Изказването на Станишев за Кърджали взриви политическия елит! Вижте реакциите на водещи фигури

ЧАС ПИК

Изказването на Станишев за Кърджали взриви политическия елит! Вижте реакциите на водещи фигури

23453
на 19.03.2014
Изказването на Станишев за Кърджали взриви политическия елит! Вижте реакциите на водещи фигури

Последвайте ни в Google News Showcase

Скандално изказване на лидера на БСП Сергей Станишев, който сравни Крим с Кърджали, взриви българската политика днес. Червеният водач предложи хипотеза – че един ден и хората в българската област, населена с турци, може да поискат референдум за отцепване, както жителите на Крим.

препоръчано

"Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция, да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?! Затова смятам, че в нашата позиция за ситуацията в Украйна се опитваме да погледнем на проблема в дълбочина”, заяви Станишев пред „Труд”.

Пред ПИК лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира: „Контекстът в който той го казва е ясен. 90 до 100 % от електората на БСП е със симпатии към Русия. И той, за да оправдае позицията на Вигенин, която беше антируска, дава този доста неудачен пример. И както се казва – никой не трябва да дърпа дявола за опашката”.

Каракачов обясни, че „ако държавата е разнебитена, референдум може да бъде поискан и за Монтана или Силистра”. Но ако Станишев иска да прави аналогия между Крим и Русия и между Кърджали и Турция, това са коренно различни неща. Първо, Кърджали няма никаква граница с Турция, за разлика от Крим, който граничи с Русия. Второ, Кърджали е част от България и никога не е бил спорна територия, за разлика от Крим, който е бил руски. „Хрушчов на пет водки го подарява на Украйна и сега Путин си го връща”, категоричен е Каракачанов.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан също скочи на Станишев: "Не съм тълкувател на Станишев. Няма да влизам в ролята на оценител на действията на мои колеги, нито да им давам акъл. Трябва да се спре с хипотезите какво би станало в България, ако се получи украинска ситуация. В държавата няма никакви предпоставки, нито хипотези за такъв конфликт."

 Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира остро казуса: "Свикнал съм да слушам и да чета в последните 10 години много лъжи на Станишев, много неверни неща и отдавна съм спрял да обръщам внимание на неговите изявления, но казаното от него вчера ме кара да бъда по-внимателен в прочита".

Борисов продължи атаката си към Станишев: "Какво иска да ни каже той? Първо, каква е разликата между Кърджали и другите български градове? Второ, кой външен субект би могъл да дойде и да ни го вземе? Трето, кой си позволява да дели българските граждани в Кърджали по етнически принцип? Четвърто, какво означава, че ДПС била националноотговорна партия в Кърджали и затова то било още българско? Това индиректно признание на Станишев ли е, че е в коалиция с етническа партия? ДПС етническа партия ли е тогава?

Най-близко до мнението на Станишев се оказа лидерът на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов, който преди няколко дни също изрази подобна хипотеза пред ПИК.

Макар че той първо каза, че не е съгласен с лидера на БСП, Симеонов коментира отново пред ПИК, че „Станишев и останалите политици внимателно следят изявите на Националния фронт за спасение на България и Валери Симеонов и си вадят оттам аргументите”.

 По думите на Симеонов, „изявлението на Станишев е свързано с външно политически рискове от наша съседна държава”. Лидерът на НФСБ обаче разкритикува остро отговора на водача на ДПС Лютви Местан. „Местан е никой, за да дава изявления за външнополитически рискове. Той трябва да отговори защо продължава да цепи българската нация, а не да ми говори за Кърджали. ДПС продължават да капсулират турско говорящите в България и ги отделят от останалите, развявайки плашилото на възродителния процес”.

 Според Симеонов, Местан не може да говори от името на Турция. „След като говори от името на Турция, това го компрометира, защото излиза, че той не е български политик, а е агент на чуждо разузнаване и чужда държава. Той не може да се изказва по въпрос, който е за взаимоотношенията между България и Турция”, коментира Валери Симеонов пред ПИК.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 май - Скорпионите са във върховата си форма, Водолеите да не се вживяват в личните си проблеми САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 май - Скорпионите са във върховата си форма, Водолеите да не се вживяват в личните си проблеми
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО)
ново
Днес: 26
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК