Ето ги най-опасните добавки в храната - 6 отрови ни убиват всеки ден!

Бомба

Ето ги най-опасните добавки в храната - 6 отрови ни убиват всеки ден!

93870
на 06.02.2014
Ето ги най-опасните добавки в храната - 6 отрови ни убиват всеки ден!
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Хранителните добавки вече са неизменна част от менюто ни, тъй като няма продукт, който да не ги съдържа. Използват се дори в дъвките, за да ги направят по приятни на вкус и  няма как да избегнем консумацията им дори да искаме. Някои от тях обаче са изключително опасни и е доказано, че са виновни за фатални болести, които ни убиват, съобщават учени пред "Дейли телеграф". Вижте 6-те най-вредни отрови, с които хранителната индустрия ни тъпче и разболява ежедневно.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

1. В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място стои натриевият нитрит, които се използва при производството на месни продукти – бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигурява естествено червен цвят и приятен вкус. Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура обаче, например при приготвяне на грил, той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумор.

2. Бутилоксианизол е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Това вещество може да се намери в състава на разнообразен набор продукти – от растително масло до дъвки и чипсове. Бутилоксианизолът е нестабилен  и в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.

3. Пропилгалатът е също антиоксидант, който е подобен на бутилоксианизола и се прилага заедно с него в продуктите. Въпреки че не е доказана връзката му с риска от рак, експертите препоръчват да се избягват продуктите, в чийто състав влиза, защото има данни за по-чести случаи на тумори сред хората, които го консумират често.

4. Натриев глутамат е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Използва се като добавка в салатните заливки, супи, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите. При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. След консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна.

5. Аспартамът е вещество, което се използва за изготвянето на диетични продукти като нискокалорични десерти, смесени и газирани напитки. Използва се като подсладител вместо обикновена захар. Експерти се осланят на две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г., които намират връзка между него и появата на рак.

6. Олестра е вещество, което замества мазнините и не съдържа калории. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява. Негативната му страна се дължи на това, че подтиска освен усвояването на мазнините и на други трансмазнини и хранителни вещества, които имат свойството да намаляват риска от сърдечни заболявания. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
ПИК TV! Депутатът Драгомир Драганов от ГЕРБ подаде оставка, ролята на Асен Василев за скандала в митниците отпада от дневния ред - НА ЖИВО ПИК TV! Депутатът Драгомир Драганов от ГЕРБ подаде оставка, ролята на Асен Василев за скандала в митниците отпада от дневния ред - НА ЖИВО
ново
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК