към него растат
Автор:   Ива Николова

Илияна Йотова и Румен Гечев са спасителният вариант за вице

Последвайте ни в Google News Showcase

Проф. Михаил Мирчев е социолог, председател на АССА-М и на Българската социологическа асоциация. Часове преди инфрактното заседание на Националния съвет на БСП, което трябва да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев за президент, проф. Мирчев разкри пред ПИК дали тя е печеливша, имали задкулисие около издигането ѝ и какво е то, може ли БСП да се разцепи заради номинирането на генерала и коя е спасителната кандидатура за негов вице, за да оцелее социалистическата партия и да се представи добре на изборите.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

- Проф. Мирчев, днес се очаква Националният съвет на БСП да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Тази кандидатурата печеливша ли е за БСП?

- В момента съм по-скоро скептичен, защото не е ясно какъв е този човек. Вчера за пръв път даде пресконференция, но не каза, че е ляв и какво е отношението му към лявото. Каза какво е отношението му към НАТО, но не направи връзка между съвременното ляво и НАТО. Хората подозират, че като генерал от българската армия той някак естествено трябва да е русофил, а той изрично каза, че е радетел на източната политика на НАТО и Европа, което значи война срещу Русия. Ето много теми, по които електоратът на БСП е извънредно чувствителен.

Така че този кандидат, за когото се разчита, че ще донесе 400 000 доипълнителни гласове плюс гарантираните леви гласове, да не се окаже, че за него ще гласуват 50 000 допълнително и 200 000 от бесепарите ще се откажат. Така че той е много проблематичен, защото все още не знаем какъв човек е. Съмненията около него се увеличават.

- Това ли беше причината издигането на неговата кандидатура да предизвика такива боржения в БСП и се стигна до публични скандали, които никога не са добра характеристика преди кампания?

- Тази степен на скандалност никога не е била добра и хората трябва да го отчитат. Имало е брожения, имало е групи, имало е алтернативи и т.н. Но на тази степен на скандалност, която вече заплашва БСП официално да се разцепи, никога не сме били свидетели.

- Смятате, че кандидатурата на ген. Радев може да разцепи БСП?

- Вижте какъв е радикализмът на самия Стефан Данаилов - той говори за фактическо разцепление вътре в Изпълнителното бюро. Я си представете, че това фактическо противопоставяне днес го видим и в Националния съвет, както при обсъжданията и позициите, така и след това при гласуването. Я си представете, че недоволната група тръгне да прави нещо по-радикално? Нещата са просто на ръба.

- Зад какво застава радикалната група в БСП?

- Радикално несъгласните, ако мога да се коригирам, все още не са организирани и в този смисъл все още не са група. Очевидно и по линия на Михаил Миков, и по линия на хора, които по принцип не са съгласни по този начин да се злоупотреби със запитването и партийните номинации, които бяха на конференцията, и това отрицателско отношение към възможността Мая Манолова да се кандидатира, и обявената война вече съвсем персонално и директно от Румен Овчаров срещу Сергей Станишев, има групи.

Вижте колко много са фронтовете. Това означава една организация просто да се саморазпадне или да се разцепи на две-три части.

- Защо именно точно този важен избор, който  би трябвало тотално да мобилизира партията и левите сили, предизвика обратен ефект?

- Такава беше целта и такова беше обещанието от лидерката Нинова. Но явно поне засега не се получава. Опитаха се да прескочат тази пропаст, но засега поне не успяват.

- Стои ли нещо друго зад това, защото се говори за задкулисни совалки олоко кандидатурата на ген. Радев?

- Влизаме в зоната на конспирациите. Да, очевидно има такива неща, но ще научим за какво точно става дума, когато му дойде времето, както казваше един велик български национален вожд. Още не му е дошло времето. Но в България всичко се научава.

- Само че няма ли да е малко късно, както за избирателите, така и за БСП, така и за националния политически живот?

