БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Хората на Първанов скачат на лекарствената мафия, вадят разкрития за незаконния износ на илачите (ОБНОВЕНА)

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Хората на Първанов скачат на лекарствената мафия, вадят разкрития за незаконния износ на илачите (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
13455
Коментари
4
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Хората на Първанов скачат на лекарствената мафия, вадят разкрития за незаконния износ на илачите (ОБНОВЕНА)

"Въпросът за реекпорта или паралелния износ се появява често в медиите, но не му се отдава нужното внимание. А то влияе пряко върху живота на пациентите, тъй като се отнася често за животоспасяващи лекарства." Това заяви на пресконференция на АБВ д-р Кючуков, който заяви, че има четири начина да се реекспортират лекарства. 

"За да се внесе у нас медикамент, той трябва да бъде внесен от производителя на цена, която е сравнима с три най-ниски в европейската общност. У нас цените са едни от най-ниските, като по този начин се ощетяват не само пациентите, но и здравната каса. Ние от АБВ винати обръщаме внимание на тези механизми, които не се контролилат от държавата и правителството" заяви още бившият депутат.

По думите му това което може да се направи е създаването на информационна система, която да проследява движението на всеки един мидекамент, за да се избегне произведен такъв в България, да се таксува в Германия. Допълнителна мярка може да бъде и контрол на Изпълнителната агенция на лекарствата. 

Първата схема е "законна" - внасят се по-големи количества и се изнасят част от тях. Когато това касаело 15-20 % от пазара, не влияело пряко на пациентите. Доц. Кючуков коментира, че до 70% от внесените медикамента се реекспортират за пазари, където цените са по-високи. Втората схема е с прекупуване от страна на дистрибуторите от търговците на дребно. "Това е категорично забранено, но съществува", коментира доц. Кючуков.

Той цитира журналистическо разследване според което за първите пет месеца на тази година са изкупени медикаменти на обща стойност 4,4 млн. лв. Третата схема е на фиктивни пациенти и фиктивни рецепти, с които лекарствата се изземват от аптечната мрежа.

Последният механизъм е този на отклоняване на медикаменти от болниците. Кючуков констатира, че за всички тези схеми се знае, но едва тази година има произнесена ефективна присъда на управител на болнична аптека. От АБВ настояват за създаването на информационна система, която проследява всеки внесен медикамент по неговия номер.

Трябва да се инициират законодателни промени, които да позволят на Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира този реекспорт. Мярка, каквато е била приложена от Словакия, предвижда съгласието на фирмата производител или фирмата, която държи лиценза за реекспорт.

"Този механизъм в Словакия проработи", заяви доц. Кючуков и добави, че в АБВ правят регулярни срещи със засегнати пациентски организации. Така по експертни оценки паралелният износ ощетявал българския гражданин с близо половин милиард лева годишно. Въпреки, че няма категорични данни какъв е процентът на незаконния реекспорт, се смята, че около половината от тези 450 млн. лв., които се реекспортират минават по незаконни пътища.

Румен Петков изтъкна, че има 15 компании, които активно се занимават с реекспорт на лекарства. Той настоя парламентарната комисия за приходните агенции да разгледа казуса и ясно да се каже кой обслужва българския парламент и президента Плевнелиев.

Напиши коментар »
(4)
1
В АБВ има много читави хора!Корнелия ги прецака,но скоро ще и се върне,ми се струва....
2
Хората на Първанов да вземат да поговорят и за енергийната мафия - например -единия син на Гоце участвал ли е като съсобственик в Незаконен ВЕЦ ? Колко струва тока от този ВЕЦ , който ние всички плащаме ?
3
Ахчиева взе едни 150 хилки за 3 предавания и "разби" по поръчка МАРЕШКИ. Накрая на всяко предаване казваше - "Ама, то всъщност не е незаконно". Разследването предстои!!!!
4
До - 2 Просто си казал това което аз исках да кажа . Как бе другарю Първанов синът ти Ивайло на 18 години става собственик на ВЕЦ ? - сега май го е продал . А другия му син Владко има спа хотел в Кюстендил за 7.5 милиона лева . Българи Дебили ли сме ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

– Петьо, имаме ли друг шампоан?
– Не! Защо ти е? На този какво му е?
– Ами тук пише за суха коса! Аз моята коса вече я намокрих…