Ген. Мутафчийски скочи за бързите тестове: Докато съм шеф на щаба, няма да позволя търгаши да подвеждат държавата! Пикът вероятно ще е на Великден и до Гергьовден едва ли ще паднат забраните

ГОРЕЩО
ПИК TV! ППДБ се регистрираха за изборите, Кирил Петков се закани: Няма да позволим страната да бъде управлявана от Пеевски (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! НСО дала секретна информация, че Гешев е следен от Мартин Нотариуса. Бившият главен прокурор: Потресен съм от некомпетентността на Атанас Славов! Борисов прави всичко само и само да не влезе в "Магнитски" (ВИДЕО) ПИК TV! Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците и с пудел, влачещ пачки! Бойко Рашков няма място в политиката (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Отложиха за неопределен срок делото за клевета на Иван Гешев срещу Атанас Славов - Сарафов и Цариградска избягаха, прокуратурата представи секретни документи (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов изуми - скочи на журналистите, нападнати от Бойко Рашков! Лидерът на ГЕРБ към ППДБ: Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили (ВИДЕО)
Животът днес

Ген. Мутафчийски скочи за бързите тестове: Докато съм шеф на щаба, няма да позволя търгаши да подвеждат държавата! Пикът вероятно ще е на Великден и до Гергьовден едва ли ще паднат забраните

120060
на 26.03.2020
Ген. Мутафчийски скочи за бързите тестове: Докато съм шеф на щаба, няма да позволя търгаши да подвеждат държавата! Пикът вероятно ще е на Великден и до Гергьовден едва ли ще паднат забраните
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Каква е ситуацията с бързите и бавните тестове, за които спорят учените у нас, с борбата с коронавируса и с извънредното положение разкрива шефът на щаба за борба със заразата проф. Венцислав Мутафчийски.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Процесът е много динамичен и нещата не могат да се прогнозират, може да претърпи промяна срокът на извънредното положение, каза той. Явно хората са изнервени вече. Но единственият сигурен начин да предотвратим такъв ярък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек а човек. След като премине големият пик тогава трябва да имаме съвсем отговорна тактика. Работим по тези въпроси, но много е рано въобще изобщо да се говори. Пикът, за съжаление, вероятно ще е около Великден, така сочат засега изчисленията, смята професорът. На въпрос дали по Гергьовден ще можем да се разхождаме свободно, професорът каза, че това няма да е възможно. 

На въпрос имат ли вирусолог в щаба, Мутафчийски отсече, че това е проф. Кантарджиев.

Смисълът за бързите тестове е търговски, бизнес смисъл. Този тест има смисъл накрая на епидемията, а ние сме в началото. Единственият сигурен тест е PCR тестът. В Испания са похарчили половин милиард за тестове и те са се оказали негодни. Докато съм на това място няма да позволя търгаши да похарчат на държавата милиони, отсече той.

Няма да надделее мнението за бързи тестове на Медицинския съвет, категоричен бе той на въпрос все пак чие мнение ще надделее.

Италия има нов протокол за лечението. Това е хининовият препарат, за който вече стана дума у нас и антибиотик. Тази схема е определена в САЩ. Моят приятел, който работеше в Италия, ми каза, че досега не се е смятал за сигурен хинина, но сега вече е въведено. В България нито един не е останал без лечение. Но този препарат има и странични ефекти, дали човекът няма бъбречна недостатъчност, дали няма чернодробна недостатъчност. Всичките, които са в болница в тежко състояние, се лекуват по този начин. В Св. Анна двама пациенти днес получиха от този препарат, в цялата страна е разпространен, посочи Мутафчийски. 

Преди няколко дни Франция ограничи тестовете, Германия вчера ограничи с изискване от СЗО. Румъния каза, че ще тества цяла държава, изпробвахме този тест, той е още по-трагичен. Това е нова болест и има проблем и с  диагностиката. Ако това беше преди 10 години, изобщо нямаше да разберем от какво боледуваме, каза професорът.

Има сметка за дарители в МЗ и има и воля на отделни дарители към конкретни болници. Ние им казваме от какво имаме нужда. Парите се използват за дезинфектанти, апаратура. Няма опасност да вземем хиляди апарати, защото производителите са много затруднени, ние се борим за 250-300 апарата от Китай, защото европейските производители нямат такъв капацитет, обясни шефът на щаба.  Около 25 апарата са дарени в страната. Във всяка болница има анестезиолози и реаниматори и, ако се погледне картата, ще се види, че имат такива, заяви професорът.

Длъжни сме да се справим с това, с което разполагаме. Трябва са се поддържа баланс - за апарати има държавна поръчка. Дори и спонсори да искат да купят апарати, не могат, защото производителите са ангажирани с държавни поръчки. Тестовете ги поръчват от няколко производители, там се чака около седмица, заяви още докторът и изтъкна, че не сме останали без тестове. 

Такива тестове ще се правят накрая на епидемията, каза той и допълни, че със сигурност ще има тест с висока степен на достоверност, но такъв засега няма. Испанците са установили истината за бързите тестове по много болезнен начин, със загубата на половин милиард, заяви още Мутафчийски.

Не бих приел дарение от нелицензирани апарати, нито пък на недостоверни тестове, отсече Мутафчийски. И допълни, че ние сме европейска страна и следваме европейските изисквания. 

Той обясни, че има интубирани и млади хора, но те имат шанс да излязат от интубацията. 

Болницата се затваря за 24 часа, тестове се правят за всички заразени, персоналът също, защото е застрашен, обясни Мутафчийски за карантините в здравни заведения, където има открити случаи на коронавирус.

Заради това болните в болница, персонал, който се грижи за болните, контактните лица на болните и някои рискови групи - това са хората за тестове, посочи той.

Имам усещането, че съм от три месеца в този водовъртеж, а то са три седмици. Но много работи се направиха, България изпревари много други в Европа и е сочена за пример. Да, има оптимизъм в мен, каза Мутафчийски. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ПИК TV! ППДБ се регистрираха за изборите, Кирил Петков се закани: Няма да позволим страната да бъде управлявана от Пеевски (ВИДЕО) ПИК TV! ППДБ се регистрираха за изборите, Кирил Петков се закани: Няма да позволим страната да бъде управлявана от Пеевски (ВИДЕО)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК