За по 25 евро роми извадиха разлагащите се трупове на прасетата от катастрофата в Кресненското дефиле

Само в ПИК
За по 25 евро роми извадиха разлагащите се трупове на прасетата от катастрофата в Кресненското дефиле

Едва една трета от превозваните 205 животни оцеляха

Автор: ПИК
Дата
Дата
6287
Коментари
0
За по 25 евро роми извадиха разлагащите се трупове на прасетата от катастрофата в Кресненското дефиле

Едва една трета от превозваните от румънския ТИР 205 прасета са оцелели при катастрофата вчера, безпрецедентна, кошмарна и миризлива акция по изваждането на мъртвите животни от обърналия се камион, се провежда на Е-79 в Кресненското дефиле. След дълго протакане акцията по изваждането на свине започна в 11.45 ч. днес, "черната" работа свършиха петима роми от Симитли, на които румънците обещаха по 25 евро на калпак.

Вонята, която се носеше от камиона бе нетърпима. На местопроизшествието днес пристигнаха румънци - представители на фирмата, превозвала 205-те прасета за Албания през Гърция. След преговори с полицията и ветеринарите, те отказаха да извадят мъртвите прасета от катастрофиралия техен ТИР. Въпреки, че им бяха осигурени защитни костюми и маски. Тогава фермерът от Симитли Тони Манов доведе петима роми, все млади момчета. Те се съгласиха да извадят мъртвите прасета за общо 250 лева, или по 50 лв. на човек.

След като нахлузиха защитните костюми започна изваждането на мъртвите животни. Вчера след обяд от екарисажа във Варна са заявени два специализирани автомобила за превоз на мъртви животни, в 8 ч. днес те бяха в дефилето. На тях са натоварени 23 умрели прасета, намиращи се край катастрофиралия товарен автомобил. Ромите от Симитли прибавиха вътре още две - едното беше в реката, другото край камиона. На пристигналия за претоварване румънски друг автомобил бяха натоварени останалите осем живи прасета. Други 38 снощи са закарани във фермата на Тони Манов.

Още две оцелели бяха открити в долните два реда на трите секции на „Скания”-та. До 13 часа от там бяха извадени близо 50 мъртви прасета. Поне още толкова има в предната клетка, чиято врата не бе отворена. Печалната равносметка е 125 убити при катастрофата, 50-ина останали живи и налице, около 30 се водят изчезнали, а всъщност голяма част от тях бяха отмъкнати. От разкъсаната обшивка на покрива докато пристигне полицията и прекрати кражбата, от разбягалите се по пътя и от нагазилите във водите на Струма, но умрели, пресечени от водата.

На няколко места по брега личаха следи как удавилите се прасета са били извличани на брега и товарени в бусове и леки автомобили. Както информирахме, в 11.08 вчера ТИР „Скания”, навлизайки с несъобразена скорост в острия десен завой на входа на дефилето откъм Симитли се преобърна на лявата си страна. По чудо в този момент не е имало насрещно движещи се автомобили. Заради високата скорост товарният автомобил навлиза в насрещната лента, къса над 20 метра от предпазната ограда и се преобръща. При това превозваните десетки прасета се изсипват на Е-79 през разкъсаната метална обшивка на тавана. Оказалите се на свобода румънски свине, голяма част от тях угоени и готови за клане, хукват кое на където види. При изсипването им и скупчването едно върху друго много от тях са със счупени крака.

Здравите хукват с пронизително квичене, продължавайки пътя си към град Кресна пеш, преминавайки през правия тунел, лавирайки между автомобилите. Други хукват да се разхладят в река Струма, повлечени от течението след моста някои от тях се удавят. Трети се скупчват на сянка зад обърналия се ТИР. Четвърти пък стават жертва на мародери, които извличайки ги за ушите от катастрофиралият товарен автомобил, ги товареха в багажници или направо на свободните задни седалки.

Слухът за безстопанствените прасета се разнася като мълния до близките села. Акцията по изваждането на мъртвите прасета продължава и в момента, влекачът на „Скания”-та бе изтеглен на отбивката преди базата на рафтинга, а за късмет ремаркето с прасетата се бе преобърнало на стария път. Заради катастрофата на острия завой движението по Е-79 бе затруднено до 16.30 часа вчера. А защо е толкова остър завоят, преди който има знак за ограничение на скоростта до 50 км/час, е друга тема. 

Още по темата
Уникум! Дебели прасета се разхождат по магистрала "Тракия" след жестока катастрофа между два ТИР-а (снимки)
Часовник
18:27
В 14:45 днес е получен сигнал на тел. 112 за възникнал пътен инцидент между два тежкотоварни автомобила на километър 207-208 на магистрала „Тракия”, до разклона за Стара Загора....
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

На едно младо семейство им се родила дъщеричка. Жената предложила:
- Да я наречем Петя? И двете баби се казват така, и двете ще са доволни.
Мъжът казал:
- Напротив, и двете ще ни намразят, че сме я кръстили на другата баба.