БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цацаров на крака при депутатите от правната комисия (ОБНОВЕНА)

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цацаров на крака при депутатите от правната комисия (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
5457
Коментари
1
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цацаров на крака при депутатите от правната комисия (ОБНОВЕНА)

След като днес прекара целия предиобед в пленарната зала на Народното събрание и говори от трибуната за подслушванията по повод доклада на шефа на Бюрото за надзор на СРС, гавният прокурор Сотир Цацаров влиза в парламентарната правна комисия, където ще отговаря на въпросите на депутати.

Преди това шефът на правната комисия Данаил Кирилов гласува против приемането на доклада на Бойко Рашков, тъй като темата е била използвана като политическа злоупотреба.

Главният прокурор Сотир Цацаров изнесе интересни данни за олигарските Огнян Донев и Иво Прокопиев по време на комисията. И двете дружества, които те са приватизирали "Софарма" и "Винпром-Дамяница" присъстват в доклад на ДАНС да 25 скандални приватизационни сделки, сред които се редят и "Бургаско пиво", "Корабостроителница-Бургас", "Победа", "Техноимпекс" и др. Цацаров заяви, че докладът на ДАНС е постъпил при него на 1 декември 2016 година и веднага прокуратурата се е заела с проверка на тези проблемни приватизационни сделки. Оказва се обаче, че наблюдаващите прокурори са отказали да образуват досъдебни производства най-вече заради изтекла давност. 

В доклада на ДАНС присъстват около 700 приватизационни сделки, сключвани и променяни от 2004 година насам. В отчета са включени 6967 сделки с държавни и 7023 с общински активи приватизирани от 1992 година до днес. В доклада се казва ясно, че основните проблеми са свързани с липсата на единен закон за приватизацията, участието на управителните съвети и РМД-тата, немотивираното сключване на допълнителните споразумения и липсата на следприватизационен контрол. Цацаров не спести нищо и на лидера на БСП Корнелия Нинова и поясни за проверките по отношение на "Техноимпекс". 

"По отношение на него на 26 май 2016 година СГП е прекратила преписка, а на 12 юли Апелативната прокуратура в София е потвърдила решението. Изводът е бил, че не са били налице данни за извършено престъпление и са изтекли давностните срокове", заяви Цацаров. Според обвинител номер 1 в държавата разследванията по тези проблемни сделки могат да бъдат възобновени единствено с промяна в закона. 

"При евентуална законова промяна тези дела могат да бъдат възобновени, а и ще обхване наказателни производства, които дори изобщо не са били образувани", поясни Цацаров. По думите му "дяволът е в детайлите", тъй като са се изговорили много неща особено за тези, които в един тон са обяснявали ползите от приватизацията. "Може да имате перфектния приватизациоен договор, но когато три години след сключването му, бъде сключен анекс към него, с който задълженията на инвеститора за трудова заетост, за инвестиции отпаднат, в който отпаднат също така и клаузите, в които държавата може да търси неустойка за неговото изпълнение - това е проблемът", посочи Цацаров. 

На въпрос дали обсъждат вариант за разваляне на скандалните приватизационни сделки и какво е мнението му не като главен прокурор, а като гражданин, Цацаров бе категоричен, че ако променят закона, то прокуратурата ще съумее да се организира. "Ще привлечем лица, които все още могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност. Само че сделките така или иначе ще останат. Вариант според мен е да се търси начин по който държавата да поиска разваляне на тези сделки", допълни още главният прокурор.  

Напиши коментар »
(1)
1
Цаценка, не пипай само договора с БМФ, тъй като все още не е изтекла давността.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

Мечо Пух отива при Прасчо и му казва: - Искаш ли да отворим заедно търговска фирма? - И какво ще правим - ще продаваме мед ли? - Не, ще купуваме мед, а ще продаваме свинско.