Здравният зам.-министър Ненков обеща: Системата за спешна ще приодължи да работи, няма да има забавяне

Само в ПИК
Здравният зам.-министър Ненков обеща: Системата за спешна ще приодължи да работи, няма да има забавяне
Автор: ПИК
Дата
Дата
2265
Коментари
2
Здравният зам.-министър Ненков обеща: Системата за спешна ще приодължи да работи, няма да има забавяне

Преговаряхме с фирмите, поддържащи системата на Спешна помощ, да продължат да я поддържат, докато стане факт обществената поръчка и спечелилият поеме своите функции, но за съжаление, не можахме да постигнем никакво разбирателство с тях. Тяхното желание беше да продължим договора с анекс, но според Закона за обществените поръчки такъв анекс не може да бъде подписан, защото няма извънредни обстоятелства. Това каза на пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Получихме писмо от тези фирми, че считано от 8 август прекратяват поддръжката в рамките на пет дни, добави той. Днес в 13 ч. имах среща с директорите на всички 28 спешните центрове в страната. Исках да се уверя какво ще стане, ако днес фирмата спре поддръжката. Получих уверение, че нищо особено няма да се случи. Системата за спешна медицинска помощ ще функционира и всеки, който има нужда от нея, ще я получи в абсолютно същия времеви диапазон и с абсолютно същото качество, заяви зам.-здравният министър. Връзката между 112 и центровете за спешна медицинска помощ нямат нищо общо с фирмите за поддръжка, които се отказват, добави той.

Ненков уточни, че за последните три години за гласовата комуникация, GPS проследяването и системата за търсене на адресите в Спешната помощ са платени малко над 5 млн. лв. Най-лошото, което може да се случи, докато бъде проведена обществената поръчка, е софтуерът да "забие", но в такъв случай данните ще се записват на хартия. Няма да пострада оперативната медицинска дейност на спешната помощ, което всъщност е най-важното. Всички директори на спешни центрове ме увериха, че няма да има забавяне при обработване на сигналите, заяви Ненков.

В новата поръчка сумата, предвидена за връзката между диспечера и екипите в линейките, е 1 млн. лв., обясни той. Процедурата по обществената поръчка трае до 2 месеца, ако няма обжалване. Ако има обжалване, влизаме в други времеви рамки, които няма как да предвидим, заяви зам.-здравният министър. 112 е генералният координатор на всяка една спасителна служба, но има множество комуникационни линии, които няма да нарушат работата на Спешна помощ, каза още Мирослав Ненков.

Още по темата
ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД СПЕШНА ПОМОЩ! 80% от повикванията на линейки по морето не са за спешни случаи
Часовник
04:36
80% от повикванията на линейки по морето не са за спешни случаи, но ангажират автомобили на Спешната помощ. Това каза заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков пред "Дарик"."Оказва се, че...
Напиши коментар »
(2)
1
Няма проблем - всичко е наред ! Само малоумен може да се върже на поредните лъжи на г- н Наглец . Спешната помощ като цяло е в трагично състояние - за здравеопазването не ми се говори . И всичко след много "специалисти " - като този господин . Защо не се прибереш на хладно в операционната и да си прибираш от всеки пациент по 50 лв , а в свободното време крачката нависоко и с телефончето . Специалиста знае за какво му говоря И накрая да попитам - кога ще върнете 1 МИЛИАРД лв - дето ги открадна от здравната каса Дянков ????????
2
1 Пациент: На кое отделение си пациент - сещам се за едно.Ти как си вършиш работата драги - сигурно си много прецизен или за теб не е задължително но едни хора трябва да ги ругаеш да ги обиждаш а те да ти правят добро - ако може безплатно.Стига бе хора - спрете се - защо сте толкова злобни,лоши,завистливи.Това е най заразното заболяване при българите - ЛОШОТИЯТА И ВЕЧНОТО МРЪНКАНЕ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години
Киркор и Гарабед попаднали на самотен остров. Киркор си води дневник:Ден 1: скукаДен 2: голяма скукаДен 3: ужасна скукаДен 4: космическа скукаДен 5: Гарабед взе да ми харесваДен 6: Гарабед все повече ми харесваДен 7: Гарабед ме изпревари