Вход
София
Времето в София 19 o C

ЗАДКУЛИСНИ ИНТЕРЕСИ! Природозащитници се скараха заради Трън

ЗАДКУЛИСНИ ИНТЕРЕСИ! Природозащитници се скараха заради Трън

на 10.02.2017
1411
3
ЗАДКУЛИСНИ ИНТЕРЕСИ! Природозащитници се скараха заради Трън
Автор: ПИК
10.02.2017
3
1411

Пробутаха спорен референдум заедно с парламентарните избори

Общинските съветници в Трън приеха да се проведе референдум заедно с предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017. Въпросът, на който трънчани ще трябва да отговарят, съдържа двойно отрицание и е изключително подвеждащ: „Съгласни ли сте общината да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?"

СКАНДАЛ! Кметът на ГЕРБ в Трън се заиграва с последователи на „Да, България“

СКАНДАЛ! Кметът на ГЕРБ в Трън се заиграва с последователи на „Да, България“

През последната година се наблюдава тенденция в малките...

на 25.01.2017

Въпреки съпротивата на местни организации, определящите се за природозащитници и поддръжници на партия „Зелените“, на чело с Асен Велев и Румяна Боянова успяха да пречупят кмета и общинския съвет на Трън и да ги убедят в спорната формулировка на въпроса.

Интересно е на какво се основава сътрудничеството между зелените и известните в региона с мутренските си маниери Десислав Банков и Олег Тодоров. Битката им беше не просто да се проведе референдум, а той да бъде заедно с предсрочните парламентарни избори. Целта вероятно е чрез допитването да се извърши контрол на начина, по който хората ще гласуват така, че те да изберат правилната коалиция. Неслучайно това съвпада и с друго събитие от последните часове – предизборната коалиция между партията на бившия правосъден министър Христо Иванов „Да, България“ и партията на „Зелените“.   Явно обаче, местните нови политици в последния момент се опитват да извият ръцете на лидерите на двете партии за да получат по-добри предизборни оферти. 

Паралелно с тези процеси във фейсбук се развихри и друга драма.

 „Хора от ПП Зелените и зелени организации влагат доста усилия, за да се спре намерението за мините там“, написа Борислав Сандов в събота във фейсбук групата „ЗА чистата Трънска природа“. Думите на едно от лицата на зелените разочароваха местните хора, които доскоро мислеха, че акциите срещу инвестиционния проект в района са организирани от загрижени за природата трънчани. Реакцията беше безпощадна и Сандов беше изключен от групата. 

 Разривът в редиците на зелените активисти настъпи след като ПИК пръв разкри, че Зелените участват в кампанията срещу проекта в Трън. „Да се игнорира участието ни сме свикнали, но това не означава, че ни харесва“, допълва Сандов. От другата страна пък отговарят: „По никакъв начин ние не твърдим, че тази борба е единствено наше запазено право, напротив – бихме се радвали на всеки съмишленик, но когато това е без корист или друг умисъл.“

СБЛЪСЪК! Зелените готвят скандален референдум в Трън

СБЛЪСЪК! Зелените готвят скандален референдум в Трън

Peфepeндyм зapaди злaтoдoбивa дa ce пpoвeдe в Tpън, иcĸa...

на 02.02.2017

 Съмнението за умисъл в действията на Сандов беше изразено от друг активист на Зелените – Асен Велев. Той също не е местен, но умело използва каузата на зелената партия, когато това му носи дивидент. За да зарадва трънчани, именно той се похвали, че до изясняване на намеренията на Сандов, достъпът му в природозащитната фейсбук група е ограничен.

 Развитието на ситуацията в Трън ще покаже дали разграничаването от политическите интереси е само проформа за печелете на симпатии или искрено възмущение от използването на каузата за лични интереси.

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Много искам да попитам умните Велев и Боянов - През живота си, колко работни места създадох те ? Колко гладни нахранихте? Боянова, помниш ли, как пишеше, че има деца от трънско без дрехи и обувки...? Ще има и без ризи и чорапи заради хора като тебе.....
2
“Злата” ЕООД Пробите от отвала на щолната на мина “Злата” показват стойности на специфичната активност на естествените радионуклиди, надвишаващи до 8 пъти характерните за района. В дънната утайка на р. Пръвна на 1км след щолната е измерена специфична активност по уран-238 - 210 Bq/kg, по радий-226 - 170 Bq/kg. Водата, изтичаща от щолната, е с повишена обща бета активност - до 3.310 Bq/l, което води до радиационно замърсяване на р. Пръвна - общата бета активност на 1 км след обекта е до 2 пъти над ПДК. Констатирано е също в една от пробите от обект “Габра” - отвал от щолна Nо2 , повишена специфична активност на уран-238 - 1330 Bq/kg , на радий-226 - 1875 Bq/kg, на торий-230 - 3733 Bq/kg и на олово-210 - 2832 Bq/kg. Изследвани са дънните утайки и водите на р. Габра, след щолната , но не е установено завишено съдържание на естествени радионукл
3
Ето ризи и чорапи https://eea.government.bg/soe/radio/r2_3.htm
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

На гроба на застреляна мутра издигнали паметник във формата на мобилен телефон. След ден на екрана било написано: “Абонатът е извън обхват”...

няма нови новини
Днес: 363
hot
най-четени новини в момента
сега
2072
четат ПИК
сега
четат тази новина
Защо хайверът е топ деликатес?
x