БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КНСБ вдига хората на бунт заради заплатите - хиляди блокираха София, начело с медиците, държавната администрация и миньорите (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КНСБ вдига хората на бунт заради заплатите - хиляди блокираха София, начело с медиците, държавната администрация и миньорите (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
42862
Коментари
20
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КНСБ вдига хората на бунт заради заплатите - хиляди блокираха София, начело с медиците, държавната администрация и миньорите (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

КНСБ извежда хората на протест заради заплатите по време на заседанието на Тристранния съвет на сътрудничество, в който участват представители на правителството, синдикатите и работодателите, в Министерския съвет.

Хората на Пламен Димитров, който би трябвало да е "Дондуков" 1, се събират пред Храм-паметника "Св. Александър Невски", откъдето ще минат по улиците "Оборище" и "Г. С. Раковски", както и по булевардите "Цар Освободител", "Княз Дондуков" и "Дондуков", за да стигнат пред централния вход на сградата на Министерския съвет, където в 12.00 ще проведат първия национален протестен митинг.

След това ще се отправят към сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България по "Дондуков", "Раковски", "Оборище" и бул. "Васил Левски" до ул. "Тракия" 15, където от 13.45 ще проведат втори национален митинг.

Протестът на КНСБ е под надслов "Доходи, права, достойнство".

Пред "Александър Невски" още от сутринта са се събрали десетки автобуси на синдикалисти, пристигнали от цялата страна. Охраната на мероприятието от страна на полицията е затегната. Минути преди старта на шествието на място има около 1000 души. 

Междувременно шествието тръгна по план в 11,30 ч. към Министерски съвет, където е следващата сбирка на синдикатите. В момента там се провежда тристранният съвет. Протестиращите вече няколко хиляди според водещата от ПИК TV Ива Николова, която отразява събитието. Тя припомни, че протестът е само на единия синдикат, докато КТ "Подкрепа" не участват, тъй като предпочитат реални преговори и вземане на решения, а не чрез улични демонстрации, както съобщи самият лидер пред ПИК преди ден.

От кадрите на ПИК TV е видно, че протестиращите са заели почти целия участък на "Цар Освободител" от ул. "Раковски" до бул. "Мария Луиза". Медиците предвождат шествието, след тях са миньорите, като следват и други структури от почти цялата страна. Има множество хора и от държавната администрация - служители от НОИ, както и данъчни. Движението в центъра на столицата е тотално блокирано.

Протестът вече достигна първата си точка пред Министерски съвет, където ще бъдат и първите изказвания. Там синдикалистите станаха доста шумни, за да ги чуят на съвещанието на тристранката, което се провежда в момента вътре. Пламен Димитров съобщи от трибуната, че има над 8000 протестиращи и те не могат да се съберат на площада между президентството и Министерски съвет, заради което призова да се престроят и по бул. "Дондуков" и по бул. "Тодор Александров" до статуята на "Света София".

Следващата спирка на протеста ще е пред Асоциацията на работодателите, тъй като според Пламен Димитров фирмите имат небивала печалба от милиарди, която е рекордна за последните години, но тя била изкарана именно от работниците, а по никакъв начин това не се отразявало на техните заплати. 

"Искаме парите си! Тази тодина сме изработили над 20 млрд. лева на бизнеса, а къде е нашата част. Принудени сме да търпим унижения от работодателите, които си позволяват да нарекат българските работници търтеи и мързеливци, а харчат нашите пари! Няма да им позволим да се гаврят с нас и да ни отнемат сега и класа прослужено време. Защо не дойдат сега тук на площада пред 9000 души да им кажат, че ще им вземат класа - елате при нас очи в очи да ни наречете търтеи" , призоваха от трибуната от ръководството на синдикатите. Търтей ли е шивачката, която работи 12 часа за минимална работна заплата, попита Пламен Димитров и даде думата на представителна на над 300 хиляди български шивачки. 

"Години наред работим за нищожни заплати, ходим болни на работа, защото ни уволняват, ако отсъстваме, работим по 12 часа и извънредно постоянно, без това да се плаща. Докога? Стигнахме до момент, в който държавата е принудена да си търси народ, защото всички са в чужбина. Докога?", попита шивачката. 

 Венцислав Станков, председател на синдиката на пожарникарите, заяви, че всеки ден той и колегите му рискуват живота си, някои оставят децата си сираци, а живеят със социалния статус на безработни в замяна на това, че пазят живота на гражданите, включително на политиците и работодателите. 

"Всеки ден се раздаваме за вас, за вашата сигуронст при бедствия и аварии, а вие ни унижавате с мизерия! Не сме доволни от бюджета за вътрешна сигурност и протестираме, че дори сутринта по медиите синоптици и политици кой е виновен за бедствието в Бургас, а ние даваме живота си да спасяваме този на другите", заяви Станков. 

След него се изказаха и лидерите на КНСБ, които завиха, че ще внесат в Министерски съвет декларация с исканията си, сред които са незабавно увеличение по 100 лв. на заплатите във всички сектори, запазване на правилата за болнични  иклас прослужено време и минимална заплата от 700 лв. за млади висшисти. Исканията и недоволството на синдикалистите са главно към работодателите, а от кабинета искат защита пред работодателите.

Думата на трибуната взе медицинска сестра от името на здравните работници. "Повече така не може! Изразяваме възмущение от издевателствата с нас, които правят през годините. Ние искаме да останем в България да работим професиите си, но сме подложени на ниско заплащане, почти равно на минималното, при условие, че учим цял живот и полагаме грижи за гражданите на България денонощно. 30 000 медицински сестри са необходими, както и 5000 от останалите професионалисти по здравни нужди. Но повече не сме съгласни да дотираме здравните грижи, защото и здравето не ни позволява, което е съсипано от тези, които се гаврят с труда ни", заяви медицинската сестра. 

Нейна колежка след това вдигна мощно синдикалистите с изпълнение на народната песен "Делю хайдутин" и заяви, че няма да се откажат, докато работодателите се гаврят с хората, които им изкарват печалбата. 

 

 

 

