БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КЕВР решава за новите цени на водата в София и повечето градове (ОБНОВЕНА)

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КЕВР решава за новите цени на водата в София и повечето градове (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
8186
Коментари
2
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КЕВР решава за новите цени на водата в София и повечето градове (ОБНОВЕНА)

На фона на протести пред централата на КЕВР в София срещу новите цени на водата комисията решава дали да вдигне цената ѝ по искане на ВиК в София, Варна Русе, Силистра, Кърджали и редица други градове.

Опасяваме се, че за дългогодишната концесия на водата язовир Бели Искър ще се влошава и това ще е за сметка на столичани. Много селища в района са без канализация и това изоставане се изпуска да бъде компенсирано от ЕС. Всички негативи остават за столичани, а ние като общински съветници и вие като членове на комисията сме задължени да направим така, че цените на водата да са приемливи за хората, каза в началото червеният общински съветник Борислав Цветков. 

Не са отчетени сериозни възражения от столични общински съветници против вдигането на цената на водата. Предлагам да не бъде финализирана процедурата, докато не бъде проведено обществено обсъждане, посочи Цветков. 

Думата взе и Мая Манолова, която заяви, че е тук заради жалбите на хора от повече от 10 области, с гняв и възмущение срещу повишаването на цената на водата. Смятам, че гневът им са напълно справедливи. Основно става дума за хора, които живеят в малки населени места, където не са правени инвестиции от десетилетия и едва ли ще бъдат направени, посочи омбудсманът. 

Не е честно хора от място с гравитачно снабдяване и с ниски доходи да плащат като в големия град, посочи тя.

Пропуските, срещу които аз реагирам са и по отношение на наредбата, и по отношение работата на регулатора. Днес, вместо открито заседание, трябваше да има обществено обсъждане, тъй като темата е масово възм,ущаваща хората, касае техните домакинства, джоба им, възможността да си плащат водата. Излиза, че двете страни - КЕВР и монополните дружества, взимате решения, които ще плащат хората, които не са представени тук. Хората дори нямат право да обжалват в съда. Аз имам бележки и за решенията по области, посочи Манолова и разкритикува методиката, която използва КЕВР за увеличаване на цената на водата. 

По закон КЕВР е длъжен да се произнесе, да утвърди общите условия на договорите за услугите. Но вместо договори по общи условия ВиК Сливен са си издали една заповед, с която определят цената на водата, посочи тя. 

Всеки от присъстващите може да направи справка колко е инфлацията - 0,7%, а при вас е отчетено 1,9%.Вие слагате един месец към периода и инфлацията скача повече от два пъти, коментира още Манолова, обръщайки се към комисията. 

Не е ясно защо КЕВР ползва методиката, която дава по-високи резултати. Хващам ви, че вие използвате критерии, които са по-благоприятни за монополистите, а не за гражданите. Обръщам се към прокуратурата да протестира вашето решение. Вие не прилагате правилно критериите, които и без това са в интерес на ВиК-асоциациите, коментира още Манолова. 

Заседанието бе закрито и бе насрочено ново на 15 декември. 

КЕВР не работи в полза на монополистите, отсече след заседанието Ивайло Касчиев, Директор „ВиК услуги“ в комисията, в отговор на обвиненията на Мая Манолова. На страницата на НСИ можете да намерите различни данни за инфлацията, допълни той. 

Бизнесплановете на операторите в различни населени места трябваше да бъдат одобрени, но на някои места те много късно бяха съгласувани с асоциацията. В други случаи плановете бяха връщани за преработка, каза той.

В Ямбол се изгражда пречиствателна станция и тя ще влезе в експлоатация през 2018 г., отговори той на въпрос защо там в рамките на няколко месеца водата скача два пъти по 20%.

 

Още по темата
КЕВР решава за цената на газа от 1 октомври
Часовник
08:39
Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви днес решението си за цената на газа от 1 октомври. В началото на септември Булгаргаз поиска суровината да поевтинее с 7.29 процента. От...
Напиши коментар »
(2)
1
Тия дебили от КЕВР работят за комунистите риститути, тоест за партията на Гнома и Рада, както и за бившата и сегашна партия на Сланинова! Работата е да се разбунят хората, и те да се завърнат на Бял кон за власта!
2
A ТИКВАТА каякво реши. Нали Той е баш командира на булгаристан
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

Мъж и жена в леглото. Звъни телефонът. Жената вдига в просъница, говори малко и казва:
– Обади се мъжът ми. Каза, че е с теб за риба.