ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ! Цветлин Йовчев посочи откъде идват заплахите за България! Бившият вътрешен министър похвали Борисов

Политика

ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ! Цветлин Йовчев посочи откъде идват заплахите за България! Бившият вътрешен министър похвали Борисов

40575
на 13.01.2018
ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ! Цветлин Йовчев посочи откъде идват заплахите за България! Бившият вътрешен министър похвали Борисов
Автор:   ПИК

Рисковете от Западните Балкани сякаш изглеждат по-малко, трябва да се концентрираме към случващото се в Турция и Близкия изток. Това предупреждение отправи пред Канал 3 бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

"Рисковете от Турция: агресивна, хазартна, непоследователна политика на Ердоган, който оформя едно авторитарно управление в Турция. И се забелязва склонност вътрешните проблеми да се решават чрез външно-политически ходове. А това вече крие опасности", посочи Цветлин Йовчев.

Той отчете като правилна политиката на българското правителство за поддържане на добри отношения с югоизточната ни съседка.

"Това е правилна позиция на българското правителство - да израждаме добри отношения. Но това не значи, че не трябва да следим какво става в Турция. Там вече се отвори пропаст между управляващи и опозиция - при толкова репресирани единственият начин на правителството да се закрепи е да засили репресиите.

Втората линия е кюрдският проблем - видяхме колко остро реагира Турция на референдума за кюрдска държава в Ирак. И на фона на това - хазартна, непостоянна политика, като Ердоган е склонен да притиска до лимита противника си, както беше с Русия, бяха на крачка от война", припомни Цветлин Йовчев.

В тази сложна обстановка България не може да играе сама на световната сцена, но за жалост партньорът й - ЕС, няма достатъчно външно-политическа тежест, констатира бившият вътрешен министър.

"ЕС продължава да е политическо джудже, няма приоритети във външно-политически аспект. Ние нямаме ясна оценка какво се случва около нас, и реагираме бавно.

А ние трябва да бъдем много внимателни, когато формираме очаквания. Трябва да изходим от положението на България в момента и това какъв външно-политически ресурс имаме. Посоката на министър-председателя считам за правилна, но не трябва да формираме очаквания. България може да подпомогне, да облекчи, да повлияе положително на процеси, но в никакъв случая не може да е фактор да реши проблемите и процесите, които ще се разиграят на Балканите", посочи той.

Според Цветлин Йовчев на Балканите етническите проблеми не са решени.

"Ситуацията продължава да е сложна, прехвърчаха наскоро искри на етническа основа. Вучич заяви, че сръбският етнос е единственият, който не може да живее в рамките на една държава. Скърцат процесите в Косово и в Босна и Херцеговина, не са утихнали проблемите в Македония с албанското малцинство.Така че тези процеси трябва да бъдат следени много внимателно", предупреди Цветлин Йовчев.

Той не смята, че Русия е в състояние да влияе толкова силно във вътрешните ни работи чрез енергетиката и чрез партии като БСП и "Атака", каквито тези се появиха наскоро.

"Първо е очевидно, че има информационна война между ЕС и САЩ, тя се води в Европа. Едни такива твърдения може би са валидни в края на 90-е години, а не сега. А защо в момента се изгражда такава представа в американското общество, за да формулира определени политики, това не знаем. Но Русия няма вече такива възможности да влияе върху политическия живот в България. Което не значи, че трябва да подценяваме руската заплаха. Това е факт, това е реалност - руската заплаха. Чудя се защо подвиха опашки хората, които сложиха този термин на масата. България като държава на това място може да гарантира сигурността си само в рамките на колективна сигурност. Иначе не можем да играем с мечката без да имаме зъби", подчерта Цветлин Йовчев.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Борисов със сензационна прогноза пред ПИК TV - коалиция с ППДБ ще има чак след Нова година (ВИДЕО) Борисов със сензационна прогноза пред ПИК TV - коалиция с ППДБ ще има чак след Нова година (ВИДЕО)
ново
Днес: 102
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК