ИЗВЪНРЕДНО! Математик оглави Българската академия на науките

Образование

ИЗВЪНРЕДНО! Математик оглави Българската академия на науките

17345
на 01.12.2016
ИЗВЪНРЕДНО! Математик оглави Българската академия на науките
Автор:   ПИК

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на Българската академия на науките. Той бе избран на общото събрание на БАН днес. Битката за поста си оспорваха двама представители на точните науки - физикът-сеизмолог чл.-кор. Николай Милошев и математикът акад. Юлиан Ревалски.

препоръчано


Акад. Ревалски печели вот със значителна преднина. За него са гласували 57 от членовете на Общото събрание на Академията, а за чл.-кор. Николай Милошев, гласовете в подкрепа са 27. Това съобщиха от комисията по избора, предаде БТА.

Математикът акад. Юлиан Ревалски ще ръководи Българската академия на науките през следващите четири години.

Акад. Юлиан Ревалски (1956 г.) от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН, а през 2011-2012 г. негов зам.-директор. Той има принос за учредяването на наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.

4-годишната програма на акад. Юлиан Ревалски е от 26 страници. Като една от основните и социално ангажирани мисии на БАН той сочи трансфера на научни знания към студентите и преподавателите във висшите училища.

Средната работна заплата в БАН сега е с около 200 лева по-ниска от тази в страната, а в сравнение със средната работна заплата във висшите училища разликата е още по-голяма, посочва акад. Ревалски.

Той уверява, че ще положи всички усилия, заедно с ръководните органи на БАН и със Съвета на настоятелите, "за съществено увеличение на заплащането на научния и научно-помощния персонал". 

Междувременно днес Народното събрание одобри 10 млн. лв. допълнително за Българската академия на науките (БАН) и 500 хил. лв. за Софийския университет (СУ)"Св. Климент Охридски" за 2017 г. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Соня Момчилова пред ПИК TV за закона за дезинформацията: Опасно е безогледно да се налага контрол и цензура. С каква експертиза министри и ДАНС ще преценяват кое е истина?! (ВИДЕО) Соня Момчилова пред ПИК TV за закона за дезинформацията: Опасно е безогледно да се налага контрол и цензура. С каква експертиза министри и ДАНС ще преценяват кое е истина?! (ВИДЕО)
ново
Днес: 113
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК