ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК: Андрей Райчев за политическия шахмат в края на годината и за топскандалите - какво причини Кристалина на Бойко и има ли интрига между настоящ и бъдещ президент

Интервю

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК: Андрей Райчев за политическия шахмат в края на годината и за топскандалите - какво причини Кристалина на Бойко и има ли интрига между настоящ и бъдещ президент

106797
на 25.12.2016
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК: Андрей Райчев за политическия шахмат в края на годината и за топскандалите - какво причини Кристалина на Бойко и има ли интрига между настоящ и бъдещ президент

Последвайте ни в Google News Showcase

Андрей Райчев е социолог, един от създателите на "ГАЛЪП Интернешънъл - България" и един от най-точните анализатори на българския политически живот. Ето как вижда той ситуацията в страната, след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да съставя служебен кабинет, а предаде щафетата на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Ето какво сподели той пред Агенция ПИК.

препоръчано

- Г-н Райчев, в каква ситуация изпаднахме, след като президентът Росен Плевнелиев отказа да съставя кабинет, а остави тази възможност на новия държавен глава Румен Радев. Това правилен ход ли е, погледнато политически, или е игра на надлъгване?
- От гледна точка на Росен Плевнелиев този негов ход можем да го определим като един от малкото правилни, които е правил. Да направи министри за три дена, после идват празници, после още малко време и Румен Радев встъпва в длъжност, няма голям смисъл. Ненужно е и той и Радев да правят кабинети. Но в цялата ситуация има нещо важно за отбелязване. Точно Росен Плевнелиев създаде тази ситуация. С това, че бави процедурата, той вървеше именно към тази си позиция сега. Плевнелиев много искаше да направи нещо, което, само по себе си, беше невъзможно. Той искаше да състави в рамките на този парламент правителство. Но за пореден път прояви политическа наивност и показа неумение да мисли, защото не стана. Също така той може би се надяваше, ако има все пак стабилен кабинет, евентуално да бъде излъчен за еврокомисар.

- Дали всъщност Росен Плевнелиев е толкова амбициран за кариера в европарламента…
- Това са лични мой сметки. Но той можеше да си направи до момента кабинет, който да го излъчи. Щеше да се изложи завинаги и да стане каша. Само припомням, че служебният премиер Марин Райков се назначи за посланик в Рим. Нещо такова можеше да сътвори и Плевнелиев. Действащият президент се надаваше на това, че ако се направи кабинет, който да има хоризонт поне 6 месеца и той ще трябва да определи българския кандидат за еврокомисар, защо да не бъде издигнат той. Пак казвам, че това е моя теза. Друг вариант бе Плевнелиев да протака, за да може Борисов да ръководи, макар и в оставка, и той да го назначи. Бойко Борисов обаче стриктно спазва думата си от ноември, когато даде оставка. Той обяви, че няма да взима никакви дългосрочни решения. И това прави. Реално Борисов има право да предложи еврокимисар сега, но не го прави. Не прави и други важни назначения, визирам оставката на шефа на генералния щаб на отбраната. Той оставя това на новия президент Румен Радев. Аз съм убеден, че Борисов няма шанс да предложи Плевнелиев за еврокомисар.

- Докога трябва да определим име като българска кандидатура за поста на Кристалина Георгиева? Нещата отиват към служебния кабинет на Румен Радев, който ще се занимава с това…
- Да, нещата отиват натам, ако Борисов продължи да отказва. Ние няма да имаме еврокомисар от 1 януари. Но и като гледам, не сме се разбързали. Кристалина Георгиева причини на България такива неприятности, че е трудно да се опишат. Подаде оставка дори против Борисов, който дотогава я търпеше и я гледаше като писано яйце. Борисов й прости неща, които принципно не се прощават. Кристалина Георгиева постъпи много, много неморално. Тя остави България без много важен пост в Еврокомисията. Тя беше заместник-председател и отговаряше за финансите. Тя реално беше №3, №4 в Еврокомисията. България загуби тази позиция и сега никой няма ни даде нещо такова. Ще ни дадат някаква казионна функция и така. Ако мога да ползвам едни шаблон, г-жа Георгиева даде всичко от себе си, за да се изложи и да навреди на България.

- Можеше ли Румен Радев да предложи кабинет на Плевнелиев в тази ситуация или е по-добре да си го назначи той, след като встъпи в длъжност?
- Двамата имаха вече един контакт и, доколкото знам, Румен Радев е бил склонен да се договорят нещо, за да се избегне конфузната ситуация. Тогава обаче Радев не е получил предложението, което получава сега, а друго. Офертата е била двамата с Плевнелиев да се разберат кой да е премиер, а после Радев да си смени министрите, ако реши. Това, разбира се, щеше да го вкара в интрига. Така че Радев правилно се дръпна. Това предложение, което Радев получава сега, е добро за него. Да, то идва късно, след като се направиха какви ли не маневри, но все пак е оферта, сложена на масата. Още от началото трябваше да се стигне до това, но не би. В тази ситуация аз лично не вярвам Радев да се съгласи. Така че на ход за мен е Плевнелиев, а Радев ще действа от 21 януари нататък. Интуицията на Радев да не участва в тази „постановка“ не го подведе.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК