Вход
София
Времето в София 19 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК ТV! Прокуратурата с шокиращи разкрития за 5000-те страници обвинения за КТБ! Наблюдаващият обвинител: 1,5 милиарда са раздадени в пликчета и чувалчета! Има кредити за десетки милиони, за които няма нито един документ! (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК ТV! Прокуратурата с шокиращи разкрития за 5000-те страници обвинения за КТБ! Наблюдаващият обвинител: 1,5 милиарда са раздадени в пликчета и чувалчета! Има кредити за десетки милиони, за които няма нито един документ! (ОБНОВЕНА)

на 20.07.2017
1717
26
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК ТV! Прокуратурата с шокиращи разкрития за 5000-те страници обвинения за КТБ! Наблюдаващият обвинител: 1,5 милиарда са раздадени в пликчета и чувалчета! Има кредити за десетки милиони, за които няма нито един документ! (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
20.07.2017
26
1717

Двама подуправители на БНБ, отговаряли за надзора, отиват на съд, заяви Иван Гешев

Прокуратурата изнася шокиращи данни за обвиненията срещу 18-те за аферата КТБ начело с Цветан Василев, които са описани на 5000 страници след разпита на над 400 свидетели и 90-те експертизи, направени от 27 вещи лица.

Хампарцумян: 4-те милиарда за КТБ не са дошли от Светия дух

Хампарцумян: 4-те милиарда за КТБ не са дошли от Светия дух

Ролята на прокурорите е да формулират обвинение, а съдът...

на 19.07.2017

След като ми бе предоставен достъп до материалите съм предоставила на медиите общ поглед върху Модела КТБ. Постарах се да бъде не в сух, а на достъпен за обществото език, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в началото на брифинга. 

Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по делото КТБ, заяви, че днес няма да обсъжда дали обвиняемите лица са виновни или не, тъй като това ще реши българският съд.

Ще говоря по акценти върху казуса, които са безспорно установени. Прокуратурата разполага с най-големия обем информация за случая, с която не разполага никой държавна структура, допълни Гешев.

Не е пресилено да се посочи това дело като уникално, ако се сравнява с други дела, то е като операция от апендисит и присаждане на глава. Задачата, която стоеше пред екипа по това дело, беше със сложност като това с дизелов двигател да се кацне на Луната. В момента ние сме кацнали, посочи Гешев. Делото е уникално по много причини. За първи път по това дело има експертиза на вътрешен одит на една банка. За първи път има експертиза на главна каса на банка за период от 3 години. За първи път е извършена експертиза от световна одитна фирма на почти цялостната дейност по кредитирането на тази банка. За първи път има щета, съизмерима с процент от БВП на страната, обясни Гешев. 

Твърди се, че се разследва касовата липса от 205 милиона. Но освен тях са и 2,5 милиарда лева, които са присвоени чрез банкови кредити от организирана престъпна група и виновни лица от БНБ, които са извършвали закрила, посочи наблюдаващият прокурор.

Той подчерта, че материалите по делото са измерими с една читалищна или училищна библиотека. 

Имаше залагания, че няма как с нашите закони делото да стигне до съд и ние доказахме, че скептиците не са прави, каза той.

Случаят КТБ представлява най-голямата измама с корупционен привкус от новата българска история, обобщи прокурорът. Едва ли тази афера може да се съизмерява с друга в световната история. С тези пари можеше да се достроят всички магистрали и да се превъоръжи армията, каза обвинителят пред журналистите. 

Той се зае да развенчава митове и лъжи, които се тиражират в публичното пространство около аферата. 

РЕКОРД! 15 хиляди страници обвинителен акт за КТБ влизат спецсъда

РЕКОРД! 15 хиляди страници обвинителен акт за КТБ влизат спецсъда

Случаят "КТБ" влиза в спецсъда. Oбвинителният акт трябва...

на 20.07.2017

Първата тиражирана лъжа в пространството е, че КТБ е една здрава и системна банка. Но тя в последните години дори не е банка. Тя може да се окачестви като инвестиционна схема, като пирамида, като финансова къща и личен портфейл на мажоритарния собственик. Международната одиторска експертиза казва, че са прегледани 163 кредита - от тях е установено, че повечето са предоставени на дружества, които не генерират приходи от дейност. Даже става дума за новоучредени дружества 6 месеца преди кредита. Според експертите, малките размери от парични потоци означават, че банката е разчитала на парични потоци извън получателите на кредитите. При проверката на кредитните досиета е установено, че липсват документи при 68 на сто от кредитите. Документи, удостоверяващи как ще се връщат кредитите не са налични при 89 на сто от кредитите. При 8 случая общо за 116 млн лева липсват каквито и да било документи, няма договор за кредит и  нищо друго. Кредитите са одобрявани за 1,7 дни. В 70 от случаите са одобрявани за нула дни. Всеки, който е ползвал кредити, нека си отговори как за 1,7 дни или за 0 дни се отпускат милиони евро. И как е възможно в рамките на часове да се обезпечи процедурата по кредитирането, обясни още Гешев.

Ето какво изложи още той:

 Въпреки че са отпускани големи средства, усвоените средства се насочват към малка група дружества. 62 на сто от кредитите частично са за изплащане на главница на кредити на други фирми.

Следващата лъжа е, че тази банка има ликвиден, но не и капиталов проблем. Според експертизата още 2011 година капиталът е изяден и е липсвал. Още 2011 година на тази банка е трябвало да се отнеме лицензът, ако БНБ си бяха вършили работите.

Активите на тази банка по оценка на одиторско предприятие, което е в топ 4, е малко над 1,3 милиарда от 6-7 милиарда привлечени средства. В активите влизат кошчета за боклук, химикалки и картини, и каквото се сетите. Между 1 и 1,5 милиарда са раздадени в пликчета и чувалчета. 

В КТБ бяха извършени претърсвания в кухи дружества. Прокуратурата не носи отговорност, че г-н Цветан Василев е преценил, че в една сграда на "Цар Борис Трети" 159 трябва да има кухи дружества. 

 Тази банка така или иначе щеше да рухне през 2016 г. като всяка пирамида и няма да ви обяснявам какви щяха да са последиците за държавата. Единствената служба, която си свърши качествено работата към онзи момент, това е прокуратурата. 

Следваща легенда е, че липсват кредитни досиета. Те не липсват, а не са създавани. Искат се кредит 20-30 милиона и се създават досиета, но през това време се искат още 30 милиона. И не се успява да се окомплектоват документите за кредитиране.

Не е вярно, че г-н Василев се намира на тимбилдинг в Сърбия и иска много да дойде и няма как. Той може да даде съгласие пред сръбски съд и може да се яви пред българското правосъдие. За мен той не се притеснява от българското, а от европейското правосъдие, тъй като е бил в Австрия, но се е преместил в Сърбия след това.

Друга лъжа е, че държавата е спасила друга банка, а не е спасила КТБ. Държавата не спасява финансови пирамиди. 

Аз лично се надявам като гражданин, в хода на процеса, да се сложи началото на края на тези политико-икономически и финансови зависимости. Благодаря на колегите, с които работих. Благодарение на тях и картбланша на главния прокурор за сформиране на екипа, се стигна до тук. И на г-н Борисов, който отпусна средствата за международната експертиза. 

В хода на разследването не сме установили неща, свързани с г-н Пеевски и затова не е споменат, посочи Гешев.

На въпрос колко дружества, свързани с Пеевски, са кредитирани от КТБ и дали всички кредити са перфектни Гешев отговори, че, ако Пеевски някъде фигурира, това ще се разследва в рамките на 24-те производства. Ние не сме констатирали данни, че той е кредитиран от КТБ, посочи прокурорът.

Бареков е най-яркият пример и затова е посочен за онагледяване в изложението. Не делим хората на актьори, журналисти, спортисти....а на хора, които имат нещо да кажат в процеса на разследване. Над 400 човека ще се явят по време на съдебния процес.

