ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Ставаме модерни и скоро ще бием градушките със самолет - ето как ще се пазим от ледени блокове и в градовете

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Ставаме модерни и скоро ще бием градушките със самолет - ето как ще се пазим от ледени блокове и в градовете
Дата
Дата
4536
Коментари
0
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Ставаме модерни и скоро ще бием градушките със самолет - ето как ще се пазим от ледени блокове и в градовете

Изпълнителната агенция за "Борба с градушките" се модернизира! Обмисля се взимането или оборудването на самолет, с който ще бием градушките, като с него ще може да се пазят и градове! Това съобщиха специално за ПИК от Министерството на земеделието.

„В момента се следи обстановката в Съединение, Свиленград, Пловдив и Първомай. До неделя времето остава нестабилно. Ще вали на много места. В късните следобедни и вечерни часове в неделя валежите постепенно ще спират. От понеделник температурите постепенно ще се повишават. В края на следващата седмица отново е възможно лабилизиране на атмосферата и развитие на мощна купесто-дъждовна облачност. Но това е твърде дълъг период от време. По тази причина ежедневно на командните пунктове на Изпълнителна агенция по градушките се изготвя прогноза, свързана с развитие на градоопасни облаци“, съобщава специално за ПИК Цветелина Димитрова, Началник отдел Информационно обслужване в Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Ето какво споделят още пред ПИК от Агенцията във връзка с наше запитване:  

На базата на синоптични карти, числени модели и сателитни данни всеки ден от експерти на командните пунктове се изготвят прогнози за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност.

Тъй като местоположението и момента на развитие на градовите облаци е трудно прогнозируемо, радарите работят непрекъснато на 24 часов режим.

На командните пунктове се получава радарна информация денонощно на всеки 4 минути. По нея се наблюдава движението и развитието на конвективните процеси и се определя степента на градоопасност на всеки облак в защитаваната територия. От командните пунктове се определя и мястото в облака, където трябва да се осъществи засева (въздействието) и се подават команди към ракетните площадки за изстрелване на противоградовите ракети към градоопасните облаци.

От изключителна важност е въздействието да се осъществи в ранен стадий от развитие на облака, преди формирането на големи градови зърна в него.

Ефективността на оказваните въздействия е висока - от над 70 до 90%.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките” защитава територия от 17 милиона дка с интензивно земеделие, като 11 и половина милиона дка е земеделска земя в най-градобитните райони на страната.

Агенцията има 8 регионални дирекции със 199 ракетни площадки и 9 командни пункта.

Противоградовият сезон е открит на 27 април, а първото въздействие е на 28 април т.г.

Към днешна дата, 26 май, са проведени 36 въздействия с 1313 ракети, с които е въздействано върху градоопасни облаци.

Като сравнение може да се посочи, че към момента са проведени два пъти по-малко въздействия в сравнение със същия период от миналата година. (б.а.- към същата дата на 2016 г. въздействията са били 70.)

Максималният период, за който може да се предвиди развитието и на базата, на което се изготвят прогнози, е за около 10-15 дни напред. Най-достоверна е информацията за първите 5 дни от тях.

Агенцията „Борба с градушките” работи по програма за разширяване на територията, обхваната от противоградова защита. Това е залегнало като приоритетна задача в съвместната програма за управление на ГЕРБ и Обединените патриоти.

В тази насока през тази година се предвижда да продължат дейностите по изграждане на два командни пункта в Хасковска област и Подбалканската долина и над 60 нови ракетни площадки. Очаква се по план те да започнат работа през 2018 г., като това е първият етап от разширението.

На следващ етап е предвидено да бъдат обхванати и други територии от страната, като се предвижда включването на самолетен способ за въздействие. При спазване на плана за разширението се очаква той да влезе в действие след 2019 година. Чрез самолетния способ ще може да се осъществява и защита над градовете, тъй като ракетният способ напълно изключва стрелба към населени места и големи промишлени обекти.

По отношение сигурността Изпълнителна агенция „Борба с градушките” работи с общините за предоставяне на информация на фермерите и жителите на местата, където се извършва противоградова защита. За уведомяване на населението се раздават листовки от служителите на агенцията, в които се обяснява как да се процедира в случай на намерени отломки от ракетите в землищата им.

По отношение на старта на противоградовия сезон – най-важно е да се подчертае, че са осигурени ракети за настоящата година.

В случай на необходимост от допълнително количество ракети, такава възможност е предвидена по съответния ред чрез Министерство на земеделието, храните и горите, така че няма притеснения за обезпечаването на сезона.

На ракетните площадки има по трима стрелци на смяна, които работят денонощно по утвърдените и действащи графици.

Още по темата
Силна градушка удари Хасковско (снимка)
Часовник
23:59
Мощна буря с гръмотевици и градушки удариха село Тракиец и района са ударени от силна градушка, от която земята направо е побеляла, пише haskovo.net. „Продължи някъде 15 минути,направи...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

- Знаеш ли, как завърши онзи процес, дето се съдиха евреин и арменец? - Знам. Прокурорът получи 10 години...