Вход
София
Времето в София 27 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Европа избира общ прокурор (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Европа избира общ прокурор (ОБНОВЕНА)

на 26.03.2018
2707
2
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Европа избира общ прокурор (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
26.03.2018
2
2707

На 26 и 27 март 2018 г. в София ще се проведе Конференцията за създаване на Службата на европейския  прокурор. Конференцията се организира съвместно от Европейската комисия и Българското председателство на Съвета на ЕС.

Темата на форума е сред основните приоритети както на Българското председателство на Съвета на ЕС, така и на Европейската комисия с цел обсъждане на въпросите, свързани със създаването на Службата и подготовката на участващите държави членки в засиленото сътрудничество за предстоящото прилагане на регламента.

По време на Конференцията се очаква да бъдат обсъдени следните въпроси: избор и назначаване на главен прокурор на ЕС и на делегирани европейски прокурори; последици от създаването на EPPO, включително вътрешни процедурни правила, адаптации в националните правни системи и сътрудничество с националните органи; разработване на система за управление на случаите; сътрудничество с други агенции на ЕС, неучастващи държави-членки и трети държави; и обучение на служители от EPPO.

Събитието ще събере около 90 участници, представляващи съответните национални органи на участващите държави членки на Европейския съюз, Европейската комисия, Генералния секретариат на Съвета, Европейския парламент, неучастващите държави членки, представителите на трети страни, Евроюст, OLAF, Европол , практикуващи юристи и академични среди.

%Предстои с общи усилия да направим така, че Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на конференция.

„Ако се върнем малко назад, всички бихме казали, че измина много време от 2009 г., когато Лисабонският договор влезе в сила и чл. 86 от него стана основа за създаването на Европейска прокуратура. Вярно е, че пътят, изминат досега, не беше лесен, но сега е време за реалното изграждане на тази прокуратура като работеща институция. Предстои приемането на избор и правила на главен прокурор, назначаване на европейски делегирани прокурори и изграждане на административен капацитет на институцията“, каза още Цацаров и уточни, че се очаква с общи усилия Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г.

„Предстои изграждане на силна, ефективна и независима прокуратура и вярвам, че това ще бъде постигнато с общи усилия. Както каза Франциско Фонсека Морильо - директора на Дирекция „Правосъдие, основни права и гражданство“ на Европейската комисия, „сговорна дружина планина повдига“. Бих казал, че планината вече е повдигната и сега е време да я задържим в такова повдигнато положение“, каза още главният прокурор.

Сподели:
свързани новини
Антонио Таяни благодари на българското европредседателство Антонио Таяни благодари на българското европредседателство
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни даде...
на 24.02.2018
В Европол смятат, че броят на членовете  на терористични мрежи в Европа достига до 30 000 души В Европол смятат, че броят на членовете на терористични мрежи в Европа достига до 30 000 души
Десетки хиляди лица, които живеят в Европа може да са...
на 22.03.2018
Напиши коментар »
(2)
1
ОЩЕ ХРАНТУТНЯЦИ
2
Нашият е перфектен. Успех.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Трябва да звънна на жена си, сигурно се притеснява, къде ли съм?... То самият аз вече се притеснявам... Къде съм?!

няма нови новини
Днес: 309
hot
най-четени новини в момента
сега
2210
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Путин и Тръмп с важни новини за Сирия, газовите пазари и кибер войната (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Кои са най-безполезните функции на смартфоните?
x