Започна протестът на миньорите в Мадан

Региони

Започна протестът на миньорите в Мадан

5238
на 17.10.2014
Започна протестът на миньорите в Мадан
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Започна протестът на миньорите в Мадан, предаде „Фокус”.

препоръчано

Пред сградата на „Горубсо” Мадан” АД има миньори, работещи в предприятието, а протестът е организиран от двата синдиката. Причината е, че се вдига пенсионната възрастна на работниците в рудодобива и въгледобивната промишленост.

Председателят на КНСБ в „Горубсо”, Румен Каров заяви, че това, което ги е провокирало е, че се иска увеличаване на възрастта за пенсия на подземните работници с 8 години от 2015 г., но миньорите в Мадан са категорично против това увеличение.

Според тях условията, при които работят с нищо не са се променили. Условията под земята са едни и същи и затова държат да си останат същите условия на работа и труд, при които работят и в момента, посочи Каров. Миньорите заявиха, че ще стигнат дори до жълтите павета, ако не им се обърне внимание. Миньорите са против и информацията за това, че ще има таван на пенсиите.

При сегашните условия при първа категория труд за пенсиониране се изисква 10 години стаж и 45 години възраст общо 90 точки, а от следващата година предложението е да се дигне с 8,5 г. и възрастта става 53 години.

На площада в Мадан се събират още миньори, като изчакват да бъдат подкрепени и от техни колеги от цялата страна от отраслите рудодобиви и въгледобив. Миньорите са категорични, че няма да позволят да се закрият тези два отрасъла. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК