ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Калоян Топалов в ужас от разследването срещу него - праща писма до Цацаров за проверката на прокуратурата, че разкрива класифицирана информация

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Калоян Топалов в ужас от разследването срещу него - праща писма до Цацаров за проверката на прокуратурата, че разкрива класифицирана информация

18191
на 06.06.2017
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Калоян Топалов в ужас от разследването срещу него - праща писма до Цацаров за проверката на прокуратурата, че разкрива класифицирана информация
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Шефът на СГС Калоян Топалов трепери от лъсването на скандалните нарушения, които върши и реши да изпрати отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, за да се опита да се изкара репресиран. Причината е започналата проверка срещу него, за която съобщи първо ПИК. Тя е за това, че Топалов е разгласявал класифицирана информация, свързана с подслушването на чужди посолства от нашите служби. Прокуратурата се самосезирала, което явно не се харесва на Топалов. Вместо да остави разследващите да си вършат работата, приближеният до Лозан Панов и "Америка за България" съдия, решил да изпрати отворено писмо, в което чрез обидни квалификации да омаловажи информацията за проверката срещу него. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Припомняме, че именно Топалов заяви пред медиите, че са издадени разрешения за подслушване на чужди посолства, поискани най-вероятно от Държавната агенция за разузнаване, ДАНС и ГДБОП във връзка с подозрения във вредителска дейност спрямо българската държава и шпионаж на въпросните представителства. В ровичкането из архивите за издадените разрешения за подслушвания са участвали 4-ма новоназначени съдии - двама мъже и две жени. Според източниците ни, заместниците на Топалов също са участвали в тараша под давление на чужди посолства.

Ето и отвореното писмо на Топалов към Цацаров: 

Няма да допусна Софийски градски съд (СГС) и неговото ръководство да бъдат замесени и въвлечени в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали или да стават „заложници” на разчистване на сметки и/или желание за надмощие между отделните власти в страната или в рамките на съдебната власт, реализирани публично чрез истериите на медиите „бухалки”. Това е написал в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров председателят на СГС Калоян Топалов, съобщиха от пресцентъра на съда. Отвореното писмо до Сотир Цацаров е по повод сигнала на главния прокурор до Съдийската колегия на ВСС във връзка с Доклада за дейността на отдел „Защита на класифицираната информация“ по ЗСРС и ЗЕС за 2015 и 2016 години на СГС.

„Формата на обръщението ми е тази, която през последните месеци, за съжаление, е избрана от страна на прокуратурата за комуникация с ръководството на СГС, вместо възникналите между двете институции въпроси да бъдат обсъждани и решавани по съответния ред, в духа на взаимен диалог, както подобава на две структури в рамките на съдебната власт”, заявява в писмото си Топалов. Той възразява и категорично се противопоставя на опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се е засилило, според него, особено отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т.нар. „жълти” медии. „Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път, когато реши, да хвърля произволно лъжи, да размахва пръст или да сплашва членове на ръководство на съд, включително и най-големия окръжен съд в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона. Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно да води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни”, заявява Калоян Топалов.
В съда е създадена организация, така че да се улесни работата на органите на прокуратурата при извършване на проверката, като се отчитат обемът на проверяваната информация, спецификата на същата, капацитетът и възможностите на отдел „Защита на класифицираната информация" в СГС, и най-важното – стриктното спазване на всички законови изисквания.

„Прокурор Паличева бе запозната своевременно с всичко това от заместник-председателите на СГС съдия Борисова и съдия Мумджиева, като бе поканена в телефонен разговор на среща за уточняване на реда и начина на извършване на проверката, с оглед конкретните дадености от чисто обективен характер. Първоначално прокурор Паличева се съгласи на такава среща, като заяви, че ще върне телефонното обаждане за уточняване на деня и часа за провеждането й. Такова обаждане обаче не последва, поради което покана за провеждането на работна среща бе направено и официално от страна на СГС. В отговор се премина в стил на епистоларна комуникация, в която се отправяха едни и същи искания към съда, които, смея да твърдя, се разминават с нормативните изисквания”, обяснява фактите Топалов.

