Експерт: Имаме шанс да поискаме смяна на модела за ценообразуване на газа

Само в ПИК
Експерт: Имаме шанс да поискаме смяна на модела за ценообразуване на газа
Автор: ПИК
Дата
Дата
2328
Коментари
2
Експерт: Имаме шанс да поискаме смяна на модела за ценообразуване на газа

Няма нищо учудващо, че едва, когато изтича седем седмичният срок, в който България имаше време да реагира на решението на ЕК за Газпром, държавата иска допълнителни разяснения и евентуално удължаване на срока. "Едва ли някой си е въобразявал, че от страна на служебното правителство или от останалите държавни компании, ние ще видим някакъв сериозен дебат и полемика за това какво трябва да се прави". Това каза енергийният експерт Васко Начев в студиото на „България он ер”.

"Въпреки че служебното правителство е пълноправно и действащо, когато ти свършва мандатът, а на 4 май е крайният срок за внасяне на предложението относно Газпром, едва ли някой ще иска да си навлича допълнително гняв за нещо, за което очакваха да мине между капките", каза той.

Според него, въпреки че газовите доставки са част от националната сигурност на държавата, "те смятаха да кажат "да, да, чудесно, ЕС много добре, че е притиснала Газпром до стената. Ние сме напълно съгласни с това, което казва Комисията" и с това да се изчерпят разговорите по тази тема".

"Ако погледнем икономиките на държавите ще видим, че 57% имаме ценообразуване през спотовия пазар. 2018 газовият пазар ще изгледжда съвършено различно. На нас сега ни е шансът да променим нещата. Ние няма как да поискаме намаляване на цената с 20-30%. Това няма как да стане. Трябва да поискаме да се смени изобщо моделът и подходът на ценообразуване, въпреки че няма гаранция, че спотовият пазар винаги ще бъде по-атрактивен от нефтения".

Експертът постави и някои въпроси, на окито досега никой не е дал отговор. Вярно ли е, че България има най-ниските транзитни такси за газ в света? Само на хартия и формално ли е разкрепостяването на газовия пазар? Възможно ли е да се говори за либерализация, когато "на входа и на изхода има две компании, които контролират този процес"? Защо България е единствената държава, която не си е поискала компенсация, която се изчислява на 650 млн. евро надвзети през годините от Газпром? Какво още трябва задължително да поискаме? Защо сме единствената държава, на която ЕК очевидно не вярва достатъчно, за да поиска и становища от независими страни? Какъв е проблемът с транзитните трасета в България? Какви са притесненията около сделката с Газпром и казусът Южен поток? 

 

 

Напиши коментар »
(2)
1
Гладна кокошка просо сънува. А бе гашльо, как си придставяш Газпром да ти върне 600 милиона. Ти със всичкия си ли си или си за психиатър?
2
Един филм завършваше с израза - "Истината е някъде по средата"... Това е нашето (бг) мнение - http://pik.bg/делян-добрев-всеки-може-да-внася-природен-газ-ако-цената-на-газпром-не-му-е-изгодна-news652025.html . А това е на отсрещната страна - http://politikus.ru/articles/93776-bolgariya-shantazhiruet-gazprom-radi-yuzhnogo-potoka.html .
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Пиян се удавил в реката. 
Полицай пише: "Акт за одавяване". Помислил, задраскал го и написал: "Акт за отдавяне". Замислил се пак и написал: "Акт за влизане на тялото във водата и неговото неизлизане".