Горещо

Земетресение разтресе Турция

Само в ПИК
Земетресение разтресе Турция
Автор: ПИК
Дата
Дата
3020
Коментари
0
Земетресение разтресе Турция

Вчера в 17:39 местно време е регистрирано умерено земетресение в северна провинция на централна Турция. Епицентърът е в района Йолдере-Ербаа, Токат вилает (илюстрация), предаде "Фокус". Магнитудът, определен в Истанбулската обсерватория Кандили, е 5.1, а този оповестен от Анкара – 4.9. Евросредиземноморският сеизмологичен център оценява магнитуда на 4.9. Тези стойности нареждат земетресението сред умерените. Дълбочината на източника е между 2 и 10 км от далечна регистрация, докато в резултат от 22 инструментални записа на близко разположени станции дълбочината се оценява на около 20 км.

Отстоянието на сеизмичния източник от земната повърхност може да се изясни от разпределението на ефектите от труса по въздействаната територия. Засега, обаче, е оповестено само, че земетресението е почувствано в съседната провинция Самсун – север-северозападно от епицентъра, където то е предизвикало паника у жителите. Час и половина по-късно в същото огнище е регистрирано второ обезпокояващо земетресение. Магнитудът на този трус е оценен на 3.9-4.0. В центъра на вилаета град Токат, намиращ се на 50 км южно от епицентъра, и двете земетресения са усетени.

Междувременно са регистрирани и 5-6 слаби труса. Не се съобщава за щети. Но в потенциално застрашения район има обекти, които би следвало да се инспектират: водохранилището Хасан Угурлу е недалеч от епицентъра (около 25 км) в север-северозападна посока, а транспортните артерии в епицентралната област могат да бъдат прекъснати от срутвания, поради наличие на стръмни планински склонове. Още повече, че активираният район има потенциал за много по-силни земетресения.

През 1942 година там е възникнало земетресение с магнитуд 7.0.

Още по темата
Земетресение разклати Румъния
Часовник
13:33
Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер бе регистрирано в Румъния, сочи справка в Европейския сеизмологичен център. То е било на 150 км дълбочина, североизточно от столицата Букурещ. Регистрирано е...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Кмет показва гордо града си на чуждестранна делегация:
- В нашия град се раждат само красиви и благородни хора!
Шефът на делегацията учтиво пита:
- А вие откъде сте?