Напиши коментар »
(20)
1
Колко от работниците и служителите на ДОМУСА протестират? НИКОЛКО, ЗАЩОТО ДОМУСА ЩЕ ГИ ИЗХВЪРЛИ НА УЛИЦАТА..Останалото е прах в очите на баламите, а синдикатите за кой ли път си правят реклама.ПОМИЯРИ.
2
Докато българинът не се отърве от РОБСКОТО МИСЛЕНЕ все така ще я кара. Ще слугува на свине, патки и ТИКВИ за кора хляб. Ще лиже задници и ще пълзи в краката им. РОБСКО ПЛЕМЕ СМЕ. ЗА СЕТЕН ПЪТ ЩЕ ПОВТОРЯ ЕДНА ОД ДУМИТЕ НА ЛЕВСКИ НА ПЪТ ЗА БЕСИЛОТО. "Н А Р О Д Е Е Е ..."
3
За да оцелее млад човек на 25 30 особено ако е сам и плаща наем около 300 евро в София сметка излиза ,че му трябва около 1100 1200 за да знае ,че ще оцелее и отделно поне още 100 200 за лекари или ако му се наложи нещо не е нормално в европейски държави минималната заплата да е 2000 евро 4000 лева а в бг хората масово зимат 460 500 лева поне около 1000+ трябва всеки висшист да взима
4
А ХЕЛУИН Е В ...БОСНА ....ХА ХА ХА ...ДЕБЕЛОТО Е СТРАХЛИВ ОХЛЮФ.....
5
под ръководството на герб,България стана ненормална държава,за това и заплатите са ненормални.
6
КОЙ СТАЧКУВА БЕ ОЛИГОФРЕНИ - САМО ХОРА НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА КОИТО АКО ГИ УВОЛНЯТ НЯМА ДА ИЗКАРАТ И 5 СТ .?
7
а тиквата на разходка,държавата във вода и кал,погребват се хора,550 000 евро къде са ,проклет бъди
8
А дали ли са любезни и свеодайни към своите пациенти, дали са себераздаващи се или в тази държава всички реват само за пари. Не смятам, че сестрите мног работят. Щом КТ Подкрепа не стачкува, значи това е провокативен протест. Или КНСБ са синдикат на комунистите, защо не организираха до сега работниците или да се прави мръсно пред Европейското ни председателство и то в лицето на най- читавото и свестно правителство. Остатъци комунистически, от Вас нищо свестно и нормално не може да се очаква. Следващите мрънкащи, идете в частния бизнес да видя дали ще стачкувате.
9
Кнсб е червено откакто свят светува ,профсъюза” на милиционерите ,воен ите съндъци,профсъюза на мързеливите учители и некъдърните лекари който останаха тук,всичко е червен мензис.
10
За повечето участващи в тълпата това си е безплатна екскурзия до София и сандвич на аванта.Очаквам другарите от БСП да се включат и те в първите рдици, нали все пак с техни пари се организира това шоу.
11
Единият малоумник най сетне се сети че в България има КНСБ и е крайно време да си оправдае поне едната от многото заплати които е папкал за нищо до сега а другият малоумник от Подкрепа не иска и това да направи спотайва се като бълха у гащи и предпочитал преговори БОЖЕ БОЖЕ-Е-Е крайно време е да си събереш вересиите от тази нещастна страна !
12
имам позната в шивашки цех в гоце делчев бедна ви е фантазията при какви условия и какво получават с 2 деца ученици
13
Пилотите, оръжейниците, КНСБтата, мандрите, землянките. Курсът е зададен! Малоумниците са впрегнати. Утре пак те ще плащат и ще се оплакват от лошия си живот. Активни съботажи преди фаталния Конгрес дето ще човекоядстват.
14
Да се разберем: 90000 със сопи и аз идвам с количката! Много ми е мерак да счупя една крива алчна муцуна и да навра един четвъртит колец в един дебел дирник!
15
Паричният Фонд ще взема от инвалидите , за да дава на циганите. ЗИХУ -Закон за интеграцияна хората с увреждания.Според него за дете - инвалид с решение на ТЕЛК ,държавата плаща месечно следната добавка : За І група 950лева ;за ІІ група 450лева ;за ІІІ група 350 лева .Детските отделно , ако неслучайно е "самотна" майка в двоен размер . За "майка" с нулев базов доход , огромна социална помощ. Те се молят да се роди дете -урод и да си живеят царски.Наблюдавайти между 15 и 20 число всеки месец банкоматите , където има цигани , какви опашки правят .Същото е и в супермаркетите , където препълват количките с храна и всевъзможните екзотики. А пенсионерите , пенсионерите да го духат , гледат и се кръстят с техните покупки -хляб и кофичка мляко .Сега рошлата "д-р" Султанка от МВРО -зам. министърката на соц грижите галопира из студиата и цвили как имало много инвалиди и как някои заболявания не били болести -бъбречни /тя няма бъбречни кризи/, дископатии , кожните автоимунни с гарантиран артрит и деформации на костите -пемфидус /гарантирана смърт до 40 год възраст/, лупус и псориазис /трайно увреждане и деформации на кости и стави , увреждания на вътрешни органи и системи , заболявания на сърцето и диабет , 30% по - висока заболеваемос от рак .И това го говори с компетентността на дипломирана фелдшерка от ХЕИ , където е отговаряла за отровата за мишки , влизала е в складове и магазини , гледала е на каква височина са поставени термометрите , влизала е с празна торбика и е излизала с пълни дисаги , за да не пише актове. Актовете ги е правила на своите шефове с разкрачени обятия.С еВан към прогрес .Шмембе паша ,или я крий на Пиротска 5 или ще ядеш дебелия на следващите избори , мръсни доносници на Д/П/С и лапачи от КТБ.Да ви се връщат , всички болести , които според болните ви неграмотни мозАци не са болести , да ви видим тогава и да ви се радваме , негодници!
16
РОЛЯТА НА ЖСИНДИКАТИТЕ Е ЯСНА !!!!!ДА ИМА ТЪЛПА И ТЯ ДА СЕ КОНТРОЛИРА ОТ ТЯХ!!!!!НИМА НЕ ЗНАЕТЕ , ЧЕ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА СИНДИКАТИТЕ СЕ ПРИВАТИЗИРА БЪЛГАРИЯ!!!!!!НА НАС НИ ТРЯБВАТ НЕ СИНДИКАТИ , А СМЕЛИ ВОДАЧИ!!!!
17
Печена тиква.... Нашият премиер...
18
Съгласен съм с посочените суми. Ама ти имаш ли на идея тия млади хора колко са грамотни и какво могат да работят. То пари -хубаво, ама нали трябва да ги изработят.
19
Лидерът на кремълския синдикат КНСБ П.Димитров ще бъде съден от Военния трибунал за национално предателство през 2022 г и ликвидиран.
20
Лидерът на кремълския синдикат КНСБ П.Димитров ще бъде съден от Военния трибунал за национално предателство през 2022 г и ликвидиран.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Астор
Астор
илюзионист, носител на „Оскар” за магическо изкуство
Става на: 74 години
Иван Портних
Иван Портних
кмет на Варна
Става на: 41 години

- Докторе, нещо съм зле с очите. Не виждам добре надалеч.
Лекарят завел пациента до прозореца и му посочил слънцето:
- Това там виждаш ли го?
- Да, това е слънцето.
- А знаеш ли, че то е на 150 милиона километра? Ти колко надалеч искаш да виждаш?