ЗАДКУЛИСНИ ИНТЕРЕСИ! Природозащитници се скараха заради Трън

Само в ПИК
ЗАДКУЛИСНИ ИНТЕРЕСИ! Природозащитници се скараха заради Трън

Пробутаха спорен референдум заедно с парламентарните избори

Автор: ПИК
Дата
Дата
7000
Коментари
3
ЗАДКУЛИСНИ ИНТЕРЕСИ! Природозащитници се скараха заради Трън

Общинските съветници в Трън приеха да се проведе референдум заедно с предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017. Въпросът, на който трънчани ще трябва да отговарят, съдържа двойно отрицание и е изключително подвеждащ: „Съгласни ли сте общината да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?"

Въпреки съпротивата на местни организации, определящите се за природозащитници и поддръжници на партия „Зелените“, на чело с Асен Велев и Румяна Боянова успяха да пречупят кмета и общинския съвет на Трън и да ги убедят в спорната формулировка на въпроса.

Интересно е на какво се основава сътрудничеството между зелените и известните в региона с мутренските си маниери Десислав Банков и Олег Тодоров. Битката им беше не просто да се проведе референдум, а той да бъде заедно с предсрочните парламентарни избори. Целта вероятно е чрез допитването да се извърши контрол на начина, по който хората ще гласуват така, че те да изберат правилната коалиция. Неслучайно това съвпада и с друго събитие от последните часове – предизборната коалиция между партията на бившия правосъден министър Христо Иванов „Да, България“ и партията на „Зелените“.   Явно обаче, местните нови политици в последния момент се опитват да извият ръцете на лидерите на двете партии за да получат по-добри предизборни оферти. 

Паралелно с тези процеси във фейсбук се развихри и друга драма.

 „Хора от ПП Зелените и зелени организации влагат доста усилия, за да се спре намерението за мините там“, написа Борислав Сандов в събота във фейсбук групата „ЗА чистата Трънска природа“. Думите на едно от лицата на зелените разочароваха местните хора, които доскоро мислеха, че акциите срещу инвестиционния проект в района са организирани от загрижени за природата трънчани. Реакцията беше безпощадна и Сандов беше изключен от групата. 

 Разривът в редиците на зелените активисти настъпи след като ПИК пръв разкри, че Зелените участват в кампанията срещу проекта в Трън. „Да се игнорира участието ни сме свикнали, но това не означава, че ни харесва“, допълва Сандов. От другата страна пък отговарят: „По никакъв начин ние не твърдим, че тази борба е единствено наше запазено право, напротив – бихме се радвали на всеки съмишленик, но когато това е без корист или друг умисъл.“

 Съмнението за умисъл в действията на Сандов беше изразено от друг активист на Зелените – Асен Велев. Той също не е местен, но умело използва каузата на зелената партия, когато това му носи дивидент. За да зарадва трънчани, именно той се похвали, че до изясняване на намеренията на Сандов, достъпът му в природозащитната фейсбук група е ограничен.

 Развитието на ситуацията в Трън ще покаже дали разграничаването от политическите интереси е само проформа за печелете на симпатии или искрено възмущение от използването на каузата за лични интереси.

Още по темата
СКАНДАЛ! Кметът на ГЕРБ в Трън се заиграва с последователи на „Да, България“
Часовник
18:26
През последната година се наблюдава тенденция в малките общини, при която представители на партия „Зелените“ успяват да подчинят местната власт начело с кметове и общински съвети....
Напиши коментар »
(3)
1
Много искам да попитам умните Велев и Боянов - През живота си, колко работни места създадох те ? Колко гладни нахранихте? Боянова, помниш ли, как пишеше, че има деца от трънско без дрехи и обувки...? Ще има и без ризи и чорапи заради хора като тебе.....
2
“Злата” ЕООД Пробите от отвала на щолната на мина “Злата” показват стойности на специфичната активност на естествените радионуклиди, надвишаващи до 8 пъти характерните за района. В дънната утайка на р. Пръвна на 1км след щолната е измерена специфична активност по уран-238 - 210 Bq/kg, по радий-226 - 170 Bq/kg. Водата, изтичаща от щолната, е с повишена обща бета активност - до 3.310 Bq/l, което води до радиационно замърсяване на р. Пръвна - общата бета активност на 1 км след обекта е до 2 пъти над ПДК. Констатирано е също в една от пробите от обект “Габра” - отвал от щолна Nо2 , повишена специфична активност на уран-238 - 1330 Bq/kg , на радий-226 - 1875 Bq/kg, на торий-230 - 3733 Bq/kg и на олово-210 - 2832 Bq/kg. Изследвани са дънните утайки и водите на р. Габра, след щолната , но не е установено завишено съдържание на естествени радионукл
3
Ето ризи и чорапи https://eea.government.bg/soe/radio/r2_3.htm
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Изпит за професионална пригодност в Н-то РПУ. Показват снимка на човек в профил. Задачата е да се отбележат особените белези. Влиза първият:
- Човекът е с едно ухо!
Влиза втория:
- Човекът е с едно ухо!
Третият:
- Този носи контактни лещи!
Проверяващият гледа в досието - вярно: 
- Браво! Как познахте?
- Ами, човекът е с едно ухо, как да сложи очила?