ИЗВЪНРЕДНО! Мая Манолова в титанична битка срещу вноса на по-лоши храни от Европа: Компании инкасират свръхпечалби на наш гръб - ще наберем 1 милион подписа за промяна на законите в ЕС

Само в ПИК
ИЗВЪНРЕДНО! Мая Манолова в титанична битка срещу вноса на по-лоши храни от Европа: Компании инкасират свръхпечалби на наш гръб - ще наберем 1 милион подписа за промяна на законите в ЕС
Автор: ПИК
Дата
Дата
6400
Коментари
6
ИЗВЪНРЕДНО! Мая Манолова в титанична битка срещу вноса на по-лоши храни от Европа: Компании инкасират свръхпечалби на наш гръб - ще наберем 1 милион подписа за промяна на законите в ЕС

Два пъти и половина по-скъпи продукти има при нас от Европа, а те не са със същите съставки там и тук. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред Би Ти Ви, която днес изпрати петиция до Европейския парламент с настояване да се премахне разликата в качеството на храните. 

Със 147 на сто по-висока цена се продава в България детски сок. Цената на един млечен десерт е с 96 на сто по-скъп от друга европейска столица, посочи омбудсманът. Не издържа нито това, че разликата в съставките отговаря на нашия вкус, нито с това, че поради ниската ни покупателна способност ни предлагат по-ниско качество продукт, защото все пак ни го продават на по-висока цена, коментира Манолова. 

Разговорът достига абсурдни измерения. Става дума за практики, които уронват достойнството и на българите и на други източно-европейски държави. И макар тези продукти да не са опасни за здравето, със сигурност не са по-полезни. На трето място са свръхпечалбите, които някой от веригата се опитва да придобие за сметка на качеството. Става дума за много големи печалби, затова и битката не е лесна, каза Манолова. 

Занимавам се с повдигането на този проблем от началото на тази година, писах на всички евроинституции, срещнах се с кой ли не, но първоначалните отговори не бяха обнадеждаващи. Те казват: Става дума за маловажни неща, за националния ви вкус, за покупателните ви възможности и едва ли не от типа на "какво искате, нали не са отровни". Става дума за компании с огромни обороти, обясни Манолова. 

Разчитам, че след натиска, особено на страните от Вишеградската четворка, които не са встрани от темата, ще има развитие по темата. Тази година г-н Юнкер, обявявайки приоритетие на комисията, заяви, че според него е неприемливо и недопустимо и това е въпрос не на вкус, а на достойнство, допълни тя. 

Ние не трябва предимно да слушаме европолитиците. Много по-добре е да слушаме и българските граждани, които живеят, хранят се, лекуват се в България и не приемат тази дискриминация.  Ще предложим да има общоевропейски орган, който да упражнява контрол и всичко това да бъде придружено със строги санкции. Готова съм да се ангажирам и с други форми на европейската европейски референдум със събиране на 1 милион подписа от 7 държави, което автоматично ще доведе до промяна на европейското законодателство, посочи Манолова. 

Още по темата
Мая Манолова бясна за двойния стандарт при храните, изпраща петиция в Европарламента
Часовник
12:20
Големият актьор и режисьор Камен Донев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева,...
Напиши коментар »
(6)
1
Да не се напъва много, че ще и излезе маясъл на ауспуха!
2
Не се притеснявай, те и извадиха катализатора от гърнето!
3
Майче Майче, кой те бръсне за слива.
4
Титаничната й битка с Топлофикация завърши с пълно фиаско! Да не се пъне, некадърна е , но за сметка на това много креслива!
5
Защо битката и с Топлофикация завърши с пълно фиаско? Имаш ли отговор? Сега това за храните нейна работа ли е или на правителството. Ама май според тях нашите деца са по ниска категория,отколкото децата на "началниците" както се изразява един човек.
6
Защо се занимава с ЕС, просто трябва да се променят нашите закони така, че вносните стоки да не могат да се продават в България на цени по-високи и с по-лошо качество отколкото в страната производител .
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще ги разрешите с толерантност от ваша страна.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Влиза пиян студент при професора на изпит и казва:

- Добър ден, господин професоре, приемате ли пияни студенти на изпит?

Професорът помислил и казал:

- Ми добре.

Студентът:

- Момчета, вкарвайте колегата!