БЪЛГАРИЯ ДНЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефката на ЦИК с горещи коментари за изборите и референдума - има ли фалшификации на вота за парламент и мажоритарно гласуване

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефката на ЦИК с горещи коментари за изборите и референдума - има ли фалшификации на вота за парламент и мажоритарно гласуване
Автор: ПИК
Дата
Дата
29485
Коментари
5
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефката на ЦИК с горещи коментари за изборите и референдума - има ли фалшификации на вота за парламент и мажоритарно гласуване

Шефката на ЦИК Ивилина Алексиева разкрива в уникално интервю след дълго мълчание дали има фалшификации на последните парламентарни избори и при броенето на гласовете за референдума.

Къде са най-критичните звена при провеждането на вота и трябва ли да се смени избирателната  система?

Според Алексиева попълването на декларации на място в СИК е заради факта, че лицето, попълващо декларацията е наясно с избирателните си права и ще носи наказателна отговорност при невярно попълнена декларация. "Имаше съмнения, че това ще доведе до хаос. Изборите протекоха с това наше решение извън страната - включително Турция, Великобритания, Германия", коментира Алексиева.

"В предварителния доклад на Венецианската комисия усилията на СИК, РИК и ЦИК са високо оценени с термин, който аз много харесвам - "професионална и прозрачна администрация", отбеляза Ивилина Алексиева.

Тя не сподели съмнението, че Венецианската комисия, "ще удари" броя на секциите в чужбина. "Като председател на ЦИК мога да си позволя да кажа следното - тези ограничения не доведоха до невъзможност граждани да упражнят правото си на глас. А като експерт казвам, че има различни практики - гласува се в една отделна държава или по интернет. Тук е моментът да кажа още една новина - разработен е проект за въвеждане на електронно гласуване в страната ни", отбеляза шефката на ЦИК.

Според нея ЦИК е преценило, че трябва поетапно въвеждане на машинното гласуване: "ВАС обаче прочете закона по друг начин. Решенията на съда не се коментират, те се изпълняват. Въпросът е, че нямаше фирма (-и), които да отговорят на условията. А те бяха достатъчно либерални, така че всяко едно обединение да може да участва в различни конфигурации".

"В момента законът предвижда традиционно, електронно и машинно гласуване, както и експериментално машинно преброяване на бюлетините на хартиеното гласуване... Скъпо удоволствие е машинното гласуване. Бяхме обявили процедура за 15-18 милиона. Но комплексно трябва да се преценяват позитиви и негативи. Във всички случаи трябва да се тръгне към един или два варианта, а не към съвкупността на всички, което много би оскъпило самите избори", отбеляза шефката на ЦИК.

Тя отбеляза още, че пред България застава и въпросът за районирането - въпрос, при който има 4една политическа чувствителност към районите": "Американците например споделят, че онази политическа сила, която има възможност да районира, си определя положителните изборни резултати. Така че много трябва да се работи като усилия на различни институции, така че да се изработи методите, която да гарантира на едно райониране честност и безпристрастност".

Алексиева отбеляза, че трябва да има експертен и публичен дебат по различния тип избирателни системи. "Има много въпроси за или против всяка една система, не само мажоритарната", отбеляза тя. 

"Нито една изборна система, каквато и да е тя, това не е панацея. Изборите просто са упражняване на едно демократично право. От там нататък зависи прилагането на демократичните правила и ценности", заяви Алексиева.

Помолена да коментира "прочистването" на избирателните списъци, тя отговори, че дирекция ГРАО е въвела в тях всички български граждани с постоянен адрес: "Дебатът за актуалността на избирателните списъци много често се води популистко, а когато се води експертно, той приключва бързо и... без резултат. Не се правят промени. Говори се в България за активна регистрация, която би била форма на прочистване. Но това също има позитиви и негативи. Моето лично становище е, че когато се създаде една система, тя да има достатъчно време тя да се усъвършенства във времето, а не много бързо да се сменя с нова, различна. Пример с преференциалния вот - виждаме, че хората се научиха да работят с преференциите. Което показва, че периодът на въвеждане на една практика до момента на пълното й разбиране и усвояване е над 5 години".

Още по темата
БСП предложи Ивилина Алексиева за председател на ЦИК
Часовник
12:56
Ивилина Алексиева е номинирана от Коалиция за България за председател на ЦИК, предаде Агенция „Фокус”. Алексиева е юрист, с повече от 15 години стаж. Заместник-председателят на...
Напиши коментар »
(5)
1
90% от българите не удобряват ГЕРБ а те печелят с 30%изборите
2
Пълна фалшификация на изборите от Герб. Откакто тая партия се пръкна измисля само далавери и измами да се добере до властта и парите. Тяхното управление е нарицателно за корупция.
3
Аз гласувах на референдума, но гласувах против мажоритарния вот. Това никой не го отчита.Приема се, че всички гласували са гласували с "ДА", което не е вярно!?!
4
Изборите бяха невалидни. Бяха проведени в нарушение на кодекса. Липсваше машинно гласуване, но всички партии млъкнаха​ след изборите. Съд и прокуратура не се самосезира. Но все пак живеем в корумпирана държава, най- корумпираната в Европа.
5
Председателката на ЦИК е изключително нагло същество!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Питат радио Ереван: - Вярно ли е, че около атомния реактор в жк "Младост" има много четирилистни детелини? - Вярно е! - А защо никой не е успял да си вземе поне една? - Много бързо бягат!