Има други такива като Бареков. Няма да посоча имена за чувалчета и пликчета. Има 24 производства - СГП ги наблюдава. На мен ми е достатъчно това дело, отговори Гешов на въпрос на журналисти защо само Николай Бареков е посочен в материалите от разследването. 

Достатъчно хора се страхуват и се крият в други държави. Аз съм си избрал професията съзнателно. Всяка професия има риск, и вашата има риск. Екипът съзнава своя дълг пред обществото, отговори обвинителят на въпрос дали не се бои за живота си. 

Не се съмнявам в българския съд, надявам се, както ние си свършихме работата в този непознат за историята, така по същия начин.....година и седем месеца делото е било в прокуратурата, вярвам, че съдът ще установи истината, каквато прецени съдът, че е, каза още той. 

Двама подуправители - Симеонов и Гунев отиват на съд, че са осъществили банкова защита върху тази банка, не са отнели лиценза на КТБ още през 2011 година. За гуверньора на БНБ Иван Искров - той наказателна отговорност не може да носи. Прекият отговорник за надзора върху банките е съответният подуправител. Това е въведено след банковия срив през 1999 година и е преценено, че един конкретен човек трябва да носи отговорността по надзора. Иван Искров е разпитан. Две лица не са си свършили работата и според мен това е не само, че са били нехайни. 

Не е изкуствено рухването на КТБ през 2014 г., просто рухна по-рано, а не през 2016 г., коментира обвинителят на въпрос дали изкуствено е срутена банката. 

На въпрос на ПИК дали политици ще бъдат разпитвани по делото, Гешов отговори, че ще има и такива хора. 

Не казвам, че Цветан Василев е осъществил цялата схема, затова 18 души са привлечени като обвиняеми. Имало е директор на извънбанковия му бизнес, касиер на извънбанковия бизнес, не са имали ясното съзнание, че това има общо с банката, посочи още наблюдаващият прокурор. 

Това дело няма да свърши и да има присъда, ако почива на свидетелски показания. Това дело ще се реши от експертиза и документи. Свидетелите са бонус към обстоятелствата. Този тип дела се решава с експертизи, коментира още Гешов.

Прокуратурата е започнала да работи, когато е получила данни. Тя не следи всички статии и кой какво е казал. Ние работим по сигнал от съответните органи. 

Ако не беше рухнала банката, вероятността да се стигне до тези данни, не е голяма, тъй като щяха да бъдат унищожавани данните. Ние сме работили преди това, тази пирамида рухна през 2014 г., има сигнал от Протестна мрежа и проверката е почнала. Г-н Бареков има досъдебно производство, което е отделно от това. 

На въпрос какъв е разумният и адекватен срок, в който съдът може да реши делото, прокурорът посочи, че няма да поставя срокове на съда. Очаквам бързина, каза още той.

Има 24 досъдебни производства, те се наблюдават от СГП, повтори той.

За първи път в правната история на българското правосъдие някоя страна не отговаря по искане за екстрадиция, прокуратурата не е уведомена за нищо. Официално прокуратурата не е уведомена. Предположения няма да правим, отговориха Арнаудова и Гешов.

Според свидетелски показания Цветан Василев е искал да си купи банка в Сърбия. Според компетентните власти, той е посъветван първо да инвестира и си е купил завода в Парачин. След това е имало определени инвестиции в определени офшорни сметки с определени посредници за различни неща, коментира Гешов. 

 

 

 