- Може би ще бъде късно от гледна точка на обявената голяма изборна победа от страна на БСП и лявото като алтернатива на сегашната власт и специално на ГЕРБ и Бойко Борисов. БСП обяви първо, че ще бъде голяма сила и, второ, че тази сила няма да е каква да е, а ще бъде алтернативна.

Защото има и друг вариант - те да са сила, но да се окажат партньорска сила. Защото, ако се спуснем по линия  на конспиративните схеми, които някои въртят тук-там, я си представете, че ген. Радев бъде издигнат, не бъде припознат от половината бесепари, но изборджийският механизъм на Цветанов ще го избере като президент. И накрая БСП уж ще си има избран президент, хем той ще бъде подарък не от някой друг, а от Бойко Борисов.

И следващата стъпка каква е - лелеяната схема "единно правителство между ГЕРБ, АБВ и БСП". И хоризонтът на това е май 2017 г. В момента, като изричам един такъв вариант, на мнозина може да им се струва много парадоксален, обаче от гледна точка точно на задкулистине схеми и играчи може да поведе точно в такава посока.

- Смятате ли, че Бойко Борисов би допуснал такава загуба, както в партиен, така и в личен план?

- Ако ГЕРБ бяха в една действително устойчива властова позиция, това наистина в момента е абсурд. Както и спрямо характера на Бойко Борисов. В една обикновена ситуация той не би понесъл такова унижение за себе си. Но дали е такава ситуацията на ГЕРБ и Борисов? Бойко Борисов изглежда ръководител в паника.

Например аз как разчитам межудународните му совалки и непрекъснатоте му обръщания в неочаквана посока? Американците са му казали, че ще го сменят с някого, той се умилква на Путин, но той първо му иска железни гаранции, за да говори с него. И той отиде като спасителен пристан при Ердоган, който е прононсиран враг на целостта на България и на българската нация. Това е човек в паника и министър-председател, който спасява себе си, включително и във физическия смисъл на думата. Тук не трябва да прилагаме нормалната логика.

Така че в тази ситуация той може да изиграе абсолютно неочаквания ход - подарява президентството, за да може през следващата година да се стабилизира, като прави тройна коалиция - ново правителство и тройна коалиция. Защото се видя, че Реформаторският блок не са му никаква гаранция за власт. Те му създават само проблеми.

Затова най-удобното за Бойко Борисов е Първанов с АБВ и Корнелия Нинова с БСП.

- Това ли стои зад думите на Корнелия Нинова "дайте ми възможност да стана премиер"?

- Това беше еднократно изпуснато. Но тя вече официално каза, че може да се направи коалиция с ГЕРБ, но постави едно условие - ако на едни избори сме на първа позиция. Значи тя си е мислила този вариант и си позволи официално да го обяви пред публиката. А от условието могат да се отметнат. Ще има предсрочни избори, БСП ще бъде на втора или на трета позиция, обаче дайте да спасяваме България и - хоп! - тази нова коалиционна формула се реализира.

Хората нека да четат внимателно и да помнят какво казват политиците.

- В такъв случай какво да очакваме от днешния пленум?

- От днешния пленум очаквам след много тежка битка ген. Радев да бъде номиниран. Целият проблем е дали ще се откажат да обсъждат вицепрезидента, защото на избори не се явява кандидат за президент, на избори се явява двойка. Успехът на Ивайло Калфин, който за малко не беше избран на предишните избори, не е негов, а всъщност на неговия вицепрезидент Стефан Данаилов, който успокои партията, консолидира я и тогава по линията на лявото беше направено максималното. Но това не беше заслуга на кандидата за президент, а за вицепрезидент.

В момента имаме абсолютно същата комбинация - кандидатът за президент няма да бъде припознат от БСП и от лявото и спасението е да успокоят топката чрез един много ясно обозначен ляв бесепар, който да бъде вицепрезидент.

- Кой може да изиграе успешно тази роля? Говори се, че един от вариантите е Илияна Йотова.

- Няколко имена могат да изиграят тази роля - или Илияна Йотова, или Таско Ерменков. Както и проф. Румен Гечев. Но първите двама са силни кандидатури за вицепрезиденти.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция Митници :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО) ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК