БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Предизборни дебати! Мариана Тодорова от АБВ шашна опонентите си: В България здравеопазването е по-добро от това в САЩ!

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Предизборни дебати! Мариана Тодорова от АБВ шашна опонентите си: В България здравеопазването е по-добро от това в САЩ!
Автор: ПИК
Дата
Дата
45933
Коментари
4
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Предизборни дебати! Мариана Тодорова от АБВ шашна опонентите си: В България здравеопазването е по-добро от това в САЩ!

Люта схватка за сърцата и гласовете на избирателите преди парламентарния вот на 26 март започва по ПИК TV в поредните петъчни предизборни дебати.

Уникалното политическо шоу събира 5 кандидат-депутати от водещите партии, а зрителите и читателите отново ще имат възможност да задават и най-неудобните въпроси - питайте в коментарите в Агенция ПИК или през фейсбук-страницата ни и гласувайте за вашия фаворит! 

Словесни саби кръстосаха острието на ГЕРБ Снежана Дукова, нахъсаният патриот Искрен Веселинов, параолимпиецът от листата на БСП Михаил Христов, нежното лице на АБВ Мариана Тодорова и представителят на СДС Виктор Гусев.

Темата на дебата днес е образованието в България и какво ще задържи и мотивира младите хора у нас.

"На фона на една предизборна кампания би било редно да започнем с това, че всеки има една предизборна програма. Ние имаме какво да покажем. Ние градихме, строихме и променяхме България. Нашата програма е тази, която ще продължи просперитета на България, ще надгражда стореното и грижата за българските граждани ще бъде приоритетна", заяви в началото на дебата Снежана Дукова. 

"Трите причини, които трябва да мотивират българина да остане тук, са: патриотизъм, икономика и високи доходи, сигурност", заяви на свой ред патриотът Искрен Веселинов.

Кандидатът на АБВ Мариана Тодорова заяви, че колкото и да е странно, българската здравна система е в пъти по-добра от тази в САЩ. "Огромна част от населението има минимален праг на осигуровки, която покрива кръвно и настинки. Един отрязан пръст струва 10 000 долара, лечение на инсулт и инфаркт - 170 000 долара. Ако при нас има спешни случаи, никой няма да ги върне. Мит е, че всичко в чужбина е по-добре", посочи Тодорова. 

"Да твърдите, че здравеопазването в България е по-добро от това в Америка, е глупост! Ние не успяваме да излекуваме нашите деца. Вижте скандалите с Фонда за лечение на деца", репликира я параолимпиецът Михаил Христов.

"Младите хора заминават от България! Няма друга причина, освен семейство и приятели, които могат да ги задържат тук", заяви на свой ред Виктор Гусев от СДС.

"Прощавам на колегите, защото им липсва опит и политическа зрялост. Да се върнем на основната тема - защо младите хора искат да останат в България. Образование, образование и пак образование! Икономическият растеж е базата, върху която трябва да се изгради всичко", коментира Снежана Дукова.

"Госпожо, говорете не с цифри, а с факти. България е на първо място по неграмотност", заяви Михаил Христов.

"Аз съм възмутена от вашия лидер! Какъв лидер, какви пет лева! Корнелия Нинова яхна една кобила! Така ли ще реши проблема", не му остана длъжна Снежана Дукова. 

Мариана Тодорова от АБВ пренасочи разговора към интеграцията на ромските деца - как да не отпадат от училище и да завършат своето образование: "Трябва да се започне от детската градина - с нови учебни програми и ново съдържание". 

"Образованието у нас е наистина на много лошо ниво. Проблем специално за висшето образование е качеството му. В България се приемат студенти "на килограм". Много студенти записват висше просто така, за да го избутат", заяви представителят на СДС. 

"Млади колега, ще направим така, че младите хора да се завръщат", коментира Дукова. 

"Освен добро образование за младите, трябва да им кажем къде ще се реализират те. Вместо свободна икономика, имаме картелни структури, които обезкървяват икономиката. Ние трябва да наливаме там, където ще създадем необходимите условия за развиваща се икономика", посочи Искрен Веселинов.

На зрителски въпрос дали ГЕРБ се страхува от олигархията, Снежана Дукова отговори: "Краткият отговор е - не. Какъв страх?! Какви пет лева?! Кои са олигарсите?! Тази теза се води по инерция и с леви популистки изказвания. Кои са олигарсите? Едно издигане на госпожата, която прави всичко друго, която не развява българското знаме на 3 март, а храни коня... Ние трябва да останем, за да довършим започнатото и нямаме никакъв страх от това".

Искрен Веселинов насочи дебата към демографската криза. "Според мен основното, което трябва да се промени в държавата, е отношението към демографската политика. Каквото и да се прави, трябва да се прокарва през тази призма - как това ще се отрази на демографията".

"Съгласна съм с това и ние също предлагаме - че трябва да има семейно подоходно облагане", допълни Мариана Тодорова. 

"Трябва да престанем да се делим на леви и десни. И да спрем с популистките изказвания - 300 лева пенсия. Много е важно малцинствените групи да разберат, че семейното подпомагане не е на бройка дете. Това трябва да е обвързано и с образователен ценз", заяви Виктор Гусев. 

"Говорим за циганизация не като циганин етническа група, а като прослойка, която паразитира на гърба на държавата. Циганите са малцинство, да не каже някой нещо! Циганите са избиратели и ги ухажваме. Трябва да им се наложи, че чувството за справедливост трябва да касае всички българи", заяви Веселин Искренов.

Дебатиращите в студиото се обединиха около тезата, че ценностната система на младите хора трябва да бъде един от акцентите при възпитанието и образованието. 

"За жалост в много български семейства ценностите са на ниво - няма ли пари, няма ценности. Хората гледат първо да си сложат хляб на масата, а ценностите остават на заден план", заяви Виктор Гусев. 

 

Още по темата
САМО В ПИК ТV! Поразяващата уста на ГЕРБ Снежана Дукова: Не казваме нито не, нито да на ДОСТ! Подкрепата за Орешарски не изгаря мостовете ни с ДПС
Часовник
18:31
"Не можем да кажем, че приемаме, нито че отхвърляме подкрепата на ДОСТ за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. Не можем да кажем "не гласувайте за Цецка Цачева, защото сте недолюбвана партия"....
Напиши коментар »
(4)
1
Тази дама Мариана Тодорова, май е ползвала лекарски услуги само за болничен. Ползването на "сериозна" лекарска услуга, като операция например, си е риск с 50% шанс да не оцеллеш
2
А Снежана Дукова да се лекува за старческа деменция, старостта не прощава.
3
Крантата Дукова се шиба отзад, а Марианчето си е с трипер като всички в АБВ.
4
Живейте и вие с 600 лв заплата и ще ви питам какви ценности ще ви дойдат на ума
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Един борец паркирал неправилно на "Витошка" и отишъл да си върши някаква работа. Когато се върнал БМВ-то го нямало.
- Бавареца! Къде ми е бавареца? - развикал се той, побеснял от гняв.
Един човек, който видял от кафето какво става, му казал:
- Паякът го взе.

Замислено борецът казал:
- Крокодила го знам, Барона го знам, ама тоя Паяка не съм го чувал - сигурно е някой нов.