Затлъстяването е епидемия. Спасението не е в диетите, а в любовта към себе си (СНИМКИ, ВИДЕО)

Книги

Затлъстяването е епидемия. Спасението не е в диетите, а в любовта към себе си (СНИМКИ, ВИДЕО)

56797
на 10.11.2017
Затлъстяването е епидемия. Спасението не е в диетите, а в любовта към себе си (СНИМКИ, ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Александра Иванова носи надежда с новата си книга

Последвайте ни в Google News Showcase

В невероятна атмосфера на съпричастност, споделена болка и радост, вдъхновение и усещане за надежда и промяна, премина премиерата на книгата "Размерът има значение 2. Наръчникът" на Александра Иванова снощи.

препоръчано

Десетки читатели, последователи, жени и (по-малко) мъже, които искат да се избавят от наднорменото тегло, изпълниха залата на ресторант "Дон Домат" на ул. "Триадица" в столицата в 19 часа. С присъщата си непосредственост Алекс разговаря с тях от първия момент и остана дълго след официалната част на събитието, за да отговаря на въпроси, да споделя, да изслушва и да се радва на успехите на тези, които разказваха за своя път към промяната. Много от дамите до късно си разказваха безброй истории за провали и вдъхновения по пътя на търсенето на здравето, хубавата фигура, самочувствието. Премиерата се превърна в истинска мотивираща среща на съмишленици, които дават сили един на друг. 

"Тематиката на книгата не ми е чужда, защото в нея има нещо, което е отвъд пазенето на диета и регулирането на теглото. Ние живеем в един несправедлив свят, защото човек расте до 20 години, а някой е пропуснал да каже това на задника и на корема! - започна шеговито Любен Дилов-син, предизвиквайки бурен смях. Той беше първият от официалните гости, които представиха "Наръчникът". - Цял живот се борим със себе си, със собствените си демони, със слабостите си, с безхарактерността си. И всеки един текст, който ни води по пътя на това да се изправим срещу себе си, е прекрасен текст! Важен! Няма значение за какво става дума – за духовно израстване или за преборване с излишните килограми. Затова всеки автор, който посяга към тази проблематика, заслужава насърчение, заслужава подкрепа, заслужава разгласа. А в случая, Александра избра един много хитър начин за популяризиране, защото всеки, който е пробвал нейната система, става неин рекламен агент и то най-яркият. Нали на приказки трудно се вярва, а като погледнеш снимките и живите примери, виждаш наистина драстичните и въздействащи промени. Браво, Алекс, успех на това стряскащо за мъжете заглавие „Размерът има значение“, то не разколебава, напротив, това е прекрасна провокация, защото най-добрите провокации на този свят, са тези, които устройваме сами на себе си. Успех!"

Изключително интересни и стряскащи данни за мащабите на проблемите, свързани с храненето, разкри Детелина Стаменова. Тя е психотерапевт - специалист по хранителни разстройства.

"Аз съм тук не защото книгата е за отслабване, такива книги излизат непрекъснато, а защото в нея има нещо много по-важно и особено! Но нека първо ви разкрия мащаби на приблема.

Затлъстяването и наднорменото тегло са епидемия, която беше обявена като такава от Световната здравна организация. В Европа все повече хора работят за това тези разстройства да се признаят за огромен проблем. Според проучванията само след 12 години над 10 % от населението на нашия континент ще бъде с наднормено тегло, а в някои държави - дори 90 %. В България данните са за около 25 % от хората. Затова говореното за затлъстяването и наднорменото тегло не е приумица, нито пък основното по темата е желанието ни да изглеждаме добре. Това е чисто здравословен проблем, който в годишен европейски план коства между 59 и 70 милиарда евро от държавните бюджети. И тази сума за борба със затлъстяването не е съвсем реална, защото в нея не се отчитат средствата, които отиват за лечение на многото заболявания, тясно свързани със затлъстяването. Това са сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, някои видове рак. Най-простият начин, по който можем да разберем имаме ли проблем с теглото и затлъстяване, е измерването на обиколката на талията. Когато тя надвиши 88 см (при жените) и 102 см (при мъжете) - има проблем. За съжаление между 30 и 60 % от хората, които правят опити да отслабнат и успяват, след това връщат своето предишно тегло.

Затова съм тук - да кажа, коя е голямата тайна, която Алекс разкрива в книгата. За да отслабнем трайно, трябва да обърнем внимание на себе си. Тя говори за времето, което човек трябва да отдели лично на себе си. Да си даде различна, духовна храната! Това да се оглеждаш в огледалото е една много силна психотерапевтична практика, чрез която ние се преоткриваме. Това да се поглезиш с купуването дори само на една фиба също е част от промяната. Така насочваме погледа си навътре към личните си чувства, а не към смилането им като едно метаудоволствие, каквото е храната, защото много хора започват да ядат от стрес. Голяма част ядат от невъзможност да преработват емоциите си – и то не само тези, които изпитваме днес, но и тези, които са възникнали през първите две години от живота им, защото корените на преяждането са много стари.

