Бомба

Защо не трябва да пропускаме закуската

Само в ПИК
Защо не трябва да пропускаме закуската
Автор: ПИК
Дата
Дата
6135
Коментари
0
Защо не трябва да пропускаме закуската

По време на нощния сън органите остават за дълго в покой. Ето защо при събуждане тялото се нуждае от хранителни вещества и енергия за активна дейност през деня. Тази необходима енергия, може да ни осигури балансираната закуска.

Редовното закусване сутрин се свързва с по-добър и адекватен прием на необходими за здравето хранителни вещества и поддържане на здравословно тегло. За децата и подрастващите сутрешната закуска е изключително важна, особено за подобряване на възможностите за учене и представяне в училище.

Деца и юноши, които закусват сутрин, в сравнение с тези, които пропускат закуската, си осигуряват необходимите им количества енергия, витамини и минерали, хранителни влакнини (фибри) в по-висока степен, отколкото тези, които не закусват.

Редовно закусващите имат и много други здравни ползи и положително поведение, свързано с по-висок дневен прием на плодове и зеленчуци, по-висока физическа активност през деня.

Закуската оказва влияние върху представянето на децата в училище – децата, които закусват сутрин показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване, задържане на вниманието и повече креативност.

Децата, които пропускат първото ядене за деня, по-често се чувстват уморени, неспокойни и раздразнителни, по-трудно се справят в училище, вниманието, настроението и енергията им спадат още в часовете преди обяд.

Наднорменото тегло се свързва с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания. Една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване. Изследвания, проведени в Харвард показват, че закуската е най-важното хранене за деня и че лицата, които закусват редовно поддържат здравословно тегло.

Това е така, защото пропускането на сутрешната закуска нарушава разпределението на дневния енергиен прием, което води до повишена консумация на храни в по-късните часове на деня, включително и до прием на високоенергийни храни между храненията.

Съществуват ясни научни доказателства, че децата, които закусват са с нормално тегло и по-слаби в сравнение с тези, които пропускат сутрешната закуска.

Едно от последните проучвания, проведено в Англия, сред 59 000 деца и юноши в Европа показва, че тези, които закусват, са с по-ниско тегло и риска за развитие на свръхтегло и затлъстяване при тях е по-малък в сравнение с незакусващите.

Факт е, че децата, които закусват сутрин приемат с около 17% по-ниско енергийни храни на обяд, поради факта, че не са гладни и се чувстват заситени. В тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при тези, които не закусват. Установено е още, че хората, които закусват сутрин поддържат стабилни нива на кръвна захар и холестерол, което регулира апетита.

Изследователите от Харвард, установяват също, че консумирането на пълнозърнести зърнени храни на закуска повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски. Установено е, че при лица, които приемат пълнозърнести храни се наблюдават 15% по-малко проблеми с нивата на кръвната захар. Закуската играе съществена роля и за намаляване на риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

 

 

 

edna.bg

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Виктор Калев
Виктор Калев
актьор
Става на: 48 години
Енчо Данаилов (бате Енчо)
Енчо Данаилов (бате Енчо)
актьор
Става на: 60 години
Йордан Христосков
Йордан Христосков
бивш социален министър
Става на: 66 години
Нонка Матова
Нонка Матова
световен и европейски шампион по стрелба

В реанимацията приемат яко натрошен и насинен мъж. Докторът:
– Какво стана? С мотора ли се преби?
– Не… Кихнах в гардероба…