ИЗВЪНРЕДНО! Геофизик от БАН изненадан от вулкана в Македония, който се тресе от дни и бълва газове!

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО! Геофизик от БАН изненадан от вулкана в Македония, който се тресе от дни и бълва газове!
Автор: ПИК
Дата
Дата
29147
Коментари
1
ИЗВЪНРЕДНО! Геофизик от БАН изненадан от вулкана в Македония, който се тресе от дни и бълва газове!

Македония и мен ме изненада с трусовете в последните дни. Реално земетресението е доста по-слабо от това, което бе Перник. Сега наблюдаваме ефектът вулкан. И днес имаше трус със сила 4 по Рихтер около 12 часа. Това обяви пред БНТ геофизикът Бойко Рангелов.

„Ние сме далеч от епицентъра. Но нека да не забравяме, че на границата ни с Македония през 1904-а става най-силното земетресение от 7,8 по Рихтер. Това е рекорд за Европа. Огнището в Македония е локално. Става въпрос за загаснал вулкан, който е на 1-1,5 млн. години и сега виждаме поствулканска активност. Това е провокирано от лекия трус. Дупката край Косел сега почна да бълва сероводород. И това се разбрало. Излизат и други газове. У нас подобен пример е вулканът Кожух край Петрич, до къщата на Баба Ванга. Под този вулкан в Македония няма магмена маса и не може да изригне. Проявявал е гейзерни изригвания. Няма да се учудя, ако братята македонци кажат, че са измислили и вулканите на Балканите. Сега при трус от 5 последващите земетресения ще продължат около година. Имаме защита на Господ. Между 1900-а и 1920-а в България са станали няколко земетресения със сила от 7 по Рихтер“, добави Рангелов.

Попитан за апаратурата за ранно известяване, която работи в много страни по света, Рангелов хвърли бомбата. „САЩ и Япония са доста напред в това отношение. Преди няколко години ние купихме апаратура, която сега е в мазето на БАН. Тя е цялостна системата за ранно предупреждение. Тя хваща първичните и вторичните вълни. Между двете има време, в което може да се реагира. Купихме апаратура от САЩ и чакаме 100 000 лева, за да я вкараме в експлоатация. Не ми се иска да се моля за нещо, което се полага по програмата. Парите са планирани. Такава апаратура има и по Черно море и тя работи, но не излъчва.“

Още по темата
Нов трус в Македония! 2,8 по Рихтер друсна комшиите
Часовник
13:18
Нов трус със сила от 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Македония в 8.41 часа (местно време), показва справка на интернет страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център....
Напиши коментар »
(1)
1
Питам аз сега кой ще глоби вулкана,че изхвърля сероводород и твърди частици?!Катализатор ще му монтира ли някой чиновник А?!!!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

Полицейска школа за повишаване на квалификацията. Инструкторът дава задача:
- В язовир плува лодка с шест човека на борда. Обръща се и всички се издавят. Колко човека са загинали?
- Шест! - обажда се един новобранец.
- Неправилно, Петров! Дванадесет са загинали - шест при инцидента и шест при следствения експеримент.