БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Загуба! Отиде си гениалната цигуларка проф. Дина Шнайдерман

Само в ПИК
Загуба! Отиде си гениалната цигуларка проф. Дина Шнайдерман

"Поклон пред таланта и оставената ярка следа", написа в социалните мрежи Веско Ешкенази

Автор: ПИК
Дата
Дата
14531
Коментари
2
Загуба! Отиде си гениалната цигуларка проф. Дина Шнайдерман

Голямата цигуларка Дина Шнайдерман е починала в дома си в шведския град Упсал.Тя си е отишла от този свят още на 9 август 2016 г. Съобщение за кончината й е поместено във вестник Upsala Nya Tidning. Едва  месец и нещо по-късно  тъжната вест бе разпростанена в социалните медии у нас.

Проф. Дина Шнайдерман е родена в Одеса, Украйна. Ученичка е на големия цигулар проф. Давид Ойстрах. Печели първа награда на конкурси в Берлин и Женева. През 1955 година се омъжва за световноизвестния български цигулар Емил Камиларов (1928–2007), известен като българския Паганини. Заедно с него основават през 60-те години на м.в. в София Българския камерен оркестър. От 1980-а семейството ù е установено в Швеция. Наред със соловите си изяви проф. Шнайдерман е един от създателите на камерния ансамбъл в Упсала, както и на международния музикален фестивал в града. Тя е почетен гражданин на София и Варна и на община Упсала. Удостоена е с орден „Стара планина“ и с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София (1997), носителка е и на шведския златен орден Illis quorum meruere laborum (2002).

През 2001 проф.Шнайдерман изсвирва деветнайсет големи сонати за цигулка и пиано на Моцарт за седем чàса. С това постижение тя поставя световен рекорд, който е записан в книгата на Гинес. Две години по- късно виртуозната инструменталистка е обявена в Оксфорд за жена на годината, а през 2006-а за заслугите ù като цигулар и диригент Американският биографичен институт ù присъжда Genius laureate. „Родена за сцената“, пише за нея още през 1970-а вестник „Куриер“ след изпълнението ù на цигулков концерт на Бетовен в голямата зала на Musikverein във Виена.

През последните шест години, макар че се бореше с коварна болест, Дина Шнайдерман пътуваше често между София, Упсала и Виена, заета с организацията на Международния фестивал и международен конкурс за цигулари на името на покойния й съпруг проф.Емил Камиларов.

„В една от редките ни срещи, още в ученическите ми години, тя успя да ме накара силно да повярвам в това, че ще успея като цигулар. Казаното беше с такава абсолютна увереност, характерна за нея, че нито аз, нито хората наоколо посмяха да се усъмнят… Поклон пред таланта и оставената ярка следа!”, написа днес в профила си във Фейсбук цигуларят Веско Ешкенази, научавайки за кончината на голямата цигуларка и преподавателка, цитиран от  "Булгариен. орг".

Напиши коментар »
(2)
1
ПОКЛОН ПРЕД ТАЛАНТА И ЧОВЕЧНОСТТА НА ДИНА ШНАЙДЕРМАН. ПОЧИВАЙ В МИР
2
Голяма ,ама крадлива.Навремето с мъжа си гепиха от България една цигулка Страдивари,купена специално за тях от бедната ни държава.Та въпроссът ми е преди чифутката да почива в мир с „човечността“ (каквото ѝ да означава това) нека наследниците ѝ бъдат ,така добри да си ни върнат скъпото кемене.То бива крадене и дебелоочие,ама цял вол(страдивари) за мезе не бива.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години

Брокер лежи в болница. Сестрата му мери температурата. - Колко е, сестра? - пита той. - Тридесет и девет. - Когато стигне четиридесет, продавайте.