ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Прокуратурата обясни за Гроздан Караджов: Обвинен е в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв.

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Прокуратурата обясни за Гроздан Караджов: Обвинен е в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв.
Автор: ПИК
Дата
Дата
8841
Коментари
6
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Прокуратурата обясни за Гроздан Караджов: Обвинен е в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв.

Гроздан Караджов е обвинен в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с повдигнатото обвинение в присвояване на бившия народен представител Гроздан Караджов.

Арнаудова уточни, че специализираното звено „Антикорупция“ работи по сигнал, който е постъпил миналата година от новите собственици, настоящите, на мобилния оператор „Теленор“. По думите й, след като „Космо България Мобайл“ е продало дружеството на „Теленор“ новите собственици са направили вътрешен одит. „Доста дълго време им е било необходимо, за да прегледат всички сделки, които са били сключени преди прехвърляне на собствеността. Според тяхното вътрешно разследване, продължило доста дълго време, са подали сигнал до Прокуратурата, че се касае, според тях, за фиктивни сделки, сключени с 21 компании на обща стойност 48 млн. лв.“, допълни тя. 

Румяна Арнаудова уточни, че това, което за тях е било основание да сезират Прокуратурата е липсата на каквито и да е документи и доказателства за изпълнени задължение по тези договори. „Голяма част от договорите, които са приели те като фиктивни са сключени в периода, предшестващ промяната на собствеността. Посочени са не само сделките, в сигнала са посечени и фирмите, лицата, те самите са извършили задълбочено разследването си.

За Прокуратурата беше предизвикателство да установи всички обстоятелства, изложени в сигнала. Голяма част от тях са потвърдени“, коментира още тя. 

„Първият обвиняем по това разследване, като можем да кажем, че това не е кръгът от обвиняеми лица, е Гроздан Караджов. По отношение на сделки, сключени с едно от неговите дружества е установено, че 3 такива са сключени в периода 2011-2012 г. По трите договора категорично и според нашите доказателства, и според сигнала на „Теленор“, няма реално изпълнение по тях, но парите са преведени. Това е така нареченото помагачество към длъжностно присвояване“, обясни Арнаудова. „Считаме, че доказателствата сочат, че изпълнителните директори на „Космо България Мобайл“ са източили търговското дружество малко преди да прехвърлят собствеността, като са се разпоредили със средства на дружеството в чужд интерес. За три от тези сделки според нас ги е подпомогнал умишлено Гроздан Караджов. Става дума за сума около 5,5 млн. лв. Ако установим сигурни доказателства, такива с каквито разполагаме за г-н Караджов и по отношение на другите фирми, за които „Теленор“ съобщава, че няма доставени каквито и да е вещи и услуги ще повдигнем обвинения, при наличие на доказателства за знание и съвместна умишлена дейност и на други собственици на търговски дружества“, поясни тя. 

Арнаудова добави, че това са отношения между две търговски дружества в действителност привидно, но в случая се касае за длъжностно присвояване. „Приета е тази форма на източване на дружеството, като са сключвани наистина фиктивни договори. Това не е търговска дейност това е престъпление“, уточни Арнаудова. „

Във връзка с образуваното производство от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая със среща на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов, Арнаудова коментира, че няма никакви съмнения в коректността и обективността на Инспектората на ВСС. „Няма да правя повече коментари“, добави още тя.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО! ОБВИНЕНИЕ ЗА БИВШ ДЕПУТАТ ОТ РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК! Спецзвеното "Антикорупция" удари Гроздан Караджов за присвояване!
Часовник
15:52
Под ръководството на Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП се провежда разследване за престъпления против собствеността, свързани с източването на „Теленор“,...
Напиши коментар »
(6)
1
е какъв е точно правния интерес на Теленор за сделки от 2011-2012...Дори да има източване на предприятието, то е отразено в счетоводните документи, съответно в цената на сделката. Реално Теленор няма материален интерес, няма загуба за Теленор от тези сделки. Всичко е скалъпено.
2
няма доказателства....... Ще мине условнооооо!
3
не, то просто е смешно да обвиниш някой като помагач, за съмнение в престъпление на ЧУЖДА ФИРМА. Учудвам се, че Цацаров влиза в подобен филм.
4
прокупатурата като бухалка.Пак ще има мониторинг.
5
еи таз пуста лакомия беееее мами ата ви не се оядахте още още брех че лакомия
6
защо не сьм изненадана
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
д-р Ангел Кунчев
д-р Ангел Кунчев
епидемиолог №1
Става на: 58 години
Емил Хърсев
Емил Хърсев
финансист
Става на: 56 години
Павел Писарев
Павел Писарев
публицист, бивш генерален директор на БНТ
Става на: 83 години

Полицай пита плачещо дете: 
- Защо плачеш, мило момче? 
- Не знам 
- А как се казваш? 
- Не знам 
- Какъв е адреса ти? 
- WWW.momchence.com