ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Историкът Божидар Димитров отсече: Стига сме питали къде е гробът на Левски, коя е любовницата му!

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Историкът Божидар Димитров отсече: Стига сме питали къде е гробът на Левски, коя е любовницата му!
Дата
Дата
28556
Коментари
12
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Историкът Божидар Димитров отсече: Стига сме питали къде е гробът на Левски, коя е любовницата му!

Днес честваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод потърсихме директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров да разкаже какво е за него този велик наш герой и защо всеки българин носи в себе си част от Левски. Ето какво каза Божидар Димитров пред Агенция ПИК.

- Г-н Димитров, днес честваме 144 години от обесването на Васил Левски. Но сещаме ли се за него в останалите дни от годината. И ако се сещаме, помним ли заветите му?

- Смятам, че се сещаме за Левски не само в дните около негово честване. Негов портрет има във всеки кабинет, редом до българското знаме. И неслучайно неговото име носи и най-любимият отбор в България. При общо 8-9 милиона българи у нас и по света, има 10 милиона левскари.

- Да, факт е, че във всеки кабинет има негов портрет. Малко ми изпреварихте въпроса. Но не спираме ли до там. Къде са действията и заветите на Левски, ако ги принесем към моментната действителност у нас…

- Вижте, всеки човек сам решава дали да действа като Левски, или не. С известна нескромност ще кажа, че винаги, когато предприема нещо решително, фундаментално се питам: „Какво ли би направил Левски по този въпрос…“ Но има нещо много важно, което искам да отбележа. И много се дразня. Ако разгърнете медиите през последните дни ще видите нещо лошо. Три въпроса интересуват медиите, а покрай това и цялото общество. А именно:

- Къде е гробът на Левски?

- Коя е любовницата на Левски?

- На 18 или на 19 февруари е обесен?

Никой не се занимава с идеите на Левски, за да ги следва. Това е болно. Всеки един българин трябва да ги знае, а явно не ги знаем. Тръгнали сме по жълтенията къде са му костите. Все едно това е нещо много важно и ще промени тактиката и стратегията на Национално освободителното движение. Дали е имал жена, или е нямал? Дали е имал любовница, или е нямал? Това са пълни глупости. Естествено е да има. Как може един здрав, прав мъж да няма. И какво от това? Какво променя това? Нищо. Та искам да кажа, че движейки се по жълтенията, ние забравяме какво е правил, на какво се е посветил, за какво е живял. А и третото…

На 18 или на 19 февруари е обесен? Какво значение има. Даже и колеги историци са се хванали да дебатират. Никакво значение няма това. Конкретната дата ще промени ли с нещо стойността на Левски. Не. Стойността му като революционен деец, като тактик, като български политик, който е реализирал на 100% стратегическата задача – възстановяването на българската държавност. България се възстанови точно по начина, който Левски бе начертал. Масова народна революция, помощ от приятелски външни сили и така.

- Какво трябва да носи в себе си всеки българин, когато говори или почита Васил Левски?

- Трябва да знае, че България е имали и винаги ще има качествени хора и той може да бъде един от тях.

- Почитаме Апостола с различни мероприятия в цялата страна. Обединява ни. Как да си го обясним това?

- Малка поправка. Почитаме го не само в България, а и по целия свят, където има българи. Утре ще пътувам до Солун, за да го почетем. Сбирката ще е в нашето консулство. По целя свят българите го почитат.

- Има ли го Левски днес сред нас? Виждате ли днес в България сред политиците, обществениците или интелектуалците хора, които са толкова ангажирани с каузата България, колкото е бил той…

- Историята ще покаже. Трудно е днес да го коментираме и не трябва.

Търсете сензационната книга „Васил Левски. Факти и фикции“. Документалното разследване на историка Веселин Игнатов разбулва мистериите около всички спорни моменти от биографията на Апостола. Търсете го на книжния пазар с логото на издателство „Милениум“.

Напиши коментар »
(12)
1
А какви са идеите на Левски?!
2
А имало ли го е въобще!?
3
Божо спри се бе братче. Цапаш само ефира вече . Гащите ти вече и те смърдят на лошо. Като приказваш защо ти се клати мазната гуша ах БОЖО. Бойчето как е правил ло си му наскоро СВИРЧ.....ОТГОВОРИ БОЖО....ТИ СИ НА ВСЯКО ХЪРНЕ МЕРУДИЯ
4
Тоя боклук и бойков гхзолизец, що не се разкара някъде с награбеното и откраднатото?
5
Божо кравата, пак е пиян като мотика, с вежди простака се напиват в парламента.
6
Тоя комунистически престъпник, кога ще бъде тикнат в пандиза за трафик на антики.
7
Торба с ла.й.на си ти, Божидаре! Недей да мърсиш името на святата българска икона Левски! Нямаш право, мутролизецо, да се докосваш до Апостола!
8
https://www.youtube.com/watch?v=05h1qqfRJGI ЗА тези които искат да са свободни.
9
Тъп ПРОСТАК. Боковец, престъпник и АГЕНТ на държавна сигурност. Прост галош като Боко Мутрата. Това са КАДРИТЕ НА ГРУПИРОВКАРА ГЕРБ!
10
божо, божо--все си мислех че си патриот и българин, а ти се оказа най обикновен корумоиран плъх,,,, за пари си готов да смениш историята и да продадеш, не само символа и иконата за свята република и свобода на българския народ ,, и продаваш и си предател на самия български народ,,,,
11
важното е твоя гроб да се знае,мазен андрешко!
12
Дори и да се титулува професор, дори и да е управител на НИМ, простака си е простак.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, бизнесмен
Става на: 59 години

- Татко,защо нашият квартирант всеки ден яде кебапчета?
- Защото го мързи да сади домати! - отвръща поучително бащата.