ЕП: Необходим е по-стриктен контрол върху износа на оръжия от ЕС

Само в ПИК
ЕП: Необходим е по-стриктен контрол върху износа на оръжия от ЕС
Автор: ПИК
Дата
Дата
1078
Коментари
1
ЕП: Необходим е по-стриктен контрол върху износа на оръжия от ЕС

Механизмът на ЕС за контрол върху износа на оръжия трябва да бъде засилен чрез създаването на надзорен орган и санкционирането на държавите членки, които не спазват минимални изисквания, казаха евродепутати в сряда. Това се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите са обезпокоени от глобалните надпревари във въоръжаването и военните подходи, използвани за разрешаването на политически конфликти. В резолюция, приета с 386 гласа „за“ срещу 107 „против“ при 198 „въздържал се“, евродепутатите критикуват държавите членки за нарушения на общата система на ЕС за контрол на износа на оръжия и вземането на несъвместими решения относно износа на оръжия, въпреки че изнасяните оръжия са по същество еднакви и достигат подобни дестинации и крайни потребители. Те също така изразяват съжаление, че само 20 държави членки са докладвали изцяло своя износ на оръжия. 

За да се подобри положението, евродепутатите предлагат: 

‒ създаването на надзорен орган за контрол над въоръженията, който да е под егидата на върховния представител; 

‒ въвеждането на механизъм за санкции на държавите членки, които не изпълняват общата позиция на ЕС за износ на оръжия; 

‒ разширяване на критериите за износ на оръжия с цел задължаване на държавите членки да взимат под внимание рискът от корупция; 

‒ увеличаване на прозрачността при докладването на износ на оръжия чрез предоставяне на повече и по-навременна информация относно лицензиите за износ и превръщането на настоящия Справочник на потребителя в интерактивна онлайн база данни; 

‒ създаване на ефективен контрол след трансфера на съответните оръжия, за да се предотврати повторен износ към неоторизирани крайни потребители; 

‒ включване на въоръжените дронове в списъците на контролирани оръжия. 

Евродепутатите също така подчертават, че износът за Саудитска Арабия нарушава общата позиция на ЕС. Те повтарят призива на Европейския парламент към върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини за налагане на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия. 

Докладчикът на Парламента Бодил Валеро (Зелените, Швеция) каза: „Трябва да затегнем контрола по износа на оръжия. ЕС не трябва да си затваря очите, когато европейски оръжия се използват за цели, които не съответстват на собствените ни правила. Искаме някои промени: по-добър контрол, санкции за страните, които нарушават правилата, и г-жа Могерини да поеме инициативата за налагане на оръжейно ембарго, когато това е необходимо“. 

Държавите членки от ЕС28 са вторият най-голям износител на оръжия (26% от глобаблния износ) след САЩ (33%) и преди Русия (23%). Близкият Изток е най-големият потребител на изнасяното оръжие от ЕС през 2015 г. 

Общата позиция на ЕС относно износа на оръжия е единственото задължително правно споразумение в региона по въпросите на износа на конвенционални оръжия. Тя изброява осем критерия, които държавите членки трябва да прилагат, когато взимат решения относно даването на лицензия за износ на оръжия. Сред критериите са изпълнението на международни задължения и ангажименти, особено санкции или съобразяване с правата на човека и международното хуманитарно право в съответната държава, получаваща оръжията. 

Напиши коментар »
(1)
1
Мдааа ще ударят спирачките на България щото се похвалихме с 1 млрд износ за да ги огрее зиг зауер примерно, ще има двойни стандарти
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
ген.-майор Кирил Радев
ген.-майор Кирил Радев
бивш шеф на НСБОП
Става на: 64 години
Светла Петрова
Светла Петрова
журналистка и тв водеща

Затрупан с работа математик седи зад писалището, когато до него се доближава малкото му дете и пита:
- Татe, как се пише цифрата осем?
- Много лесно - също като знака за безкрайност, но завъртян на ъгъл Пи върху две!