ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Вицепрезидентът Маргарита Попова обяви плановете си! Желязната Лейди със силна позиция за Русия и докладите от Брюксел!

ЧАС ПИК

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Вицепрезидентът Маргарита Попова обяви плановете си! Желязната Лейди със силна позиция за Русия и докладите от Брюксел!

78532
на 04.03.2016
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Вицепрезидентът Маргарита Попова обяви плановете си! Желязната Лейди със силна позиция за Русия и докладите от Брюксел!

Последвайте ни в Google News Showcase

Политическите сили продължават да са в очакване на новата кандидатура на ГЕРБ за президентските избори.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

В сряда дясната ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов хвърли бомба пред медията ни, като заяви, че партията няма да подкрепи Росен Плевнелиев за втори мандат (Виж подробности в Още по темата).

Като една от причините Цветанов посочи, че в ГЕРБ са обидени от твърдението на Плевнелиев, че е изкарал сам 1 700 000 гласа, а политическата сила, която го е издигнала - 1 милион гласа.

Агенция ПИК потърси мнението на вицепрезидента Маргарита Попова по горещата тема.

 

Интервю на ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

 

- Г-жо Вицепрезидент, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в интервю за ПИК, че най-голямата партия в България ще издигне нов кандидат за президент. Какви са Вашите планове оттук нататък?

- Какво неестествено има в това всяка партийна формация да прави планове за предстоящи избори? Не малко групи и общности от граждани споделят, че одобряват мои политически и държавнически позиции.

Те споделят, че са научили от мен каква всъщност трябва да бъде президентската институция. Малко ли е това? 

Що се отнася до плановете ми, то в днешния ден те са в същата посока с чест да довърша този мандат.

- Не се ли чувствате угнетена от обстоятелството, че Вашата автентична държавническа позиция често потъва в заучените фрази на президента Плевнелиев?

- Нашата институция интегрира, а не разделя! При това институцията ни трябва да интегрира мъдро, прагматично и равновесно.

Ако на Народното събрание е написано, че Съединението прави силата, при нас девизът е Единение в защита на националния интерес.

Интересите на народа сега са да бъдем по-силно сплотени и хората да се усещат по-сигурни в трудното си ежедневие. Живеем бедно, признават го и много млади хора, с които често разговарям в университета.

Някои от студентите следват задочно и вече имат социален опит. Нека никой не си мисли, че може да ги залъгва със скорошно бляскаво бъдеще с неясни за тях и необяснени по човешки евроатлантически ценности. Политиците трябва да насочат ресурса си към развитието на младите хора, иначе ще си отидат.

- Съгласна ли сте с позицията на Плевнелиев, че той мажоритарно е получил със 700 000 гласа повече от партия ГЕРБ на изборите за държавен глава?

- По този въпрос съм категорична - в мандата за мен най-важна е на първо място институцията и второ, нито с дума нито с действие да не бъде злепоставена политическата структура, която ми е дарила доверие, както и всички български граждани, без да са нейни членове, които чрез гласа си за мен са одобрили избора на същата тази политическа сила.

Мен в аритметиката не ме бива, но знам, че непремерени думи силно рефлектират и могат да наранят тези, които са те подкрепили.

- Как ще коментирате твърдението на двигателя на партия АБВ Румен Петков, че Плевнелиев нито веднъж в обръщенията си на 3 март не е споменал думата Русия, което според него е гавра с държавата освободителка на България?

- Непознаването на историята може да докара опасни политически и дипломатически гафове. Българският въпрос на 19-ия век е бил част от съдбата на европейския югоизток в резултат от диктата на великите сили, чийто интереси и днес са тук. Вярно е, че възрожденският ни идеал след поредната Руско-турска война не е постигнат изцяло, но в резултат на войната се прави решителна стъпка за възстановяването на загубената българска държавност.

Почитта и признателността към оставили костите си по българските землища войни на руската армия, не само за нас, но и за другите балкански народи под робство, е велика човешка добродетел.

Днес в политиката без реалност и прагматизъм и без дипломация, съответна на сложния свят, в който живеем, ще си останем в плен на филиите и фобиите и в плен на крайности, които са примитивни и пагубни.

- Защо България се превръща в заложник на докладите на Брюксел? Не би ли следвало държавата ни да има по-силна и независима политика?

- Докладите са политически инструмент на Брюксел. Те засягат въпроса за политическата интеграция в Европейския съюз. Това на обикновен език означава по-малко национална държава и пълна съвместимост в светоглед, манталитет и ценности между всички страни членки в това семейство.

Ако старите членки на ЕС познаваха по-добре Югоизточна Европа, то щяха да са наясно, че това е много дълъг и деликатен процес.

Работих в тази сфера и тогава докладите бяха по-различни от всички останали. Последва продължителен период на застой. Сега в ЕС сме в сложна ситуация - политически и социални разделения, разнопосочни криви, в дъното на които стоят тежки недъзи на корпоративния капитал, корупция и лицемерие.

Реформите в правосъдието, без подходящи реформи във вътрешния ред, са тотална заблуда.

Всяка държава от ЕС ревниво пази тези сфери като част от суверенитета си.

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Депутатите не събраха кворум - ГЕРБ и ДПС не влязоха в залата, Росен Желязков засега остава председател (ВИДЕО/СНИМКИ) ГОРЕЩО В ПИК TV! Депутатите не събраха кворум - ГЕРБ и ДПС не влязоха в залата, Росен Желязков засега остава председател (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК