РЕТРО

Иван Славков: Футболът ни е в нокдаун, държавата - в нокаут

Само в ПИК
Иван Славков: Футболът ни е в нокдаун, държавата - в нокаут

Гуляйджийското шоу на тъжния шут беше единственият начин да се казват истини за тоталитарния режим на Тато

Автор: ПИК
Дата
Дата
23604
Коментари
5
Иван Славков: Футболът ни е в нокдаун, държавата - в нокаут

Изключен от Международния олимпийски комитет след скандал за подкуп, Иван Славков беше зет на Тодор Живков, телевизионен и спортен шеф. Беше прочут с винаги приповдигнатото си настроение, с арогантното си поведение към журналистите, с незачитане на общественото мнение.

Отиде си изненадващо след тежко заболяване на белите дробове на 1 май 2011 г. Близките му отказват аутопсия.

Батето – както го знаят всички, е роден на 11 май 1940 г. в София. Завършва висше образование по специалността "Двигатели с вътрешно горене" в МЕИ "Ленин". Играе водна топка в "Септември", "Академик", ЦСКА и националния тим. Някои твърдят, че по това време пишел стихове. От 1967 до 1969 г. работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд".

Първата му съпруга е стюардеса и загива в самолетна катастрофа. Няколко години по-късно той се запознава и бързо се оженва за Людмила (1942-1981) – дъщерята на несменяемия управник на България Тодор Живков. Докато тя прави докторат в Лондон за Четириевангелието на цар Иван Александър, той се води кореспондент на "Работническо дело". От онова време е първото му появяване по телевизията.

През лятото на 1968 г. за първи път влиза на живо в студио на БНТ, за да коментира някакво политическо събитие, но след като няколко пъти не успява да каже първото изречение, прекъсва предаването и напуска пред очите на зрителите.

Три години по-късно по волята на тъста и жена му е назначен за генерален директор на БНТ. Остава на този пост 11 години.

Името му се появява като съавтор на сценарии на игрални филми и публицистични сериали. Няколко годни по-късно след шумни скандали и скрити за обществото съдебни процеси няколко души от т.нар. негово обкръжение са осъдени и влизат за известно време в затвора. Твърди се, че така са прикрити негови тъмни финансови истории и далавери.

В средата на 70-те години сп. "Шпигел" и други западногермански и австрийски медии правят документални разкрития за участие на Славков в продажба на оръжие за терористични групировки в африкански и арабски държави.

Разкритията са подкрепени със солиден доказателствен материал, но по заповед на Живков българските власти и Държавна сигурност правят необходимото нещата да бъдат отречени и потулени.

След смъртта на Людмила Живкова през 1981 г. от обкръжението на Живков му препоръчват да напусне телевизията, а като компенсация му уреждат да ръководи Българския олимпийски комитет.

"Аз не напуснах доброволно, а ме принудиха моите съпартийци", признава Славков 22 години по-късно.

През 1987 г. е избран за пожизнен член на Международния олимпийски комитет.

Твърди се, че това е станало благодарение на тесните връзки на тъста му с тогавашния президент на организацията Хуан Антонио Самаранч.

Славков е зам.-председател на организационния комитет и разполага със значителни средства за двете неуспешни кандидатури на София за домакин на зимни олимпийски игри през 1992 и 1994 г. През 1995 г. е избран за председател и на Българския футболен съюз.

След редица яростни закани на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев в края на 2000 г. Славков е оневинен от съда по дело, заведено срещу него 10 години по-рано. Процесът е за злоупотреби, извършени по време на режима на Живков за незаконно притежавано имущество и оръжие. Това е едно от най-дълго продължилите съдебни производства в България. Следствието го проверява и за злоупотреби със сметките на БОК.

От всичко обаче Славков винаги излиза невредим и във все по-добро настроение.

В началото на февруари 2003 г. на среща с посланикa на Ирак Яхия Махди, на която се обсъжда подготовката на иракски спортисти в България за летните олимпийски игри в Атина през 2004 г., Славков публично изразява желание да стане доброволец в Ирак. Той дори предоставя молба за "доброволец срещу американската агресия в Ирак".

Няколко дни по-късно учредената от него по модела на Берлускони в Италия партия "Напред, България" напуска "Коалиция за България", защото лидерът Славков не одобрява позицията на БСП около кризата в Ирак.

Опитът му да участва в политиката претърпява обаче провал.

На 17 октомври 2003 г. Славков е предложен за орден "Стара планина" първа степен. Повод за отличието е 80-годишнината от създаването на БОК и приноса на председателя му за развитието на физическата култура и спорта. Предложението идва от спортния министър в правителството на Сакскобургготски Васил Иванов-Лучано. Президентът Георги Първанов издава указа за награждаване на 23 октомври.

Славков получи своята печална световна известност, след като скрита камера на телевизия Би Би Си го засне през 2004 г. заедно със сърбина Горан Такач в софийския хотел "Радисън" по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания "Ню Лондон венчърс" за осигуряване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за олимпиадата през 2012 г. Записът бе излъчен в най-гледаното време на 4 август в предаването на Би Би Си "Панорама" във филма „Да купиш игрите“. На 7 август президентът на МОК Жак Рох обяви, че Комисията по етика отнема всички права, привилегии и функции на Иван Славков като член на МОК. Отнета му бе дори акредитацията за летните олимпийски игри в Атина.

Цялата статия и още интересни четива вижте на Retro.bg!

Още по темата
Димитър Талев бил на смъртно легло в лагера „Куциян”
Часовник
18:53
Писателят Димитър Талев замалко не загубил живота си в комунистическите лагери в годините след 9 септември 1944-та. Голямото изпитание за Талев, който се спасил по чудо, се случило преди да...
Напиши коментар »
(5)
1
ЗА ПРЪВ ПЪТ ЧЕТА СТАТИЯ ЗА ИСТИНСКИЯ ИВАН СЛАВКОВ, БЕЗ СКРИВАНЕ НА ИСТИНАТА ОКОЛО НЕГО !
2
Тоя боклук, беше олицетворението на соц. режима, и начена на живот на приближените му червени олигарси, на гърба на народа!
3
Двигател с вътрешно горене работи като журналист в икономическия
4
Боклука си ти, както с коментара по тази статия, така и по редица други, а проклятието за България е ББ
5
КАКЪВТО И ДА БЕШЕ, ТОЙ УМРЯ И СЛЕД 10-15 ГОДИНИ НИКОЙ НЯМА ДА СИ СПОМНЯ ЗА ТОЗИ ЧОВЕК И НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ КОМЕНТИРА КАКЪВ Е БИЛ И КАКВО Е ПРАВИЛ. ТОВА КОЕТО Е БИЛО НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ, НЕ СЕ КАРАЙТЕ И ПРИТЕСНЯВАТЕ ЗА МИНАЛОТО, СПЕТЕ СПОКОЙНО, МИСЛЕТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

- Чуйте, Петров! - недоволно казва началник-отдела. 
- Вие, вече трети път искате отпуск за погребението на тъща си. Не е ли вече много?!!
- Г-не, откровено казано, и аз започвам да мисля, че тъща ми, меко казано, симулира...