Горещо

Земетресение разтресе Турция

Само в ПИК
Земетресение разтресе Турция
Автор: ПИК
Дата
Дата
2896
Коментари
0
Земетресение разтресе Турция

Вчера в 17:39 местно време е регистрирано умерено земетресение в северна провинция на централна Турция. Епицентърът е в района Йолдере-Ербаа, Токат вилает (илюстрация), предаде "Фокус". Магнитудът, определен в Истанбулската обсерватория Кандили, е 5.1, а този оповестен от Анкара – 4.9. Евросредиземноморският сеизмологичен център оценява магнитуда на 4.9. Тези стойности нареждат земетресението сред умерените. Дълбочината на източника е между 2 и 10 км от далечна регистрация, докато в резултат от 22 инструментални записа на близко разположени станции дълбочината се оценява на около 20 км.

Отстоянието на сеизмичния източник от земната повърхност може да се изясни от разпределението на ефектите от труса по въздействаната територия. Засега, обаче, е оповестено само, че земетресението е почувствано в съседната провинция Самсун – север-северозападно от епицентъра, където то е предизвикало паника у жителите. Час и половина по-късно в същото огнище е регистрирано второ обезпокояващо земетресение. Магнитудът на този трус е оценен на 3.9-4.0. В центъра на вилаета град Токат, намиращ се на 50 км южно от епицентъра, и двете земетресения са усетени.

Междувременно са регистрирани и 5-6 слаби труса. Не се съобщава за щети. Но в потенциално застрашения район има обекти, които би следвало да се инспектират: водохранилището Хасан Угурлу е недалеч от епицентъра (около 25 км) в север-северозападна посока, а транспортните артерии в епицентралната област могат да бъдат прекъснати от срутвания, поради наличие на стръмни планински склонове. Още повече, че активираният район има потенциал за много по-силни земетресения.

През 1942 година там е възникнало земетресение с магнитуд 7.0.

Още по темата
Земетресение разклати Румъния
Часовник
13:33
Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер бе регистрирано в Румъния, сочи справка в Европейския сеизмологичен център. То е било на 150 км дълбочина, североизточно от столицата Букурещ. Регистрирано е...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Из полицйски протокол:
"Докато успеем да открием и главата му, гражданинът Х. вече беше издъхнал."