ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Божидар Димитров на прощаване: В болницата си казах, че 72 години стигат! Започнах да пиша мемоари (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Божидар Димитров на прощаване: В болницата си казах, че 72 години стигат! Започнах да пиша мемоари (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
36644
Коментари
8
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Божидар Димитров на прощаване: В болницата си казах, че 72 години стигат! Започнах да пиша мемоари (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Сед повече от 20 години като директор на НИМ, проф. Божидар Димитров реши да се пенсионира. Днес той ще бъде отличен от министъра на културата Боил Банов за изключителния му принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Както ПИК съобщи вчера, мястото на проф. Димитров ще бъде временно заето от Доц. д-р Бони Петрунова.

"За мен е невероятна гордост днес да наградя корифея на българщината - проф. Божидар Димитров. Един човек, който превръща НИМ в институция, а и самият той е институция. Прекланям се пред неговия дух и неистово желание да въздига българския дух и българщината, да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи. Министерство на културата на република България награждата с грамота проф. Димитров за изключителния му принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност", каза министър Банов.

После връчи грамота на проф. Димитров, както и отличие, което досега не е давано на българин, а само на чужденци, сред които и директора на Лувъра.

"Трогнат съм, защото много хора са си тръгвали, без да се каже дума за тях. Благодарен съм за високата оценка, която ми е дадена. Мисля си защо жена ми не е тук да чуе с какво съкровище живее", пошегува се проф. Димитров. Той заяви, че е горд, че му се подаряват нетрадиционните за награда на българин тракийски ритони. 

Пред камерата на ПИК TV проф. Димитров заяви, че оставя НИМ в отлично състояние и се надява да продължи доброто му развитие. 

"В България има много добри историци, които са много добри, но не са известни. Аз просто имам телевизионно предаване и само съм известен. Георги Марков е например много добър историк, а и много други. Мисля, да напиша мемоари и да напиша неща, които са малко известни. Например, как възникна идеята за създаването на НИМ. Това бе направено от Александър Фол, който беше близък с Людмила Живкова и я убеди в тази идея. Аз му бях ученик", каза проф. Димитров. 

На въпроса дали би се върнал в политиката, той заяви, че никога не се зарича за нищо. 

"Имам много идеи и ако някой ми обещае, че ще ги изпълни в областта на демографията, историята и културата, бих се замислил. Доволен съм, че направих всичко възможно да изпълня повелята на Александър Фол за мисията, която той ми възложи. С какво ще ме запомнят, не зависи от мен, но аз съм направил всичко каквото мога. За един историк времето никога не стига.

Взех решението да се оттегля в една болница. На втория ден, когато оздравях, но трябваше да остана още една седмица, заради клиничната пътека и имах доста време да мисля. Тогава си казах - 72 години стигат, Божидаре!", откровен бе проф. Димитров. Влизането в болницата му се случило след топлинен удар, който получил през август, след като слязъл от джип с климатик на 42 градуса навън. 

 

Напиши коментар »
(8)
1
Да си жив и здрав, професоре.
2
Кой го накара да се пенсионира? Вижда се, че има още хъс в него! Благодарение на професора имаме музей, с който да се гордеем!!! Да е жив и здрав и да се връща на пост
3
жалка подлога
4
Да бе ,да !Верваме ти.Ако не бяха скандалите с фирмата на дъщеря ти щеше още да вадиш вампири и да лееш светена вода..
5
Божидар Димитров: "Украйна е измислена държава, тя е “руската Македония”. -http://rusofili.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0/ +++ Само че, е точно обратното. Московията завладява Киевската Рус и й краде историята. +++ "До 1721 година официално се употребява само названието „Москва“ или „Московска държава“. До това време официално русия не съществува, още по-малко като наследница на Рус. След това името бива съзнателно променено. През 1721 година Московското царство завладява земите, името и историята на Рус и ги превръщат в „Русиь“. Това название не е народно, а изкуствено. - Карл Маркс, „Секретната дипломация на XVIII век“, Лондон, 1899 г.
6
Все пак една ревизия с особено внимание на скъпите монети като се отмятат копие/оригинал,
7
Само той се има за историк ...
8
Комунистите много обичат да пишат мемоари, в които също лъжат. Нека пише, но кой ще го чете?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

- Г-н съдия, невинен съм.

- По-рано осъждан ли сте?

- Никога. Това е първата ми кражба.