Естрадни динозаври даряват музиката си на БНР

Само в ПИК
Естрадни динозаври даряват музиката си на БНР
Автор: ПИК
Дата
Дата
16664
Коментари
8
Естрадни динозаври даряват музиката си на БНР

Фронтменът на група "Сигнал" Данчо Караджов, естрадната легенда Мая Нешкова и композиторите Кирил Икономов и Милен Врабевски с продуцираните от него 43 албума станаха първите изпълнители, които предоставят безплатно творчеството си на Българското национално радио за определен сро, пише "Стандарт". Жестът им е заради скандала между радиото и "Мюзикаутор". 

Днес ще стане ясно дали Съветът за електронни медии ще успее да помири спорещите. "Доколкото ми е известно, днес, има УС на "Музикаутор". Ще изчакаме да видим какво решение ще вземе той. Дали ще продължи да отстоява тези твърди 4,5 процента, дали ще продължи да отстоява по БНР да не излиза тяхна музика. Силно се надявам на промяна в позицията и едва след като чуем промяната, ще имаме УС на БНР след това следобед. И среща в СЕМ ще може да има едва след това", каза генералният директор на БНР Александър Велев. Той припомни, че бюджетът на радиото не е променян от 6 години. "Такива са реалностите. Ние сме казали, че не можем да платим 4,5%. Другата страна казва - не, ще платите, като малко дете, което тропа с крак и си иска играчката. Това значи, че няма диалог. И тъй като те ни затвориха ефира за тяхната музика, те са на ход", добави Велев.

Директорът на Дирекция "Авторско право и сродните му права“ в Министерството на културата Георги Дамянов пък заяви, че действието на нотариалната покана за спиране използването на репертоара на "Музикаутор" трябва да се прекрати "на момента", за да може БНР да работи нормално. Според Дамянов е нарушен общественият интерес. "Не може едно национално радио, което е най-големият платец в страната, което има няколко програми, регионални станции, да бъде спряно да използва музиката. Абсолютно неоправдано е и представлява злоупотреба с положението на "Музикаутор", твърди той. Според него от компанията поставят неизпълними условия. "Казват: Ако вие не ги изпълните, ние ще ви спрем музиката. Е как ще стане?", коментира Дамянов.

От "Музикаутор" пък са твърдо убедени, че не извиват ръцете на никого. 

Още по темата
Скандал! БНР ще кара още две седмици на класическа музика
Часовник
07:41
Спорът между БНР и "Музикаутор" е финансов - колко да са парите за авторски права Колко струва песен на Криско, излъчена в ефира на БНР, и кога българските слушатели ще могат да я чуят, след...
Напиши коментар »
(8)
1
Я една данъчна ревизия на тоз Музикаутор. Кат събират кинтите, де отиват?
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Музикатор влязоха в историята. каквато е и целта им. Да се направят на много важни и да спрат музиката в ефира. Бойко преди забрани излъчването на средни и дълги вълни, защото не било оправдано и ги имало в интернет. Данчо Караджов, Мая Нешкова постъпват правилно за определен срок дават музиката си безплатно. Колко ли още ще ги последват.
4
Неблагодарници, БНР и другите електронни медий им популяризират като рекламира творчеството им и то безплатно, а те реват за пари! Ами ако няма популяризиране на песните им, как ще осъществяват концертите си и да смъкват хилядарки, от които не внасят осигуровките си, а реват за пенсий, без да са внесли нито лев осигуровки! Наглеци, живееха в комфорт докато изнасяха концерти, който сега не могат да поддържат по обективни причини и липсващата им далновидност за бъдещето, когато трябва да се пенсионират!
5
Мюузикаутор просто не трябва да се поддават на мега зловредното влияние на Станислава Армутлиева. Тя съсипа всичко, до което се докопа в българския музикален бизнес. Разруши репутацията на ПРОФОН с нейните безумни идеи за 10 млн. лева в КТБ, с рекета над радиа и телевизии. Сега разрушава и реномето на Мюзикаутор. А там работят и съвестни хора, обичащи музиката.
6
това е смешно.циркове.
7
Естрадни динозаври - леле.
8
ПИК, отново не сте в час. Още миналата седмица редица български рок групи отдадоха правата на свои песни, за да могат да се проведат специализираните предавания за тежка музика като "От другата страна" по БНР Варна и "Рок общество" по БНР Видин. Не че това е някакво състезание, но отбелязвам фактите. К`р за Музикаутор.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Предпочитаният от вас политик е:
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Губите интерес към рутинните занимания и се нуждаете от нови предизвикателства. В четвъртък и петък съдружията са за предпочитане пред индивидуалните изяви. Не пренебрегвайте предложенията, които получавате, в началото на новата седмица. Доверете се на партньор за нещата, в които не е вашата сила, и ще направите печелившо общото ви занимание. Ако в сряда ви се наложи да общувате с неприятни за вас хора, го преживейте, като запазите достойнство. Не изпадайте в дребнави конфликти, ще ви се отразят зле емоционално.
ВИП рожденици
Йордан Георгиев (Данчо Стълбицата)
Йордан Георгиев (Данчо Стълбицата)
радиожурналист
Става на: 67 години
Калин Николов
Калин Николов
художник
Става на: 61 години
Пламен Николов
Пламен Николов
футболист, треньор
Става на: 60 години
Юлия Кръстева
Юлия Кръстева
писател, професор по лингвистика и семиотика

- Имате ли книги за садомазохизма?
- Разбира се.
- Хвърлете ми една в лицето!