ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Андрей Райчев с горещ коментар за договора с Македония и политическите страсти - кой мъти водата на властта, ще ги бъде ли Патриотите и възкръсва ли БСП (ОБНОВЕНА)

НАЙ-ВАЖНОТО

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Андрей Райчев с горещ коментар за договора с Македония и политическите страсти - кой мъти водата на властта, ще ги бъде ли Патриотите и възкръсва ли БСП (ОБНОВЕНА)

90068
на 01.08.2017
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Андрей Райчев с горещ коментар за договора с Македония и политическите страсти - кой мъти водата на властта, ще ги бъде ли Патриотите и възкръсва ли БСП (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Социологът Андрей Райчев коментира горещото събитие с пописването на договора между България и Македония и политическите страсти от края на този и в началото на следващия политически сезон в студиото на ПИК TV.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Кой взривява скандал след скандал, мъти ли някой водата на властта, ще ги бъде ли Патриотите или губят авторитет в управлението, възкръсна ли БСП или в привидно утихналите ѝ води се въдят дяволи?

"Историята между България и Македония е повече от 500 години и възниква, когато започва разпада на втората българска държава, когато само Самуил остава на българска власт и се отделя от Византия. Оттогава името Македония е било проблем и византийците са казвали още тогава, че това е бивш български окръг, който на практика е въстанал срещу легитимната византийска власт, след като Борис се предава и признава византийската власт. На практика Самуил е въстаник, а тези части не са македонска държава според византийците, а просто бивша българска част.

Но е време да се престане с това. Борисов сега записа голяма точка. Излезе му късметът и няма съмнение, че напоследък записва точки във външната политика, без ирония и без кавички. Излезе правилна политиката му, която критикувахме наблюдателите, включително аз. Но изведнъж се оказа, че това ни класира.

Македония е отделен успех и е повече успех за самата Македония", коментира Райчев.  

По думите му самите условия и политическа ситуация в Македония сега са се оказали благоприятни за подписването на този договор. 

"Те искат и имат нужда от съюзници. Албания се обърна към САЩ, и няма как и МАкедония да не се обърне натам като важен бъдещ елемент на НАТО. За целта те трябва освен с албанците и с нас, да се разберат и с Гърция. И те вече дават индикации, че са готови да си сменят името, за да се случи това. Заев е готов на това, само и само да извади от изолацията Македония и вече дава индикации за това. Като се затвориш отвсякъде, накрая се затваряш в собствените сосове и се вариш, което не води до нищо добро. Изхарчиха куп пари да си направят фарсов град и какво ли не.

За нас пък е радостно, че Каракачанов, на който това му е професията, както се казва, и Борисов, също направиха важни отстъпки - и със Самуил, и с Гоце Делчев, и с общата история. Това е един добър баланс. Българите и македонците изпаднаха в отношения, които не са регулирани от политици. Казвахме, че са българи, а накрая се примирихме, а и разбрахме, че не са точно същите. В същото време няма как да се каже, че е отделна държава. Така, че точката с общата история е много добър вариант", коментира още Райчев. Той цитира статистика, че албанците към момента са до 30 на сто от населението на Македония, а до 20 години ще са вероятно и 50 на сто, което съвсем променя етнографската карта на народа в Македония. 

"Албания също не иска Македония, защото албанците там са религиозни, докато в Албания религията е забранена със закон. Те не искат тези с фереджетата, не искат религии и са светска държава. Това е и причината да се разбират толкова добре с Щатите", допълни още Райчев.

 Каква карта на Балканите очерта социологът и какво прогнозира за бъдещия политически сезон в България, вижте във видеото.

Гледайте в интервюто на ПИК TV! 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК