Вход
София
Времето в София 13 o C

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Осман Октай изригна пред медията ни: Гонили сме турски консул, защо да не направим същото и с Гьокче!

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Осман Октай изригна пред медията ни: Гонили сме турски консул, защо да не направим същото и с Гьокче!

на 10.03.2017
1936
16
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Осман Октай изригна пред медията ни: Гонили сме турски консул, защо да не направим същото и с Гьокче!
10.03.2017
16
1936

Осман Октай е политик и политически анализатор. Той е един от основателите на Движението за права и свободи (ДПС) през 1990 г. Дълги години е заместник-председател на партията. През целия този период е смятан за втория човек в партията на Ахмед Доган и за негова дясна ръка. Народен представител в 36-то, 37-мо, 38-мо, 39-то Народно събрание на България. Ето как гледа той на скандала около турския посланик Сюлейман Гьокче, който първо участва в предизборния клип на партия ДОСТ. Посланик Гьокче бе предупреден от Външно министерство за изявите си, но явно на него не му пука, защото след това се появи и на среща на партията в Кърджали. Ето какво разкри Осман Октай специално пред Агенция ПИК.

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Осман Октай: Цялото задкулисие организира фронт срещу ГЕРБ на изборите!

ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Осман Октай: Цялото задкулисие организира фронт срещу ГЕРБ на изборите!

Осман Октай е политик и политически анализатор. Завършил...

на 08.11.2016

- Г-н Октай, как ще коментирате изявите на турския посланик Сюлейман Гьокче, който определено се появява на сбирките на една партия, а в момента у нас обстановката е предизборна. Реално той, като представител на чужда държава, се меси във вътрешните ни работи. Беше предупреден от Външно министерство, но явно без резултат...

- Да, явно трябва да се направи нещо по-така, за да започне да се говори. Ще започна така. Аз съм коментирал действията на посланик Гьокче далеч преди днешните събития, в които той се превърна във фокус. Вижте, така се държат всички турски посланици, след като ислямистите взеха властта в Турция.

- Какво можем да направим като държава, за да не допуснем подобно отношение?

- Ще се върна назад във времето, защото явно не помним. През 1999 година, по време на местните избори, когато премиер беше Иван Костов, а Надежда Михайлова, сега Нейнски, беше външен министър, имаше същата ситуация в Североизточна България. Тогава генералната консулка, беше жена от Бургас, беше отзована от Турция. Абсолютно същото може да се предприеме и сега по линия на Гьокче. Просто България, като държава, трябва да има адекватна реакция на поведението на Гьокче. Гонили сме турски консул, защо да не направим същото и с Гьокче! Но… В цялата работа има едно голямо, „но“ и то е, че дълги години сме си затваряли очите при подобни ситуации, но пряко свързани с ДПС. През последните 15 години българските власти се намират в неудобна ситуация и след като не са реагирали на подобни неща преди, какво да очакваме сега! Значи, когато въпросните хора от Турция са обслужвали ДПС, всичко е било нормално, а сега, когато това става в полза на обединение ДОСТ, нещата вече не са ОК. Винаги съм реагирал при подобна намеса. И веднага давам пример. Нека се върнем към 2014-а и как съм реагирал тогава. Става въпрос за визитата на Лютви Местан при Ердоган в Турция. Тогава Местан е председател на ДПС, нали. Срещата му беше по време на предизборната кампанията. Всички турски и български медии я отразиха. Това беше чиста подкрепа на Ердоган към ДПС. И тогава всички анализатори, като изключа себе си, казаха, че това било най-нормалното нещо. И какво излиза. Когато подобна визита е в полза на ДПС, това е нормално. Андрей Райчев, Валерия Велева и други пиари на модела „Доган“, мафията и задкулисието обясняваха, че това било най-нормалното нещо, защото за другите политически формации пък лобирали европейски политици. Визираха хора от ЕНП, от ПЕС и т.н. И тогава казах, и сега казвам – срещу подобни изяви трябва да се реагира. Сега имаме клип, в който се появява турският посланик. Той е бил в Кърджали за честване на събитията, свързани със смяната на имената. Той е бил на Тюркян чешма. Но аз казвам, че на подобни мероприятия трябва да ходят всички посланици и подобно нещо не трябва да се политизира, включително и от ДПС. Тези, които са убити в България, участвали в различни битки срещу комунистическия режим, трябва да бъдат почитани. Това, че партията на Местан е използвала кадри от това мероприятие, а в кадрите попада и Гьокче, не може да се каже, че посланикът реално участва в предизборната кампания.

- Добре. Но клипът е едно, а участието му на сбирка на ДОСТ-жени в Кърджали е съвсем друго. А посланикът е присъствал на такава сбирка?

- Е, да. Тук е различно. Друг е въпросът, когато Гьокче участва в активни мероприятия на дадена партия. И все пак нека споменем, че това не е прецедент. Това искам да кажа. Турската дипломация винаги е присъствала на мероприятия на ДПС. Същото важи и за Главно мюфтийство. Това е против всички закони на България. Вероизповеданията също нямат работа в партийните предизборни мероприятия. Турция няма право да се меси чрез посланика, но това важи и за други страни. Къде е ЦИК и защо не взима мерки срещу разветите руски знамена в центъра на София от различни политически партии. Нека да вземем за пример патриотите. България отдавна е станала терен за намеса на различни геостратегически интереси. Това се пренася и в предизборната кампания. И тук, в този смисъл, идва и голямата заплаха за България.

- В какво се изразява тя?

- Постоянно говоря, че Ердоган е готов да употреби българските мюсюлмани за своите политически цели. А това е опасно. Виждате агресията на Анкара към Германия. Ердоган ги обявява за фашисти, за нацисти. По същия начин напада и САЩ заради Гюлен. Ердоган обвинява всички европейски лидери, че са антидемократи. По същия начин той обвинява българките власти, че ограничават правата на малцинствата. Това е обвинение не само към България, а към страна от ЕС и НАТО. Така Ердоган им казва, че Европа си затваря очите за нарушените права в България, а критикува Турция. След като ислямистите в Турция дойдоха на власт, те винаги участват в изборния процес. До 2001 година, когато бях шеф на предизборния щаб на ДПС, от Турция не са идвали повече от 1000 гласа. А после какво стана? От Турция вече организирано идваха в полза на ДПС от 40 000 до 100 000 гласа. Така ДПС стигна до 38 депутати в Народното събрание. Какво е това? Ето и днес. Скачените съдове на модела „Доган“ – т.н. патриоти, работят за ДПС. Те си помагат. Хората, нападали молитвата в София, днес са кандидати за депутати от ДПС. Запомнете. Във всички секционни комисии в Турция патриотите предоставят квотите си за членове на секционни комисии на ДПС. Защо те не изпратят свои членове да наблюдават изборния процес. В селата с преобладаващо турско население у нас е същото. Там всичко е под контрола на ДПС. Протоколи се фалшифицират в центъра на София, а какво да кажем за секциите в страната. Нека да отидат честни хора в секциите в Турция – нали ще са 35, за да наблюдават процесите. Как става така, че хора гласуват веднъж в Турция, а после пускат бюлетина и в България. Как стана така през 2009 година, когато се гласуваше за Европейския парламент, защото не можеше да се гласува в Турция, 100 000 души дойдоха в България да упражнят вота си. Тези неща много добре се знаят от всички власти в България – как се купуват избори. В този смисъл аз предлагам нещо радикално, което кардинално може да реши този проблем. Препоръчвам го и на служебния премиер Герджиков, той има достатъчно богат опит. Нека всички партии, които биват хванати да купуват гласове, да бъдат извадени от изборите.

- Ами тогава няма ли да се обезсмислят изборите…

- Нали искаме честни избори. Ето нещо радикално. Но у нас всичко е популизъм. Всичко е прах в очите на хората. И това е причината народът да е отвратен и да наказва политиците. Такъв, наказателен, бе и вотът за Радев. Хората предпочетоха военен, главнокомандващ, дадоха му властта в ръцете с надеждата като дисциплиниран човек да сложи ред в държавата. Друг е въпросът дали избирателите отново ще бъдат разочаровани. Това ще го видим.

- И да се върнем на основната тема. Какви мерки трябва да вземем към Гьокче?

- Ако пряко участва в изборния процес, отзоваване. По същия начин. Различното от примера от времето на Костов и сега е това, че Едроган сега употребява всичко, което се случва и в България, и в Европа, за своите лични цели и мащабната пропаганда за референдума в Турция през април. Нали иска повече президентски права и се говори за връщането на смъртното наказание. Много мъдрост трябва да проявят българските политици в отношенията с Турция. Тук обаче имаме гръб в лицето на ЕС, защото така представляваме доста могъща вече формация. Солидарно трябва да се противопоставим на Турция с нашите партньори от ЕС и така ще покажем силата си.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(16)
1
Местан е много БЛИЗЪК с БОКО ТИКВАТА от ГЕРБ
2
Браво г н Октай за какво са тези 70 секции извън посолствата в чужди държави - за купуване и фалшифициране на гласове ...никоя западна държава не прави секции извън посолство и консулство , На меса от активистите се правят секционни комисии и сами си подпълват бюлетините
3
Осман Октай приет отново в редиците на ДПС /руснаци/.
4
Осман Октай е по-голям българин и български патриот , от руско-турските близачи , нарекли се " обединени патриоти "
5
Те си помагат. Запомнете. Във всички секционни комисии в Турция патриотите предоставят квотите си за членове на секционни комисии на ДПС. В селата с преобладаващо турско население у нас е същото.
6
Много добър познавач и анализатор. Октай е достоен български гражданин.
7
Тоя, който развяваше руски знамена в центъра на София, 22 месеца правеше кворум, за да може да управлява ДПС+БСП. И започваше предизборната си кампания от Русия. И е голям патриот, ама руски ли, турски ли - зависи кой ще плати повече.
8
Всеки видя, че Момата го налапа на Орлов мост на Местан ага, пред смаяните погледи на хиляди мангали!
9
до 4 .ако патриотите трябва да пращат представители в секциите ,защо са рик ,цик и т н.? самото регистриране на трите етнически партии е нарушение. а иначе ветеринаря си го знаем -гроздето е кисело.не зачитат закона от самото начало и зад дпс беше сащ . сега русия. какви патриоти ,какви 5 лири?
10
Tozi donosnik da Kaje zasto go izgoni Dogan.
11
А бе акъл от агенти на ДС и от хранилката на ДПС не искаме иди и се включи и ти при събратята си продажни дал, крал Павел и други лекета като теб
12
В Турция живрвт и мнохо хридтияни.Ер Доган ще поща зволи ли там да има християнска партия и наши посланици да ходят да агитират по време на избори.Докога този диктстор ще шантажира Европа.Местан работи за него за разширяване на Турция на Балканите,а нашите партийни водачи си мълчат като жалки посерковци.Служебнивъ птемиер свенливо мрънка.
13
Точно така г-н Октай. Кажи им че са Ердогански подлоги. Какво си мислят? Че ще живеят по-добре с Ердоган ли? Ще ги използва и ще ги захвърли. Както направи с Ислямска държава. Отначало не бяха оръжия, припаси, болници, а после като му припари на ....започна акции срещу тях. И тук ще стане нещо подобно
14
Да си припомним: https://youtu.be/KCtuXcdeBY4?t=4m4s Никога повече ДПС!
15
Ердоган е тотално изтрещял психопат - ислямист, който трябва да бъде озаптен!Той е заплха не само за България , но и за цяла Европа, а ЕС и Меркелица му се кланят! Той въртеше бартер 2 години с ИДИЛ - оръжие срещу петрол от тях...Руснаците показаха снимки на много цистерни към Турция от териториите на ИДИЛ преди 8- 9 месеца...ПСИХОПАТ, съсипа републиката на Кемал Ататюрк...иска да направи Турция шериат, а после ще поиска и Южните Родопи... Гъогче трябва да бъде изгонен пжзорно и никакви митинги с турски дипломати и министри..тъпи гаджали!
16
Вие що за амуджи сте, че да сравнявате славяните руснаци с тези ислямски изроди - Ердоган и Гъокче, бе нещастници! ЗАСРАМЕТЕ СЕ, РУСНАЦИТЕ СА СЕ БИЛИ С НАС СРЕЩУ БАШИБОЗУКА! ПРЕДАТЕЛИ, ПРАТЕТЕ СИ ЩЕРКИТЕ ПРИ АМУДЖИТЕ ЩОМ ТОЛКОВА ГИ ХАРЕСВАТЕ!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

- Никога не съм мразила толкова силно един мъж, че да му върна диамантите!

няма нови новини
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
сега
1793
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Шефът на АСКЕЕР-ите Милен Миланов с пикантни разкрития за суматохата зад кулисиите и звездите на театъра (ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАВАЙТЕ! Тези 10 неща в спалнята тласкат към изневяра
x