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(26)
1
Завидна мъдрост демонстрира наблюдаващият:))))))
2
НАЛИ БАНКАТА ПЕЧЕЛЕШЕ ПРИЗОВЕ ВСЯКА ГОДИНА, А ЦВ.В. БЕШЕ БАНКЕР НА ГОДИНАТА? КОЙ УДОСТОЯВАШЕ КРАДЦИТЕ С НАГРАДИ?
3
Ако съдим по образното слово на обвинителя, нещата са по-емоционални, отколкото правото предполага.
4
От 2011г банката е трябвало да остане без лиценз.Кой беше на власт???? Кой няколко години дава наградата банкер на годината на ЦВасилев????Пред очите ми е хилналото лице на ЦЦветанов.От 2009 герб насочиха парите на държавните предприятия в КТБ и направиха банката пирамида.Боковата шайка е виновна!!!!!
5
Оманският фонд и С.С. Съсела поздравяват Прокуратурата
6
държавните фирми да си държат там парите?
7
И какво излиза сега,че Цв.Василев ли или служителите посочени СЪС ПРЪСТ (бушоните) са излизали пред банката и са раздавали Пликчета и Чувалчета на обикновенните хора за Бог да прости браво на тези блаженни сънища който са сънували съчинителите на този пасквил.Могат спокойно да участват във Гинес за най-голяма ОПАШАТА ЛЪЖА,надминаха Хитър Петър и Настрадин Ходжа взети заедно,а за магаретата нищо не казвам.
8
Няма как Пеевски да бъде открит като кредитополучател? Та той е вземал парите или директно кеш (ония 1 до 1,5 милиарда в пликчета и чувалчета) или чрез подставените кредитополучатели - никому неизвестните фирми регистрирани обикновено на един и същ адрес. Тези трансфери са проследими и водят до VIVACOM ,Техномаркет, Булгартабак и т.н. Ако прокуратурата не желае да се самосезира, то ние вече ще сме наясно защо:).И нека да бъде така добра с конферентна връзка с Цв.В. все пак да чуе как точно ШиШи се е сдобил с липсващите няколко милиарда.И не само той.Цв.В. очаква включване. На прокуратурата май не й стиска,не на Цв.В.
9
А ДЕЛЯНЧО КЪДЕ Е ?
10
А Цацаров? Един от виновниците? Прокуратурата дали ще го разследва :-)))))
11
Всеки момент Оманският фонд ще ни осъди в Ню Йорк за няколко милиарда. След Росатом , сега и. КТБ,. закривайте държавата.И избираме 10г. един и същи човек. Шизофренията е пълна.
12
Интересно защо на Шиши не мu отправят обвинения, нали негов беше сценария!? А коалиция БОСТАН, която окраде активите?
13
1,5 милиарда са раздадени в пликчета и чувалчета! """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Tryabva da kajete na KOGO sa razdadeni i da gi varnete obratno s palna konfiskaciya na cvsichko pljus zatvor............................ Ili tova e porednata shumotevica - ala tarsim ubijcite na Peevski.
14
И сега пак ми кажете, че бугаропитеците имали акъл.
15
браво Цецо - голям си! Ева им мамата на подлогите, дето се гърчиха около теб за някой по-евтин кредит или за "специалните" влогове със "специално" високи лихви! Бухахахаа!
16
до 15. Така беше - на колене kа килимчето пред Цв.Василев
17
ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДА ИСКА ДА МИ КАЖЕ , ЧЕ ТЕЗИ КОИТО СЬЗДАДОХА СХЕМАТА СЕГА ЩЕ СИ Я РАЗКРИЯТ САМИ? А СТИГА ДЕ!!!!!!
18
Всички знаят кой съсипа и срути ктб. Алчният за власт и пари Борисов и вездесъщият Пеефски. С помощта на Искров и Цацаров. Останалото е лъжа. Да не се правят сега на умрели лисици.
19
Прокуратурата и цялата ни правосъдна власт е най-корумпираната на европейският континент.
20
Бушоните са на дръвника Пари и Активи продължават да се връткат!Нищо се Не връща отникъде! Така се получава,че Българите са със сметки по Африка и Азия отрочетата са по Лондон и Швейцария да се изучът а Имоти ,Яхти,Самолети и какво ли още Не по цял свят..... И се конкурират с Руските олигарси и Петролните Шейхове! Живота продължава! Водата е студена.... Оградата е 4-ри редова,а НДК ще поотлежи,ще позаглъхне и ще Мине и То! Вива ла Бойко Вива Милиардери с по 3 000 000 под дюшеци из Бистрица
21
