Започват да пръскат срещу комари, разнасящи "син език" в Хисарско

Животът днес

Започват да пръскат срещу комари, разнасящи "син език" в Хисарско

5268
на 18.08.2014
Започват да пръскат срещу комари, разнасящи син език в Хисарско
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В Хисарско започва пръскане срещу комари, разпространяващи „син език”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив д-р Николай Петков, началник отдел „Контрол на храните” към Регионалната агенция по безопасност на храните.

препоръчано

Той потвърди, че има регистрирани случаи на болестта „син език” в Карловско и Брезовско, като районите се обработват.

„Три машини бяха до неделя. От днес една машина започва пръскане срещу комари в Хисарския район”, каза д-р Петков. По думите му, се обработват пасища и кошари. Според специалистите, болестта засяга най-вече овцете, като в Пловдивско вече има мъртви животни. По думите на д-р Петков, има график за екарисажна кола, която минава в труднодостъпните райони. Съвместно с кметствата са организирани трупосъбирателни ями.

Попълват се протоколи за умрелите животни. „

Тези протоколи ги изпращаме в София и стопаните ще бъдат обезщетени”, подчерта Петков. По думите му, за разпространението на заразата „син език” всичко зависи от времето. „Ако застудее или настане голяма жега тогава изходите са благоприятни, но ако времето се задържи влажно и горещо това способства за развитието на комарите'', каза Петков. Той обаче, уточни, че мащабността на заразата в нашата област е много по-малка отколкото в най-южните райони на страната.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 66
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК