Вход
София
Времето в София 18 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Прокуратурата обясни за Гроздан Караджов: Обвинен е в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Прокуратурата обясни за Гроздан Караджов: Обвинен е в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв.

на 09.05.2017
1361
6
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Прокуратурата обясни за Гроздан Караджов: Обвинен е в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв.
Автор: ПИК
09.05.2017
6
1361

Гроздан Караджов е обвинен в участие във фиктивни сделки и в присвояването на близо 5,5 млн. лв. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с повдигнатото обвинение в присвояване на бившия народен представител Гроздан Караджов.

Арнаудова уточни, че специализираното звено „Антикорупция“ работи по сигнал, който е постъпил миналата година от новите собственици, настоящите, на мобилния оператор „Теленор“. По думите й, след като „Космо България Мобайл“ е продало дружеството на „Теленор“ новите собственици са направили вътрешен одит. „Доста дълго време им е било необходимо, за да прегледат всички сделки, които са били сключени преди прехвърляне на собствеността. Според тяхното вътрешно разследване, продължило доста дълго време, са подали сигнал до Прокуратурата, че се касае, според тях, за фиктивни сделки, сключени с 21 компании на обща стойност 48 млн. лв.“, допълни тя. 

Румяна Арнаудова уточни, че това, което за тях е било основание да сезират Прокуратурата е липсата на каквито и да е документи и доказателства за изпълнени задължение по тези договори. „Голяма част от договорите, които са приели те като фиктивни са сключени в периода, предшестващ промяната на собствеността. Посочени са не само сделките, в сигнала са посечени и фирмите, лицата, те самите са извършили задълбочено разследването си.

За Прокуратурата беше предизвикателство да установи всички обстоятелства, изложени в сигнала. Голяма част от тях са потвърдени“, коментира още тя. 

„Първият обвиняем по това разследване, като можем да кажем, че това не е кръгът от обвиняеми лица, е Гроздан Караджов. По отношение на сделки, сключени с едно от неговите дружества е установено, че 3 такива са сключени в периода 2011-2012 г. По трите договора категорично и според нашите доказателства, и според сигнала на „Теленор“, няма реално изпълнение по тях, но парите са преведени. Това е така нареченото помагачество към длъжностно присвояване“, обясни Арнаудова. „Считаме, че доказателствата сочат, че изпълнителните директори на „Космо България Мобайл“ са източили търговското дружество малко преди да прехвърлят собствеността, като са се разпоредили със средства на дружеството в чужд интерес. За три от тези сделки според нас ги е подпомогнал умишлено Гроздан Караджов. Става дума за сума около 5,5 млн. лв. Ако установим сигурни доказателства, такива с каквито разполагаме за г-н Караджов и по отношение на другите фирми, за които „Теленор“ съобщава, че няма доставени каквито и да е вещи и услуги ще повдигнем обвинения, при наличие на доказателства за знание и съвместна умишлена дейност и на други собственици на търговски дружества“, поясни тя. 

Арнаудова добави, че това са отношения между две търговски дружества в действителност привидно, но в случая се касае за длъжностно присвояване. „Приета е тази форма на източване на дружеството, като са сключвани наистина фиктивни договори. Това не е търговска дейност това е престъпление“, уточни Арнаудова. „

Във връзка с образуваното производство от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая със среща на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов, Арнаудова коментира, че няма никакви съмнения в коректността и обективността на Инспектората на ВСС. „Няма да правя повече коментари“, добави още тя.

Сподели:
Напиши коментар »
(6)
1
е какъв е точно правния интерес на Теленор за сделки от 2011-2012...Дори да има източване на предприятието, то е отразено в счетоводните документи, съответно в цената на сделката. Реално Теленор няма материален интерес, няма загуба за Теленор от тези сделки. Всичко е скалъпено.
2
няма доказателства....... Ще мине условнооооо!
3
не, то просто е смешно да обвиниш някой като помагач, за съмнение в престъпление на ЧУЖДА ФИРМА. Учудвам се, че Цацаров влиза в подобен филм.
4
прокупатурата като бухалка.Пак ще има мониторинг.
5
еи таз пуста лакомия беееее мами ата ви не се оядахте още още брех че лакомия
6
защо не сьм изненадана
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Двама съседи си говорят:

- Гошо, дето е до нас, миналата седмица пак е варил ракия!

- Защо така мислиш?

- Неговите зайци пак набиха моята немска овчарка.

няма нови новини
Днес: 26
hot
най-четени новини в момента
сега
1072
четат ПИК
сега
четат тази новина
5 въпроса, които да зададете на партньора си преди секс
x