БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Експерт обяви: Българските студенти източват банките ни и се изнасят в Европа

Само в ПИК
Експерт обяви: Българските студенти източват банките ни и се изнасят в Европа
Автор: ПИК
Дата
Дата
7738
Коментари
2
Експерт обяви: Българските студенти източват банките ни и се изнасят в Европа

Българските студенти, които записват висше във Великобритания, през последните пет години са изтеглили заеми по около 12 млн. британски паунда годишно, за да финансират следването си. Това изчисли координаторът по проект „Световно образование“ Светлан Данев, цитиран от Монитор.

Той обясни, че сумите са се увеличили от 2012 година насам, когато годишните такси за следване на Острова скочиха драстично – от 3600 пауда до около 9000 паунда.

Близо 90% от записалите се българи на Острова, ползват студентско кредитиране, а страната ни е на челно място в Европа по дял курсисти, които се възползват от заемите, които се отпускат от целеви държавен фонд във Великобритания.

Очакванията са тази година сумата на изтеглени средства да се увеличи, тъй като от тази есен Великобритания започва да отпуска кредити и за магистри,а не само за бакалаври, както до сега.

В момента на Острова таксите са между 8300 и 10 000 британски лири. Кредитът се изплаща, след като студентите завършат висшето си образование, започнат работа в България и получават над 1000 лева месечна заплата.

През последните години за Острова заминават около 2000 студенти годишно. Според изчисленията на консултантите общо за Великобритания, Холандия, Дания, Шотландия пътуват около 5 000 български студента годишно. Системите за прием на тези страни дават възможност да се проследява приема. Заедно с останалите скандинавски страни като Швеция, Норвегия, Финландия, както и Франция, Италия и Испания, общата бройка може да възлезе на около 6000-6500 българи зад граница.

Студентско кредитиране функционира и у нас, като от 2010 година насам са изтеглени над 121 млн. лв. Договорният размер на заемите в периода от началото на тази година до 30 септември 2016 г. пък е за над 7 млн. лв.

От програмата за студентско кредитиране са се възползвали най-вече студенти, които се обучават в специалности от професионални направления като „Икономика“, „Администрация и управление“, „Медицина“, „Архитектура, строителство и геодезия “, „Право“, „Сигурност и отбрана“, „Комуникационна и компютърна техника“ и „Информатика и компютърни науки“. Най-много заеми пък са отпуснати за студентите, които се обучават в Нов български университет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Варненския свободен университет, показва статистиката.

 

Слабата подготовка по английски език е основната причина, която спира зрелостниците да кандидатстват за чужд ВУЗ. Това показват анализите на консултантите по проект „Световно образование“. Студентите, които остават да учат висше образование в България, са с доста ниско ниво на владеене на английския език. Затова може да се каже, че над 50% от завършващите у нас математически, езикови и частни гимназии отиват да учат висше образование в чужбина, защото знаят най-добре чужди езици. Сред заминаващите в чужбина са и училите разширено чужди езици, както и младите хора от големите градове. Проблемът е, че оставащите в България, които са завършили средно образование, не знаят чужди езици, коментираха от консултантската агенция.

Още по темата
Българските студенти в Англия искат 1500 лв. заплата, за да се върнат в родината
Часовник
03:55
Образованите българи и студентите ни във Великобритания искат да се върнат в родината, за да работят. 1500 лева заплата и добра стартова позиция за кариера е едно от изискванията, което би...
Напиши коментар »
(2)
1
nerazbrax - kakav vi e problema
2
НЕ САМО СТУДЕНТИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ АМИ И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ СЕ ИЗНЕСЕМ И ЩЕ Я ОСТАВИМ БЪЛГАРИЯ НА ЕМИГРАНТИТЕ И ЦИГАНИТЕ
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

- Но това е ужасно! - възразява клиентът пред адвоката си при уточняването на хонорара. - Разводът ще ми излезе два пъти по-скъп от сватбата!
- Но и удоволствието е два пъти по-голямо! - обяснява адвокатът.