БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Николай Петров с важни новини за здравеопазването (ОБНОВЕНА)

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Николай Петров с важни новини за здравеопазването (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
18973
Коментари
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравният министър Николай Петров с важни новини за здравеопазването (ОБНОВЕНА)

Здравният министър Николай Петров представя приоритетите на правителството в здравеопазването. Ще се закриват ли болници, ще издържат ли здравните заведения на задлъжнялостта, ще имат ли равен достъп до лечение хората от отдалечените краища на страната, какво ще става със здравно неосигурените?

"Най-важна остава профилактиката, като увеличаваме сферите на скрининг. Преодоляване на ниската здравна грамотност на населението с нови програми за озведомяване. Важно е и повишаването на компетенцията на здравните и нездравни работници.

Акцентираме върху превенцията на малките деца, бременни и кърмещи, както и възрастните хора. Планираме и общи програми с Министерство на образованието за повишаване на здравната грамотност", обяви проф. Петров. Той очерта и различни акценти върху кадровата политика, върху които ще се работи паралелно и с Българския лекарски съюз. 

Стартираме обществен дебат за демонополизация на НЗОК. Работни групи в министерствата на финансите и здравеопазването работят по тази тема, посочи министърът.

Електронна здравна карта, електронно досие, електронна рецепта, вече са в ход, обясни той.

 В момента заплащането на труда в здравеопазването е една енигма. Има места, където заплащанията са доса добри, има места, където са трагични. Парите идват през клиничните пътеки, а странното е, че в клиничните пътеки няма странично перо "труд". Има отдавна идея и ще направим работна група, да видим колко ще бъде остойностен този труд, защото, разбирате, това е много деликатен момент. От една страна трябва да се знае кави сертификати и дипломи има определен специалист, от друга страна - какъв обем работа има. Деликатно е - някой може да направи една операция, но тя да е равна по тежест на няколко, обясни Петров. 

 С тази тема трябва да бъдем много внимателни, защото е много деликатна, допълни той. 

Пръстовите отпечатъци бяха опит на министър Москов и екипа му да затрудни лечебните заведения да правят недобри неща, а пациентът да е наистина налице там. Може мярката да е временна и неефективна, посочи министърът на въпрос за ефикасността от въведеното, а после отменено изискване за пръстов отпечатък при постъпване в болницата.  

На брифинга стана ясно, че министърът стои зад обединение на болниците, че се действа върху карта за лекарствата, че започват от нула опитите за овладяване на психиатричните разстройства и въвеждане на единен регистър. 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Индианците не обърнаха внимание на потока бежанци от Европа и сега живеят в резервати...