Нищо няма да стане.Ще почне сега едно връщане,нови разпити на свинчо и Баце,после пак напред и пак назад-та докато овчия бг народ забрави.Едно ще ви кажа като юрист-когато налице е един такъв обвинителен акта/като обем/ или едно толкова дълго решение/като обем/ на съда-да знаете-нищо няма да излезе.Имитация на работа.Ще си се тупка топката-ще мине даже и давността и такаааа-до края на света.Този филм за професионалистите е ясен.Но пък що да го казваме предварително-хонорарите са добри и си заслужава.А на бас че съда ще го върне на "перфектното"следствие дето каца на луната-ама те наистина са за там-само че да се не връщат.После ще ги видя колко дена ще има да четата тези странички от обв.акт щото е такава процедурата в момента по ГПК-мисля че ще да са поне 20 дена. ООО пардон-преди това има друга процесуална бариерка-трябва всеки от обвиняемите да получи обвинителния акт.С това започва съда-получихте ли препис от обвинителния акт:):):):) Майтап-нали?Освен това процеса няма да тръгне точно поради тази причина,че не са го изпратили на обвиняемитеи довода на защитата ще да е ,че не са имали време да се запознаят,а и няма как това да се случи в неразумно краткия срок за това прочитане.Така че фалстарт и ново насрочване в края на годината.И в съда са хора и там има отпуски,а техните са доста........А кажете сега-не е ли всичко театър за "вярващия"народец.
22
Имаше преди 27 години едни митинги, едни реплики от рода на "Танковете, танковете да дойдат!". Е, за щастие танковете не дойдоха тогава, ама сега аз в една поетична перифраза си пея наум: "Румънците, румънците да дойдат, мъничко пример да ни оставят..." Ако в нашата държава правосъдието продължава по тоя начин, скоро целият народ ще сме като премазани от танкови гъсеници и без танкове.
23
Revolutional update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil": captchas breaking of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex, and more than 8400 another types of captchas, with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second). You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software. Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube. See you later ;) XRumer20170721
24
Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil": captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex, and more than 8400 another types of captcha, with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second). You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms. Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube. See you later! XRumer20170721
25
Прокуратурата го е закъсала здраво. Не им дават да кажат истината, а ми говорят по стар сценарии от 1989 г.- куфарчета,чувалчета,торбички. Това още го помниме. А резултата е ясен Цв.Василев,касиерката,чистачката ще бъдат осъдени и готово. Чиста работа. Нещо като осъдения клошар в Пловдив.
26
best mattress 2017 for side sleeper macy mattress sale 2017 top rated mattresses for 2017 mattresses 2017 best mattresses for 2017 best mattresses for 2017 best mattresses in 2017 consumer reports best mattress 2017 top rated mattresses for 2017 the best mattresses 2017 best mattress for 2017 best mattresses in 2017 best budget memory foam mattress 2017 best mattresses 2017 mattresses 2017 caspers discounts casper mattress promo code casper coupon codes leesa dog bed coupon leesa dog bed coupon leesa promo amerisleep promotion code amerisleep coupons online amerisleep beds promo code helix bed coupon helix mattress coupon code helix discount coupon winkbeds bed coupon code winkbeds find code free winkbeds coupon code best mattress to buy in 2017 what is the best mattress 2017 consumer reports best mattresses 2017 best mattresses in 2017 rate mattresses 2017 best mattress in 2017 best mattress to buy for 2017 best mattress to buy in 2017 top ten mattresses 2017 the best mattresses 2017 the best mattress 2017 consumer reports best mattresses 2017 casper dog bed coupon casper com promo code casper coupon code sheets promo code leesa leesa com coupon code coupons leesa amerisleep sleep promo code amerisleep discount codes amerisleep code free helix coupon helix promo codes promo code helix winkbeds com coupon code winkbeds discount code coupon winkbeds
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Баща отива в детската градина да прибере сина си.

- Кой е вашият? - пита учителката.

- Има ли значение, нали утре ще го върна.

няма нови новини
Днес: 365
hot
най-четени новини в момента
сега
1993
четат ПИК
сега
четат тази новина
Защо хайверът е топ деликатес?
x