Всъщност това е големият смисъл на книгата! Изключително важно е колкото може повече да хора разберат, че за да изглежда и да се чувства добре човек, не е въпрос на храна и хранене, а е въпрос на любов! Чрез "ритуалите на щастие", които Александра предлага – да се вгледаме в себе си, да се поглезим с малка покупка, да се зарадваме като посетим изложба, театър, кино – човек овладява това, което Екзюпери нарича „изкуството на малките крачки“. Не можеш да се стремиш да свалиш 100 кг за един месец. По-верният подход е всеки ден да обръщаш внимание на себе си и да се харесваш. Това е ключът на отслабването! Затова ти благодаря много, Алекс!"

Изключително интересно и вдхъновяващо беше присъствието на Нели Янева, една българка, постигнала невероятен резултат със системата от "Размерът има значение 1", и един от най-успешните последователи на Александра. Дребничка на ръст, тя е свалила най-малко 45 кг през последната година и дори не знае колко още, защото много дълго време, когато е била пълна, изобщо не е искала да се качи на кантар. С разказа си, тя мотивира всички в залата, да повярват още по-силно, че всичко е възможно, и да пробват системата на Александра Иванова.

"Най-важно при мен беше генетичната обремененост. В нашето семейство всички са пълни и си мислех, че съм обречена и аз да съм такава. - сподели Нели. - Никога не съм била слаба, дори като ученичка. Но когато прочетох за системата на Александра, прецених, че тя няма негативни ефекти за тялото. Не е като повечето диети, които предлагат отслабване на всяка цена, без да ги е грижа какви руини ще останат от организма ни след това. Това ме запали по системата, описана в "Размерът има значение (Размерът на талията)". Годините ми не са малко, на 54  съм. Спрях приема на всякакви въглехидрати и през първите седмици от режима все още не смеех да се кача на кантара и не знам колко килограма съм била преди да започна. Но когато почувствах, че започвам да отслабвам, и се претеглих за пръв път, бях 105 кг. Това беше преди около година. А сега съм 65 кг и тренирам повече от всички във фитнес залата, защото имам енергия за това, така се чувствам добре и в душевен мир със себе си."

Днес Нели Янева с радост обяснява как точно е отслабнала, на всички, които изумени я питат как е успяла, след като се убедят, че изобщо това е тя. Защото много са хората, които не могат да я познаят - и клиентите в нейния магазин, и съгражданите й в неголемия гр. Любимец, където всички се познават, че дори и роднините й. През първите месеци, в които тя се променила до неузнаваемост, много от тях я подминавали често на улицата, без да могат да я познаят. "Къде е другата жена, която работеше тук?", я питали дамите, които пазарували дрехи от нея от години, и трудно успявала да ги убеди, че друга жена няма, а това си е същата жена, но отслабнала с над 45 кг.

"Винаги съм се движила, защото имам тромбофлебит, но нямах никакви резултати по отношение на теглото, докато не включих метода на здравословно хранене на Александра Иванова, - изясни Нели Янева. -  Сега наистина имам нужда да увеличавам движението все повече, както пише и в книгата, и когато не съм на фитнес, ходя по 5 км всеки възможен ден." 

"Това, което описвам в книгите си, е моят собствен опит. В продължение на 10 години пробвах какво ли не, но просто ставах жертва на продавачите на надежда. Преживявах страх, болка, ужас, докато не натрупах опитност и не намерих метода, който разработих и представих в "Размерът има значение 1". "Размерът има значение 2. Наръчникът" трябваше да се появи, защото бях затрупана от въпроси от читателиките по време на нашите срещи, семинари, във фейсбук и исках да им отговаря подробно и да им поднеса един лесен начин да следват метода - по дни и седмици, в продължение на деветте месеци, в които могат да постигнат оптималния резултат. Да, аз самата отслабнах с 42 кг за такъв срок от време и задържам тази форма вече трета година. Изпълнена съм с енергия и движението за мен е удоволствие и потребност. Ставам рано и с кучето в гората тичам и се разхождам по 12-14 км.", разказа Александра Иванова и обяви, че вече планира следващата книга от трилогията си, която ще се казва "На какво не ме научи мама". В нея тя ще сподели своята житейска философия, а за постигане на здраве, хубава фигура и самочувствие ще продължи да разговоря със своите читатели и последователи на специални срещи, както и в групите си във фейсбук.

  

Специалните гости на събитието - Нели Янева, Любен Дилов-син и Детелина Стаменова. 

   

По традиция, както и на премиерата на първата книга "Размерът има значение (Размерът на талията)", преди една година, гостите и сега се почерпиха с препоръчваните в системата за хранене: козе сирене, люти чушки и червено вино.

    

И "Размерът 1" и "Размерът 2. Наръчникът" представляват огромен интерес за читателите и авторката раздаде десетки автографи.

 

Съмишленичките Александра Иванова и Нели Янева, които общо са свалили 90 кг.

С

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за горещия четвъртък - денят е труден за Овните, Девите и Рибите да се въздържат от пътувания САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за горещия четвъртък - денят е труден за Овните, Девите и Рибите да се въздържат от пътувания
ПИК TV x
САМО В ПИК! Стреляли по редакцията на Капитал на Иво Прокопиев. Крият инцидента (ВИДЕО/СНИМКИ) САМО В ПИК! Стреляли по редакцията на "Капитал" на Иво Прокопиев. Крият инцидента (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК