ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цачева скочи на Нинова за закона за корупцията: Необяснимо е как юрист не прави разлика между основни правни понятия

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цачева скочи на Нинова за закона за корупцията: Необяснимо е как юрист не прави разлика между основни правни понятия
Автор: ПИК
Дата
Дата
9484
Коментари
18
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цачева скочи на Нинова за закона за корупцията: Необяснимо е как юрист не прави разлика между основни правни понятия

Правосъдният министър Цецка Цачева скочи остро на твърденията на БСП, че има неясноти и неправилни понятия в законопроекта за корупционния закон на Министерски съвет.

"Във връзка с тенденциозно и некоректно извадени фрази от доклада, който представих на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, относно необходимостта от законодателни предложения за противодействие и борба с корупцията, които некоректно извадени от контекста, свързани в изречение, правят неистинско съждение, искам да поясна следното. За мен е необяснимо юрист и бивш следовател да поставя знак за равенство между понятието корупция и корупционни престъпления", заяви Цачева, визирайки лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Вторите са състави от наказателния кодекс, част от материалното наказателно право. Със заповед на главния прокурор на републиката от 2014 г. е въведен каталог на корупционните престъпления. Действащото ни наказателно право има нужда от актуализация на съставите на тези престъпления и в момента в Министерство на правосъдието се работи по предложения за изменение и допълнение на НК, където се предвижда различна формулировка на активните и пасивните подкупи. За пример - длъжностното пристояване не само за длъжносни лица, но и за частния сектор, например банките.

Но да се върна на общоо понятие - корупция, защото документите, с които различните държавни структури боравим като Националната стратегия за провитодействие на корупцията, а корупционните престъпления са само част от него. За да стане ясно, как отделни фрази са извадени от доклада, ще си позволя да цитирам пред вас части от доклада, който не е секретен - абзаците, за които става дума и касае определението на понятието корупция, с каквото докританата в момента не разполага. Най-близо за целите на закона внесен от МС в НС сме ползвали дефиницията на "Трансперънси интернешънъл". По този повод в доклада само един фрагмент от него се казва следното:

За да е успешно противодействието на корупцията е необходимо да се даде отговор на въпроса защо до този момент борбата срещу корупцията в държавата до голяма степен е неефктивна. Този въпрос има повече от един отговор, но една от основните причини е това, че на практика липсва ясна дефиниция на понятието корупция. Не може успешно да се противодейства на явление, което още няма такава дефиниция.

В това отношение проекта за проекта на закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество прави крачка напред като предлага легална дефиниция за няждите на закона.

След, което следващият абзац гласи, че предимство на законовото определение е, че дава ясен отговор на въпроса дали корупцията се изразява във формата на престъпление или има и други форми. Корупцията има различни форми и някои от тях излизат от рамките на престъпна дейност - винаги обаче тя има за цел неследващата се материална и нематериална облага. С отнемане на незаконно придобитото имущество са възстановява справедливостта в обществото, независимио от възмездието в наказателното производство срещу лицето или свързаните с него лица. 

Относно въпроса кой трябва да назначава ръководството на корупционния орган ние считаме, че това задължително трябва да бъде колектвен орган. На второ място той може да бъде избран и структуриран само от Народното събрание, защото само там може да се проведе открита и публична процедура, както и да се извършва контрол върху функционирането на такъв независим орган, който в проекта на Министерски съвет се нарича комисия.

Този орган трябва да бъде равноотдалечен от властите и на първо място от изпълнителната власт, тъй като там се отчита, че се генерира корупция.

По време на парламентарни кризи държавният глава назначава служебно правителство и за времето, когато не функционира парламента, правителството е в тясна връзка с президента. Затова, ако такъв орган се назначава от държавния глава, то за тези отрязъци от време, а напоследък имаше доста такива, в такъв случай органът ще е пряко зависимо от изпълнителната власт. Нещо, което логиката на правителствения законопроект не допуска.

Що се отнася до подхвърлената фраза, че главният прокурор не бил съгласен с основните положения в законопроекта, може да се обърнете към него, има и стенограма. Той е опитен юрист, който в никакъв случай не би поставил знак за равенство между корупционни престъпления и корупция.

Призовавам и неправителствените организации, които участвата в изработването на проекта, да обяснят пред вас каква е разликата.", завърши Цачева.

Напиши коментар »
(18)
1
Чудно ми е пък как партиен секретар прави такава разлика?!!!
2
Общо взето, това твърди Цецка. А аз се чудех защо никой не дефинира държавата - то било за да се оправдае липсата й.
3
Не е ли раб фак....
4
На корупция и разстройство, никой досега не е устискал!
5
Бай Иване, да та клеца всеки кой къде те хване, треперят червените червената БСПдирастки партийни секретари като тебе, които сте ибри/ци на Сланинова, Гнома, Прокобата, и пъпчивия тиквун Гумен Грипен Гадеф!
6
Фригидната.....скача....р..хахахо!
7
И аз се чудя като какво да я дефинирам Сецка - като кон или крава.
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Изпълзя от дупката. рабфак кадър, тъпа и проста кат лейка. Заплатаджийка.
10
"Борбата с корупцията - дело на самата корупция"
11
tolkova e uristka,kolkoto stoitschkov e atomen fizik
12
Ми не е завършила,като теб РАБФАГА и не прави разлика!!!!
13
Най-вече тези от БСП и ДПС. При тяхното управление - три пъти - фалираха държавата поради корупционните си практики. След тези фалити държавата много трудно се съвземаше. Така е и сега.
14
Беше се спотаила след собстевната си загуба, а сега напада! Придоби сила, защото ББ и ГЕРБ отсвириха КСНС при президента. Щом не са те, не може друг да определя правилата! Така е и в Севрна Корея!.
15
ЦАЧЕВА, ИЗЛАГАШ СЕ! НИНОВА ПРОЧЕТЕ ФРАЗИ, А НЕ ДУМИ, КОИТО ДА ГИ Е СВЪРЗВАЛА В ИЗРЕЧЕНИЕ, ГЛЕДАХ Я В ПРЕДАВАНЕТО "ЛИЦЕ В ЛИЦЕ", СНОЩИ! МОЛЯ ТИ СЕ, ЦАЧЕВА, ПРЕСТАНИ ДА ПЛЕЩИШ ЛЪЖИ, ЩЕ ПРЕДИЗВИКАШ НИНОВА И ЩЕ ПРЕДОСТАВИ "ТВОРЕНИЕТО" ВИ НА ПОКАЗ, РЕЗИЛА ВИ ЩЕ Е ПЪЛЕН. ЦАЧЕВА, ЛЪЖЕШ БЕЗОГЛЕДНО, ОТКАЖИ СЕ ОТ СЕЛЯНИЯТА СИ ДА ЛЪЖЕШ! НИНОВА Е ЮРИСТ И Е РАБОТЕЛА ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ ТОВА, ДОКАТО ТИ СИ СЪС ЗАВЪРШЕН РАБФАК, И СИ БИЛА ЮРИСКОНСУЛТ НА ОБЩИНАТА В ПЛЕВЕН, Т.Е. НИЩО НЕ СИ СВЪРШИЛА ЮРИДИЧЕСКО. ЗАСРАМИ СЕ, БЕЗСРАМНИЦЕ!
16
ЦЕЦКА ДА ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ПЛЮНЧИ , ЗАЩОТО ТЕЗИ ХОРА НОРМАЛЕН ЗАКОН , СИЛЕН ЗАКОН ,НЯМА ДА НАПРАВЯТ , ЗАЩОТО УДРЯ ПО ТЯХ!!!ТОВА И НА СЛЕПИТЕ Е ЯСНО!!!!ПРЕХОДА И ГЕРОИТЕ МУ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ , А КРАДЦИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОНЕСАТ ЗАСЛУЖЕНОТО , КАКТО ОТ ЗАКОНА , ТАКА И ОТ БОГА!!!!НА ЕДИН ЧЕСТЕН ЧОВЕК , НЕ МУ ПУКА , НИТО КОЙ ОРГАН ГО ПРОВЕРЯВА ,НИТО КОЙ ОГЛАВЯВА ТОЗИ ОРГАН!!!!!НА ВАС ЯВНО МНОГО ВИ ПУКА!!!!!!ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ПИШЕ В БИБЛИЯТА!!!!
17
Како ЦЕЦКЕ,теб не те избраха за президент.... Плевен не те избра за народен представител.... Теб Тиквата те назначи за правосъден министър... За да ти намерят работа.... Гнус ме е от теб
18
Таз женица щеше да стане ПРЕЗЕДЕНТ ! Смях и трагедия. Прилича на пенсиониран гладиатор и е почти толкова умна.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

Говорят си ловци: - Приятели, знам едно място, където можем да убием страхотни тигри. Ама ще се наложи да чакаме един час и петнайсет минути... - В засада ли ще чакаме? - Не, не, имат някакви акробати преди антракта.