БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Експерт: Промените в Конституцията могат да се окажат само козметични

Само в ПИК
Експерт: Промените в Конституцията могат да се окажат само козметични
Автор: ПИК
Дата
Дата
2847
Коментари
1
Експерт: Промените в Конституцията могат да се окажат само козметични

Начинът, по който започнаха дебатите по конституционнната реформа е изненадващ, заяви  пред Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

"По принцип  съм малко изненадан от  начина, по който тези конституционни поправки и въобще дебатът по тях започна, тъй като след като беше приета Стратегията за реформа на съдебната власт, там тези поправки отсъстваха. После сякаш отникъде се появиха внезапно идеите за конституционни промени и още от този момент сякаш се създаде впечатление, че целта е друга, а не е ефективна съдебна реформа.  И в хода на дебата до този момент това като че ли все по-ясно прозира, тъй като всички почти политически сили започват по един или друг начин да отричат една или друга идея. Особено фрапиращо е в случая с прокуратурата, тъй като ако наистина се тръгва към конституционни промени, статутът на прокуратурата е задължително е едно от нещата , които трябва да бъдат коригирани, тъй като всички опити за съдебна реформа досега рано или късно се сблъскват централно именно с проблема, наречен Конституция и необходимостта от конституционни поправки. Така че много разочароващо е това, че сякаш прокуратурата ще остане извън този дебат , извън този кръг на конституционни поправки."

Димитър Марков коментира вчерашните думи на бившия служебен премиер Георги Близнашки: 

"Изненада ме реакцията на господин Близнашки, още повече че като се има предвид, че той е специалист именно в тази област Ние многократно сме предлагали от Центъра за изследване на демокрацията радикална реформа в прокуратурата. Прокуратурата във вида, в който съществува в момента, е на практика безконтролна, а пък високата степен на централизация я прави зависима от една личност и ситуацията, която имахме при главния прокурор Никола Филчев, беше именно родена от този начин на управление. Така че гаранция при сегашното състояние това не може да се повтори няма." 

Според Димитър Марков може да стигне до там промените в основния закон да се окажат главно козметични: 

"От начина, по който тече дебатът до този момент, според мен рискът за това е огромен. Според мен, мога да допусна, че точно това ще случи. Още по-голям е рискът да не би точно за сметка на тези конституционни реформи и затова, че ще отчетем тях като стъпка напред, в съдебната реформа, да се изостави работата по Стратегията, която без да има връзка с конституционните промени, все пак е един добър документ, чието изпълнение все пек е в състояние да доведе до положителни резултати. Мен много ме притеснява, че констутуционният дебат започна сякаш да се изтикана заден план работата по Стратегията, да се спре работата временно работата по Стратегията и да се купи едно време с хоризонт от няколко месеца до година може би, в който процесът по реформите ще се спре в името наистина на тази наистина козметични промени в конституцията."

Още по темата
Цветанов: Започваме с подписите за промени в Конституцията от вторник
Часовник
02:45
От вторник предполагам, че ще започнем да събираме съответните подписи от парламентарните групи за промяна в Конституцията. Това каза Цветан Цветанов пред журналисти. "Вчера беше направена една...
Напиши коментар »
(1)
1
Ти пък кой си бе Марков ? Нова гнида на американска заплата. Бах тъ у експерто.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Двама индианци си говорят. Единият казал:
– Днешните бели хора имат баааааахти тъпите имена: Джон,Джак,Фил…
Другият казал:
– Прав си, Кучи гъз…