„Оттук насетне всяка една тяхна интерпретация води до изкривяването им, съобразно желанието на интерпретиращия, което не спомага за разкриване на обективната истина и в частност за осъществяване на започната прокурорска проверка. Напротив, фриволната интерпретация на фактите води до появилите се, волно или неволно, инсинуации, граничещи с абсурда, но за сметка на това – на нивото на глупостта на разпространяващите ги.

Примерите за такива интерпретации са много – че ръководството на СГС спъва извършването на проверката; че ръководството на СГС не желае реалното извършване на такава проверка, въпреки че самото то е неин инициатор; че ръководството на СГС цели единствено медийна изява; че ръководството на СГС цели и се стреми към някакъв реваншизъм спрямо старото ръководство на съда; че с факта на осъществяване на проверка на работата на отдел „Защита на класифицираната информация" и оповестяване на резултатите от нея, в изпълнение на задължението си да държи обществото в течение на работата на съда, съобразно принципите на публичност и прозрачност, с цел осигуряване на обществен контрол върху нея и недопускане нарушаването на фундаментални права и свободи на гражданите - все принципи, залегнали в ЕКПЧ, ръководството на СГС е извършило престъпление, както и редица други „достоверни" твърдения и „разкрития", които започнаха успоредно с изпращането на Вашето писмо до Съдийската колегия на ВСС, и които продължават и набират скорост в публичното и медийното пространство, достигайки до степен на оглушителност на воя на некомпетентността.

Тази свободна интерпретация на сухите факти бе вплетена в медийната война, която се води перманентно срещу настоящото ръководство на съда вече повече от година и половина, чрез неговото демонизиране и упрекване във всички човешки грехове. Но интензитетът на тази война, както и самите участници в нея, са сигурен знак за правилния път, по който СГС върви, което впрочем е видно и от постигнатите от същия и неговото ръководство резултати, отчетени неведнъж и от Пленума, и от Съдийската колегия на ВСС. Независимо от това, със завидно упорство продължават опитите въз основа на клюкарско-махленски информационни потоци да се правят внушения, чрез даването на квалификации на действия или бездействия на ръководството на най-големия окръжен съд в страната.

Резултат на такова фриволно тълкуване на фактите са и появилите се спекулации, че се прави всичко възможно от Прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС; че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени; че извършването на проверката ще разкрие наличието на схема за използването на СГС като банка за незаконното събиране на информация, която впоследствие да бъде предоставяна и/или търгувана на политическата и/или бизнес сцена, предвид липсата по същество на събрани ВДС по предоставените разрешения за използването на СРС и близките контакти на членове от старото ръководство на съда с представители на политическия и бизнес „елит"; че по случая се създава изкуствен конфликт, чрез който за пореден път се цели да се отстрани ръководството на съда и той да бъде овладян от „подходящите" хора и т.н., в което аз лично силно се съмнявам.

Но как следва да бъдат тълкувани в този контекст думите на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, изказани съвсем наскоро на обучение на председателите на окръжни съдилища по въпросите на СРС, относно „докладчето", изготвено от СГС, че съдържащите се в него данни отдавна са широко известни, но защо трябва да се ровим в миналото, като е по-добре да гледаме напред? Просто риторичен въпрос.

Това, което искам ясно да заявя е, че когато призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят, се пораждат съмнения и спекулации в тяхната работа, както и в основанията, и в мотивите те да действат или да не действат по един или друг начин. Това в никакъв случай не води до повишаване на доверието в тях, още повече когато се касае до институции в рамките на съдебната власт, защото доверието в институциите не се гради само върху техните действия, а и върху резултатите от тях, както и върху способността им те да взаимодействат помежду си. Именно поради това се надявам да спомогнете за създаване на необходимата организация такава, каквато е създадена и в СГС, за да може проверката по изпратения от мен до Вас доклад да приключи максимално бързо при /Съответния оперативен порядък, отчитайки всички обективни даденос/и и (пецифики, и най-важното – при стриктното спазване на закона”, пише още Калоян Топалов към главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК