ИЗВЪНРЕДНО! Геофизик от БАН изненадан от вулкана в Македония, който се тресе от дни и бълва газове!

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО! Геофизик от БАН изненадан от вулкана в Македония, който се тресе от дни и бълва газове!
Автор: ПИК
Дата
Дата
31944
Коментари
1
ИЗВЪНРЕДНО! Геофизик от БАН изненадан от вулкана в Македония, който се тресе от дни и бълва газове!

Македония и мен ме изненада с трусовете в последните дни. Реално земетресението е доста по-слабо от това, което бе Перник. Сега наблюдаваме ефектът вулкан. И днес имаше трус със сила 4 по Рихтер около 12 часа. Това обяви пред БНТ геофизикът Бойко Рангелов.

„Ние сме далеч от епицентъра. Но нека да не забравяме, че на границата ни с Македония през 1904-а става най-силното земетресение от 7,8 по Рихтер. Това е рекорд за Европа. Огнището в Македония е локално. Става въпрос за загаснал вулкан, който е на 1-1,5 млн. години и сега виждаме поствулканска активност. Това е провокирано от лекия трус. Дупката край Косел сега почна да бълва сероводород. И това се разбрало. Излизат и други газове. У нас подобен пример е вулканът Кожух край Петрич, до къщата на Баба Ванга. Под този вулкан в Македония няма магмена маса и не може да изригне. Проявявал е гейзерни изригвания. Няма да се учудя, ако братята македонци кажат, че са измислили и вулканите на Балканите. Сега при трус от 5 последващите земетресения ще продължат около година. Имаме защита на Господ. Между 1900-а и 1920-а в България са станали няколко земетресения със сила от 7 по Рихтер“, добави Рангелов.

Попитан за апаратурата за ранно известяване, която работи в много страни по света, Рангелов хвърли бомбата. „САЩ и Япония са доста напред в това отношение. Преди няколко години ние купихме апаратура, която сега е в мазето на БАН. Тя е цялостна системата за ранно предупреждение. Тя хваща първичните и вторичните вълни. Между двете има време, в което може да се реагира. Купихме апаратура от САЩ и чакаме 100 000 лева, за да я вкараме в експлоатация. Не ми се иска да се моля за нещо, което се полага по програмата. Парите са планирани. Такава апаратура има и по Черно море и тя работи, но не излъчва.“

Още по темата
Нов трус в Македония! 2,8 по Рихтер друсна комшиите
Часовник
13:18
Нов трус със сила от 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Македония в 8.41 часа (местно време), показва справка на интернет страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център....
Напиши коментар »
(1)
1
Питам аз сега кой ще глоби вулкана,че изхвърля сероводород и твърди частици?!Катализатор ще му монтира ли някой чиновник А?!!!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

Мъж и жена в леглото. Звъни телефонът. Жената вдига в просъница, говори малко и казва:
– Обади се мъжът ми. Каза, че е с теб за риба.