БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Николай Петров с важни новини за здравеопазването (ОБНОВЕНА)

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Николай Петров с важни новини за здравеопазването (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
19623
Коментари
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Николай Петров с важни новини за здравеопазването (ОБНОВЕНА)

Здравният министър Николай Петров представя приоритетите на правителството в здравеопазването. Ще се закриват ли болници, ще издържат ли здравните заведения на задлъжнялостта, ще имат ли равен достъп до лечение хората от отдалечените краища на страната, какво ще става със здравно неосигурените?

"Най-важна остава профилактиката, като увеличаваме сферите на скрининг. Преодоляване на ниската здравна грамотност на населението с нови програми за озведомяване. Важно е и повишаването на компетенцията на здравните и нездравни работници.

Акцентираме върху превенцията на малките деца, бременни и кърмещи, както и възрастните хора. Планираме и общи програми с Министерство на образованието за повишаване на здравната грамотност", обяви проф. Петров. Той очерта и различни акценти върху кадровата политика, върху които ще се работи паралелно и с Българския лекарски съюз. 

Стартираме обществен дебат за демонополизация на НЗОК. Работни групи в министерствата на финансите и здравеопазването работят по тази тема, посочи министърът.

Електронна здравна карта, електронно досие, електронна рецепта, вече са в ход, обясни той.

 В момента заплащането на труда в здравеопазването е една енигма. Има места, където заплащанията са доса добри, има места, където са трагични. Парите идват през клиничните пътеки, а странното е, че в клиничните пътеки няма странично перо "труд". Има отдавна идея и ще направим работна група, да видим колко ще бъде остойностен този труд, защото, разбирате, това е много деликатен момент. От една страна трябва да се знае кави сертификати и дипломи има определен специалист, от друга страна - какъв обем работа има. Деликатно е - някой може да направи една операция, но тя да е равна по тежест на няколко, обясни Петров. 

 С тази тема трябва да бъдем много внимателни, защото е много деликатна, допълни той. 

Пръстовите отпечатъци бяха опит на министър Москов и екипа му да затрудни лечебните заведения да правят недобри неща, а пациентът да е наистина налице там. Може мярката да е временна и неефективна, посочи министърът на въпрос за ефикасността от въведеното, а после отменено изискване за пръстов отпечатък при постъпване в болницата.  

На брифинга стана ясно, че министърът стои зад обединение на болниците, че се действа върху карта за лекарствата, че започват от нула опитите за овладяване на психиатричните разстройства и въвеждане на единен регистър. 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов
скулптор, бивш министър на културата
Става на: 66 години
Иван Вуцов
Иван Вуцов
бивш футболист, треньор
Става на: 78 години
Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
бивш министър на земеделието
Става на: 49 години
Свилен Нейков
Свилен Нейков
треньор по гребане, бивш министър на спорта
Става на: 53 години

Едно малко момиченце се моли: - ... Дай, Боже, здраве на мама и татко, хляб насъщен на гладните и малко дрехи на бедните момичета от списанието на татко..