ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Историкът Божидар Димитров отсече: Стига сме питали къде е гробът на Левски, коя е любовницата му!

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Историкът Божидар Димитров отсече: Стига сме питали къде е гробът на Левски, коя е любовницата му!
Дата
Дата
29323
Коментари
12
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Историкът Божидар Димитров отсече: Стига сме питали къде е гробът на Левски, коя е любовницата му!

Днес честваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод потърсихме директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров да разкаже какво е за него този велик наш герой и защо всеки българин носи в себе си част от Левски. Ето какво каза Божидар Димитров пред Агенция ПИК.

- Г-н Димитров, днес честваме 144 години от обесването на Васил Левски. Но сещаме ли се за него в останалите дни от годината. И ако се сещаме, помним ли заветите му?

- Смятам, че се сещаме за Левски не само в дните около негово честване. Негов портрет има във всеки кабинет, редом до българското знаме. И неслучайно неговото име носи и най-любимият отбор в България. При общо 8-9 милиона българи у нас и по света, има 10 милиона левскари.

- Да, факт е, че във всеки кабинет има негов портрет. Малко ми изпреварихте въпроса. Но не спираме ли до там. Къде са действията и заветите на Левски, ако ги принесем към моментната действителност у нас…

- Вижте, всеки човек сам решава дали да действа като Левски, или не. С известна нескромност ще кажа, че винаги, когато предприема нещо решително, фундаментално се питам: „Какво ли би направил Левски по този въпрос…“ Но има нещо много важно, което искам да отбележа. И много се дразня. Ако разгърнете медиите през последните дни ще видите нещо лошо. Три въпроса интересуват медиите, а покрай това и цялото общество. А именно:

- Къде е гробът на Левски?

- Коя е любовницата на Левски?

- На 18 или на 19 февруари е обесен?

Никой не се занимава с идеите на Левски, за да ги следва. Това е болно. Всеки един българин трябва да ги знае, а явно не ги знаем. Тръгнали сме по жълтенията къде са му костите. Все едно това е нещо много важно и ще промени тактиката и стратегията на Национално освободителното движение. Дали е имал жена, или е нямал? Дали е имал любовница, или е нямал? Това са пълни глупости. Естествено е да има. Как може един здрав, прав мъж да няма. И какво от това? Какво променя това? Нищо. Та искам да кажа, че движейки се по жълтенията, ние забравяме какво е правил, на какво се е посветил, за какво е живял. А и третото…

На 18 или на 19 февруари е обесен? Какво значение има. Даже и колеги историци са се хванали да дебатират. Никакво значение няма това. Конкретната дата ще промени ли с нещо стойността на Левски. Не. Стойността му като революционен деец, като тактик, като български политик, който е реализирал на 100% стратегическата задача – възстановяването на българската държавност. България се възстанови точно по начина, който Левски бе начертал. Масова народна революция, помощ от приятелски външни сили и така.

- Какво трябва да носи в себе си всеки българин, когато говори или почита Васил Левски?

- Трябва да знае, че България е имали и винаги ще има качествени хора и той може да бъде един от тях.

- Почитаме Апостола с различни мероприятия в цялата страна. Обединява ни. Как да си го обясним това?

- Малка поправка. Почитаме го не само в България, а и по целия свят, където има българи. Утре ще пътувам до Солун, за да го почетем. Сбирката ще е в нашето консулство. По целя свят българите го почитат.

- Има ли го Левски днес сред нас? Виждате ли днес в България сред политиците, обществениците или интелектуалците хора, които са толкова ангажирани с каузата България, колкото е бил той…

- Историята ще покаже. Трудно е днес да го коментираме и не трябва.

Търсете сензационната книга „Васил Левски. Факти и фикции“. Документалното разследване на историка Веселин Игнатов разбулва мистериите около всички спорни моменти от биографията на Апостола. Търсете го на книжния пазар с логото на издателство „Милениум“.

Напиши коментар »
(12)
1
А какви са идеите на Левски?!
2
А имало ли го е въобще!?
3
Божо спри се бе братче. Цапаш само ефира вече . Гащите ти вече и те смърдят на лошо. Като приказваш защо ти се клати мазната гуша ах БОЖО. Бойчето как е правил ло си му наскоро СВИРЧ.....ОТГОВОРИ БОЖО....ТИ СИ НА ВСЯКО ХЪРНЕ МЕРУДИЯ
4
Тоя боклук и бойков гхзолизец, що не се разкара някъде с награбеното и откраднатото?
5
Божо кравата, пак е пиян като мотика, с вежди простака се напиват в парламента.
6
Тоя комунистически престъпник, кога ще бъде тикнат в пандиза за трафик на антики.
7
Торба с ла.й.на си ти, Божидаре! Недей да мърсиш името на святата българска икона Левски! Нямаш право, мутролизецо, да се докосваш до Апостола!
8
https://www.youtube.com/watch?v=05h1qqfRJGI ЗА тези които искат да са свободни.
9
Тъп ПРОСТАК. Боковец, престъпник и АГЕНТ на държавна сигурност. Прост галош като Боко Мутрата. Това са КАДРИТЕ НА ГРУПИРОВКАРА ГЕРБ!
10
божо, божо--все си мислех че си патриот и българин, а ти се оказа най обикновен корумоиран плъх,,,, за пари си готов да смениш историята и да продадеш, не само символа и иконата за свята република и свобода на българския народ ,, и продаваш и си предател на самия български народ,,,,
11
важното е твоя гроб да се знае,мазен андрешко!
12
Дори и да се титулува професор, дори и да е управител на НИМ, простака си е простак.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

Колега вие били ли сте редовно на лекциите ми? - Разбира се. - Но аз не съм ви виждал никога! Къде сядахте? - Зад колоната, господине... - Ама че работа! Петдесет сантиметра колона, а вие сте седемнадесетия студент, който е сядал зад нея.