За главата на един учител и очите, с които гледаме децата си. Илия Михайлов - уволнен два пъти заради "Америка за България". Така навремето уволняваха заради вицове за Живков...

ЧАС ПИК

За главата на един учител и очите, с които гледаме децата си. Илия Михайлов - уволнен два пъти заради "Америка за България". Така навремето уволняваха заради вицове за Живков...

38030
на 11.06.2015
За главата на един учител и очите, с които гледаме децата си. Илия Михайлов - уволнен два пъти заради Америка за България. Така навремето уволняваха заради вицове за Живков...

Бог да ни е на помощ - това ни чака, ако дръзнем да коментираме Чичо Сам и неговите фондации

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Не познавам диригента Илия Михайлов. Не съм ходил на негов концерт, което, разбира се, е мой пропуск и моя вина.

препоръчано

Това, което се случва с него обаче, е ужасно.

Уволнен и от двете си работни места в рамките на две седмици.

Уволнен, извинете, за…волнодумство и инакомислие.

Годината е 2015 г., не 1975-а, да речем.

В България правото на свободно изказване на мненията е гарантирано от конституцията.

Поне привидно – има гражданско общество, партиен и медиен плурализъм, има формални белези за демокрация.

Истина ли е всичко това, или живеем в някакъв тъп виц?

Преди месец Илия Михайлов, диригент на Софийската филхармония, се разбунтува срещу временния директор на институцията – члена на „Протестна мрежа” Виктор Стоянов. Обвини го в некомпетентност и финансови зулуми с билетите в зала „България”.

Това обаче бе само персоналното измерение на атаката. Илия Михайлов в прав текст обяви, че Софийската филхармония, както и други български културни институти, са заложници на прословутата фондация „Америка за България”. Че „Америка за България” диктува репертоарни политики, кадрови назначения, че отпуска щедри грантове срещу послушание, че е впримчила в клещите си видни творчески фигури от целия артистичен спектър.

Последва светкавичното уволнение на Илия Михайлов от Филхармонията.

Не защото е некадърен, мързелив, не защото се е отлъчил от работа или не е изпълнил задълженията си. А защото мисли ТАКА. И защото не се бои да го изрече ПУБЛИЧНО.

И всичко можеше да се таксува като банално отмъщение на директора Виктор Стоянов, ако онзи ден Илия Михайлов не бе уволнен и от второто си работно място – като диригент на хора в елитния Американски колеж в София.

Викнал го президентът на колежа, американецът Пол Джонсън, и – хъкътъ-мъкътъ, му връчил заповедта.

Мотиви?

Творческата дейност на хора „буксувала”. Ритъмът куцал. Трябвало нова концепция, ръководството вече имало „други виждания” за бъдещето на хора.

Изведнъж се сетил Пол Джонсън, че ритъмът куца и има други виждания. Насред скандалите в Софийската филхармония.

Колко удобно и колко жалко!

Едва ли някой има съмнения, че Илия Михайлов за втори път пада жертва на дързостта си да критикува публично очевидно всесилната фондация „Америка за България”. Която впрочем е основен спонсор на Американския колеж.

Ще кажете – който плаща, той поръчва музиката. Включително и хоровата такава.

Но все пак е…грозно. Става дума за учител. Става дума за деца, които обичат своя учител, вече пета година работят с него, вярват му, а сега са потресени от саморазправата с него. И правят подписка да го защитят.

Така ли възпитаваме децата си? Че волнодумецът пръв ще падне посечен в бурята?

С какви очи сега ще ги погледнат директорите и преподавателите в Американския колеж?

Американски – американски колеж, ама децата там нали са наши, българчета? С идиотското чувство за несправедливост ли трябва да навлязат в реалния свят?

Навремето уволняваха заради вицове за Живков или Брежнев, за шегички с партията и СССР.

Сега е същото – ако критикуваш Америка и нейните фондации.

И случаят с Илия Михайлов не е частен. Това ни чака, братя и сестри…

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Радев връчи третия мандат на ИТН - хората на Слави го върнаха на мига. Президентът: Започвам срещи с потенциалните служебни премиери (СНИМКИ) ГОРЕЩО В ПИК TV! Радев връчи третия мандат на ИТН - хората на Слави го върнаха на мига. Президентът: Започвам срещи с потенциалните служебни премиери (СНИМКИ)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК